Με ελάχιστα άτομα, κάποιους προσκυνητές από την Θεσσαλονίκη του Κέντρου ποντιακών μελετών, με τα προεδρεία των συλλόγων η «Κερασούντα και το Γαρς», του Συλλόγου Ποντιακής Νεολαίας «η Τραπεζούντα» και του Ποντιακού Συλλόγου «Τα Κασιτερά», με ελάχιστους πιστούς - κυρίως γυναίκες - και τον αντιδήμαρχο των Σαπών κ. Σταυρίδη, παρουσία του μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού και του ιεροψάλτη Αθανάσιου Σαλαμάνη, του πρεσβύτερου Δημήτριου Βασιλειάδη κι άλλων ιερέων τελέσθηκε η πολύ υποτονικά λειτουργία με αφορμή την μεγάλη γιορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου στον ναό, που κατασκευάζεται με τον οβολό των πιστών και την στήριξη των ευεργετών.
Ξέχασαν τον Άγιο Ευγένιο οι Ποντιακοί σύλλογοι;
Ο ναός του Αγίου Ευγενίου στο εδαφικό διαμέρισμα της Μαρώνειας, αποτελούσε την κορυφή ενός σχεδιασμού για την δημιουργία των Ρωμανίας μιας πόλης του απανταχού ποντιακού ελληνισμού, που όμως ως ιδέα δεν προχώρησε ούτε καρποφόρησε, αν και αποτελούσε τεκμηριωμένη πρόταση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Ελάχιστοι σε σχέση με πέρυσι ήταν οι προσκυνητές και την ένδεια της ανθρώπινης παρουσίας, σχολίασε ο ίδιος ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ο οποίος έκανε αναδρομή στην δημιουργία της προσπάθειας. Θυμήθηκε τη ζέση με την οποία υιοθέτησε το αίτημα ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ευχόμενος αιωνία του η μνήμη, δεχόμενος να γίνει πανελλαδικός έρανος κι αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί. «Αιτούμεθα στο ποίμνιο να συνεχίσετε την προσπάθειά σας κι εμείς προσευχόμαστε να ολοκληρωθεί το έργο τούτο, να προσεχθεί αυτή η ακριτική περιοχή που δεν έχει ούτε δρόμο, ούτε νερό, να συμβάλλουν όλα τα χριστιανικά σωματεία, ώστε και εδώ να καθιερωθεί ως χώρος προσκυνηματικού τουρισμού», ανέφερε ο σεβασμιότατος.
Μετά την λειτουργία και την προσκύνηση της εικόνα απ’ όλους τους πιστούς με την λύρα στο χέρι κι ερμηνεύοντας γνωστά ποντιακά κομμάτια, ο Γιάννης Νικολαΐδης έξω από το ναό, με θέα το καταγάλανο Θρακικό πέλαγος και την ήρεμη παρουσία του κατάφυτου τοπίου και των βουνών, ξεσήκωσε τους παριστάμενους, να χορέψουν σερανίτσα, τικ και κότσαρι παίζοντας την τρίχορδη λύρα.
Όπως είπαν παίρνοντας τον λόγο οι εκπρόσωποι των σωματείων χρέος όλων είναι να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια οι Πόντιοι που είναι τόσο δραστήριοι και αδελφωμένοι όταν θέλουν να αναλάβουν δράση, ενώ η Χρύσα Μαυρίδου υποσχέθηκε ότι θα συζητηθεί το θέμα στην Παμποντιακή Ομοσπονδία και «του χρόνου αυτό ο ναός θα είναι τελείως διαφορετικός».
Ο Σάββας Μαυρίδης του ποντιακού συλλόγου Κασιτερών αναφέρθηκε στην ζωή και την δράση του Αγίου Ευγενίου, τονίζοντας ότι στις 24 Ιουνίου γιορτάζεται η γέννηση του Αγίου Ευγενίου, ενώ οι καμπάνες του ναού στη Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας σίγησαν το 1461 ημέρα Παρασκευή όταν μπήκε ο Μωάμεθ ο πορθητής, που μετέτρεψε την εκκλησία σε τζαμί της Παρασκευής…Το στοίχημα είναι να κάνουμε να ηχήσουν οι καμπάνες του Αγίου Ευγενίου στην δική μας περιοχή είπε ο κ. Μαυρίδης που τόνισε ότι εκκλησία, πολιτεία και ποντιακός ελληνισμός πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
«Η Π.Ο.Ε. θα πρέπει να πρωτοστατήσει για να γίνει η Ρωμανία στην Θράκη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού Μανώλης Θεοδωρίδης. Πάντως για να γίνουν απτά και ουσιαστικά πράγματα κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την σκυτάλη γιατί η υπόθεση μάλλον έχει βαλτώσει. Θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες κινήσεις στο δήμο Μαρώνειας. όπου ανήκει η έκταση και ο ευρύτερος χώρος του ναού και όχι προς τον δήμο Σαπών όπου υπάρχει η εντύπωση ότι εμπλέκεται τουλάχιστον στο συγκεκριμένο σημείο, αφού τα γεωγραφικά του όρια ξεκινούν πολύ πιο κάτω.
24-06-2008, Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ