Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΟΧΩΡΙΟΥ «Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ»


«Γιορτές Πολιτισμού» στο Καρυοχώρι


Ποιοτικές εκδηλώσεις Πολιτισμού είναι ο στόχος που θα υπηρετήσει ο Ποντιακός & Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου «Ο Πρόσφυγας» στο Δήμο Αγίας Παρασκευής με αφετηρία τις «Γιορτές Πολιτισμού» που διοργάνωσε το τριήμερο 18, 19, και 20 Ιουλίου 2008 στην πλατεία του χωριού.

Το ενδιαφέρον του Συλλόγου είναι στραμμένο πλέον στο χειμερινό φεστιβάλ των «Μωμόγερων» αλλά και στον τρόπο που θα αναδειχθεί σε συνεργασία με τους Δήμους και τα χωριά της Ελλάδας όπου αναβιώνει το δρώμενο, και τη συμβολή της Αγροτουριστικής, με την οποία ο Σύλλογος εγκαινίασε τη συνεργασία του. «Φέτος συζητάμε όπως το φεστιβάλ διοργανώνεται εκ περιτροπής ώστε να καταστεί πανελλήνιος θεσμός. Ως Σύλλογος θα υποβάλλουμε την πρόταση μας σε όλους τους ενδιαφερόμενους και θα τους προσκαλέσουμε για να συζητήσουμε την προοπτική διοργάνωσης ενός συνεδρίου κατά την περίοδο του δωδεκαήμερου των Χριστουγέννων, παράλληλα με την αναβίωση του εθίμου. Να εξετάσουμε τη διοργάνωση του ίσως μέσω της δημιουργίας ενός πανελλαδικού δικτύου», όπως τόνισε ο Παντελής Σαββαΐδης Πρόεδρος του Ποντιακού και Μικρασιατικού Συλλόγου Καρυοχωρίου «Ο Πρόσφυγας».

Η ταυτότητα των εκδηλώσεων τα δύο τελευταία χρόνια συνοψίζεται στο μουσική – χορός – γεύσεις – εκθέσεις – δρώμενα, και όλη η προσπάθεια, εστιάζεται σε αυτό προκειμένου να καταστούν οι εκδηλώσεις πόλος έλξης επισκεπτών από την Εορδαία και όλο τον Νομό Κοζάνης. Ο Σύλλογος φαίνεται ότι επενδύει πολλά στη συνεργασία του με την «Αγροτοτουριστική» γιατί θα δοθεί η ευκαιρία της ανάδειξης μέσω του Site γίνει γνωστό το έργο του και να προβληθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία της περιοχής.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Σάββας Ζαμανίδης εξήρε τις προσπάθειες της διοίκησης και των μελών του Συλλόγου για το άριστο αποτέλεσμα τονίζοντας ότι οι εκδηλώσεις θα πρέπει να διευρυνθούν και σε άλλους τομείς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στηρίζει γενναία τις εκδηλώσεις αυτές ώστε να ανακοπεί το ρεύμα της εσωτερικής μετανάστευσης και να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους, σε μία καταπράσινη περιοχή, όπως το Καρυοχώρι. Ο κ. Ζαμανίδης ανέφερε ότι το τριήμερο πανηγύρι τελείται προς τιμή του Προφήτη Ηλία ένα παλαιό εξωκκλήσι που ανακατασκευάστηκε μέσω του προγράμματος «Θησέας», και λειτούργησε για πρώτη φορά από την αναπαλαίωση του ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία. Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του, παρουσία δύο Μητροπολιτών στην εορτή των 5 Νεομαρτύρων των εν Σαμοθράκη.

Οι φετινές «Γιορτές Πολιτισμού» περιελάμβαναν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τον Πόντο και την Μικρασία με τοπικά χορευτικά και μουσικά σχήματα, καθώς και εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας και βιβλίου, ενώ στο περίπτερο του Συλλόγου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του Συλλόγου μέσα από έντυπο υλικό.


Ποντιακός & Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου «Ο Πρόσφυγας»
Καρυοχώρι Εορδαίας
T.K. 50200
Τηλ. & Fax: 2463051515
www.prosfygas.gr
info@prosfygas.gr