Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Από 17 έως 20 Ιουλίου 2008 το 10ο Συναπάντημα Νεολαίας

Το Σάββατο 07 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», Μητροπόλεως 15 στη Θεσσαλονίκη, η πέμπτη συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής των νέων του 10ου Συναπαντήματος νεολαίας στην Παναγία Σουμελά.

Στις τέσσερις συναντήσεις που προηγήθηκαν οι νέοι συζήτησαν τις εκδηλώσεις του 9ου Συναπαντήματος και την θετική απήχηση που αυτές είχαν στους 600 και πλέον εκπροσώπους της πλειονότητας των ποντιακών σωματείων της Ελλάδας και της ελληνικής Διασποράς. Ανέλυσαν διεξοδικά τις ανάγκες που δημιουργούνται από την αυξανόμενη διάθεση αδελφών ποντιακών σωματείων. Διατύπωσαν την άποψη πως η πανελλήνια απήχηση των «Συναπαντημάτων» φαίνεται ξεκάθαρα στην όλο και αυξανόμενη επιθυμία συλλόγων να διοργανώνουν εκδρομές νεολαίων στο Ιερό Ίδρυμα ακόμη και σε άλλες ημερομηνίες. Τονίστηκε η αξία της συμμετοχής των νέων του 9ου «Συναπαντήματος» στον εορτασμό του 15Αυγούστου 2007 που σηματοδότησε το γεγονός ότι οι νέοι ανεβαίνουν στο Βέρμιο πρωτίστως ως προσκυνητές της χάρης της Παναγίας και ότι η «Παναγία Σουμελά» ως σωματείο και ίδρυμα σηματοδοτεί στον χώρο του Ελληνισμού.

Στο πρώτο μέρος της πέμπτης συνάντησης η Ο.Ε. κατέληξε σε ένα νέο περισσότερο καινοτόμο πλαίσιο για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από 17 έως 20 Ιουλίου 2008 στην Ιερά Μονή στην Καστανιά. Ανάμεσα σε αυτές προτείνονται και:
- εκκλησιασμός και κατάθεση στεφανιών στους τάφους των Κτητόρων της Νέας Μονής του Ιερομονάχου Αμβρόσιου Σουμελιώτη και των Προέδρων Φίλωνος Κτενίδη και Παναγιώτη Τανιμανίδη
- εκδρομή μικρής διάρκειας στον ιστορικό Καταχά Πιερίας, και επιστροφή στην Καστανιά, όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν το χωριό αυτό που έστησαν πόντιοι πρόσφυγες και θα ξεναγηθούν στο εργαστήρι του σημαντικότατου Έλληνα γλύπτη κ. Ευθυμίου Καλεβρά, πόντιου της 2ης γενιάς.
- θέατρα και χορωδίες από αδελφά σωματεία νομών της Μακεδονίας και εισηγήσεις σχετικές με την ανιστόρηση της Μονής στο Βέρμιο
- αναβίωση ποντιακών εθίμων και γνωριμία με τον πολιτισμό των άλλων χριστιανικών λαών του Εύξεινου Πόντου
-εκμάθηση κατασκευής του «κεμεντζέ» από τον βραβευμένο κατασκευαστή ποντιακής λύρας κ. Γιώργο Σωνίδη από την Αθήνα
- εκμάθηση παρασκευής της ποντικής πίττας «περέκ» από εθελόντριες γυναίκες των ποντιακών χωριών της επαρχίας Ελασσόνας

Τέλος η Ο.Ε. δέχθηκε τις προτάσεις των νέων που εκπροσωπούσαν τα σωματεία τους για:
- ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση και εμπλοκή των νέων που θα συμμετάσχουν στο 10ο Συναπάντημα με την πανήγυρη του 15Αύγουστου του 2008
- «αγκάλιασμα» των νέων που προσέρχονται προσκυνητές της Σεπτής Εικόνας σε άλλες περιόδους εκτός των ημερομηνιών διεξαγωγής των «Συναπαντημάτων».

Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε συνάντηση με τον Πρόεδρο της «Παναγίας Σουμελά» κ. Γ. Τανιμανίδη στην οποία παρουσιάστηκε το πλαίσιο των προτάσεων. Ο κ. Γ. Τανιμανίδης ευχαρίστησε τους νέους για το έργο τους και υποσχέθηκε στις επόμενες συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων να ενημερώσει για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 10ου Συναπαντήματος και πως Ίδρυμα και Σωματείο «Παναγία Σουμελά» καθώς και ο Ηγούμενος π. Σεραφείμ είναι διατεθειμένοι να κάνουν ότι μπορούν οργανωτικά, οικονομικά και ηθικά ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Οργανωτικής Επιτροπής. Κάλεσε τέλος τους νέους αυτή η συνεδρίαση να μην είναι η τελευταία αλλά να υπάρξει και άλλη που θα ξαναδεί τις τελευταίες λεπτομέρειες.