Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Σε δοκιμασία οι σχέσεις Αυστραλίας-Τουρκίας λόγω Ποντιακού

Οι θερμές σχέσεις Αυστραλίας -Τουρκίας ενδέχεται να διαταραχθούν μετά την απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Τη δήλωση έκανε ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστραλία Μουράτ Ερσαβσκί, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την μεγάλη του θλίψη και απογοήτευση για την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης της Νότιας Αυστραλίας Μάικλ Άτκινσον να επισκεφθεί την Ελλάδα, την ερχόμενη εβδομάδα και να μιλήσει σε εκδήλωση Ποντίων στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα,μετά από εισήγηση του κ. Άτκινσον η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων με αποτέλεσμα η Τουρκία να κάνει επίσημο διάβημα στην αυστραλιανή κυβέρνηση.

Ο κ. Άτκινσον δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο η πρόσκληση να μιλήσει σε δημόσια συγκέντρωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην πλατεία της Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων.

"Με τις ενέργειές του θέτει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις Αυστραλίας-Τουρκίας", απάντησε ο Τούρκος πρέσβης.

Εξάλλου, με αναλυτική της ανακοίνωση η Τουρκική πρεσβεία στην Καμπέρα καταδικάζει την απόφαση της βουλής της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι δηλώσεις κάποιων υπουργών ήταν προσβλητικές για τους Τούρκους και την χώρα τους και ότι οι καλές σχέσεις Αυστραλίας-Τουρκίας διατρέχουν τον κίνδυνο να διαταραχθούν μόνιμα.

Η Τουρκική πρεσβεία υποστηρίζει ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί έργο του πανίσχυρου ελληνικού λόμπι που φέρεται αποφασισμένο να επαναφέρει ανταγωνισμούς του παρελθόντος και να διαστρεβλώνει γεγονότα.

"Δεν πρέπει τα εθνικά λόμπι να μπορούν να διαταράσσουν τις άριστες σχέσεις των χωρών μας που ξεκίνησαν από την Καλλίπολη και τα σχόλια τότε του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για τη γενναιότητα των Αυστραλών που έπεσαν μαχόμενοι", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση πως "οι πολιτικοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναγράφουν την ιστορία. Ειδικά την ιστορία χωρών που βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη και για γεγονότα που έγιναν πριν έναν αιώνα".

Α.Π.Ε. 13/5/2009