Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

27ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας στο Βούπερταλ

Θεωρείται το πιο εντυπωσιακό αντάμωμα των εκτός των συνόρων Ποντίων και για μια ακόμη φορά δικαίωσε τη φήμη του. Χιλιάδες Πόντιοι από όλη της Ευρώπη αντάμωσαν και φέτος στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας που διοργάνωσε για 27η φορά η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, (ΟΣΕΠΕ). Τη φετινή εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του πρώην Προέδρου της Ομοσπονδίας Χρήστου Παπαδόπουλου, φιλοξένησε το περασμένο Σάββατο η πόλη του Βούπερταλ και ο τοπικός Σύλλογος Ποντίων.

Εκατοντάδες νέοι, νέες και παιδιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς χόρεψαν λεβέντικους, πανάρχαιους χορούς, στους ρυθμούς της λύρας, αποδεικνύοντας ότι δεν ξεχνούν τις πλούσιες παραδόσεις και την πολιτιστική τους κληρονομιά και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα μεταλαμπαδεύσουν αυτά που κληρονόμησαν στις επόμενες γενεές, αναφέρει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Ντίσελντορφ.

Φαντασμαγορική ήταν η σκηνή της ταυτόχρονης εισόδου στην κατάμεστη αίθουσα όλων των χορευτικών συγκροτημάτων από 37 Συλλόγους Ποντίων, ωστόσο το καλύτερο το άφησαν οι διοργανωτές για το τέλος. Ήταν η Σέρα, ο κατ` εξοχήν πολεμικός χορός των Ποντίων που παραπέμπει στον αρχαίο πυρρίχιο.

Το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας είναι θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα των ελληνικών παροικιών της Ευρώπης που συγκλονίζει, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους φιλέλληνες σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπου λαμβάνει χώρα. Είναι ένα «μεγάλο αντάμωμα ανθρωπίνων σχέσεων και δεσμών και υπερηφάνειας», τόνισε η πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Δήμητρα Παπαδοπούλου, δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική και ιστορική διάσταση του φεστιβάλ.

Η μνήμη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ήταν και παραμένει η «σταθερά» του μεγάλου ποντιακού ανταμώματος. Και σε αυτήν αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, τονίζοντας τις ακούραστες προσπάθειες των Ελλήνων Ποντίων του εξωτερικού να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Χάρη Καστανίδη συνεχάρη τους διοργανωτές για την εντυπωσιακή εκδήλωση και τη δουλειά τους. «Θα ήταν υπερήφανος ο Χρήστος Παπαδόπουλος», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Το χαιρετισμό του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα μετέφερε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκος Βελόπουλος στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωμανία δεν πέθανε».

«Η Ρωμανία κι αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο», τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, που επισήμανε ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει τα δέοντα για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Συγκίνηση προκάλεσε στους χιλιάδες παρευρισκομένους η παρουσία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, ο οποίος συνθέτει ένα μουσικό έργο αφιερωμένο στην γενοκτονία των Ποντίων.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Συντονιστή ΣΑΕ-Περιφέρειας Ευρώπης, Γιώργου Αμαραντίδη, για πρώτη φορά με άλλη ιδιότητα από εκείνη του προέδρου της ΟΣΕΠΕ. Ο κ.Αμαραντίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αναγκαιότητα σύστασης εδρών Ποντιακών Μελετών σε πανεπιστήμια και στην ενίσχυση της ιστορικής έρευνας για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Στο χρέος της ιστορικής μνήμης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Χρήστος Γαλανίδης.

Περήφανη για τους Έλληνες του Βούπερταλ και την μεγάλη προσφορά τους στην πόλη δήλωσε η δήμαρχος του Βούπερταλ, Ούρσουλα Σουλτς, στον χαιρετισμό της.

Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Κουτσουρίδης ως εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Δαϊλάκης, ο βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γερανίδης, οι νομάρχες Γρεβενών και Ημαθίας, Δημοσθένης Κουπτσίδης και Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας και μέλος του προεδρείου του ΣΑΕ, Κώστας Δημητρίου, ο αντιπρόεδρος και ο ταμίας της ΟΕΚ, Γιώργος Παπαδόπουλος και Κοσμάς Λουτσόπουλος αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ της ΝΔ/ΒΡΒ, Κώστας Κουπάντσης, εκπρόσωποι ομοσπονδιών και συλλόγων από διάφορες χώρες της Ευρώπης.