Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Παρουσιάστηκε το θεατρικό "Εσκότωσαν τον Κοτσάβογλη"

Το έργο «Εσκότωσαν τον Κοτσάβογλη» παρουσίασαν το Σάββατο, 23-05, το απόγευμα, τα μέλη της θεατρικής ομάδας της Λέσχης Ποντίων Καστοριάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη 19η Μαΐου.

Το σενάριο του έργου είναι μια αληθινή ιστορία στο χωριό Λαραχανή της Ματσούκας στο Νομό Τραπεζούντας του Πόντου.

«Η επιλογή του θεατρικού έχει το συμβολισμό της, θεωρήσαμε ότι είχαμε να πούμε για το ιστορικό κομμάτι, με την έννοια να πληροφορήσουμε τον κόσμο γι’ αυτό, ότι ως ένα βαθμό το έχουμε κάνει», σχολίασε η πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Χρύσα Μαυρίδου.

«Εκείνο που απομένει είναι το θέατρο, που έχει μια πολύ δυνατή γλώσσα και όταν μάλιστα αφορά μια πραγματική ιστορία που έχει διαδραματιστεί στον Πόντο, αυτή την τραγική περίοδο για μας, θα δώσει περισσότερα μηνύματα και περισσότερη ιστορική αλήθεια από τα πολλά λόγια, τα οποία έχουν ακουστεί τόσες πολλές φορές. Είμαι σίγουρη ότι πραγματικά το κοινό θα συγκινηθεί, είναι ένα έργο που το έχω παρακολουθήσει και θα ταξιδέψει σ’ εκείνες τις τραγικές στιγμές και είμαι σίγουροι ότι θα φύγουμε από δω προβληματισμένοι, γιατί είτε είμαστε πόντιοι είτε όχι, θεωρώ ότι αυτό το θέμα δεν είναι μόνο ποντιακό, είναι θέμα όλης της ανθρωπότητας, γιατί οποιαδήποτε γενοκτονία, σε οποιονδήποτε λαό και να γίνει είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ξανά θα πω αυτά τα λόγια της Χάλο, η οποία είπε ότι η άρνηση της Γενοκτονίας μπορεί να είναι εγκληματική ως ένα βαθμό, αλλά η σιωπή μας από κει και πέρα είναι ακόμα πιο εγκληματική, γιατί η σιωπή κάνει τα θύματα σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Τα θύματα υπήρξαν και εμείς εδώ θα είμαστε και θα το φωνάζουμε μέχρι να έρθει η δικαίωση. Γιατί αν το σκεφτείτε όταν ένας λαός αναγνωρίζει τα λάθη του δεν θα τα επαναλάβει, όταν όμως τα αναγνωρίζει ποιος μα εγγυάται ότι δεν θα τα επαναλάβει.

Εμείς ως ποντιακά σωματεία Νομού Ροδόπης δεν έχουμε μία ανταγωνιστική σχέση, θεωρούμε ότι ο καθένας συμβάλει από το δικό του μετερίζι και για τον ίδιο σκοπό και θα μας δείτε πάρα πολλές φορές ενωμένους, όχι μόνο σ’ αυτήν την εκδήλωση, αλλά σε πολλές άλλες εκδηλώσεις, προκειμένου να κάνουμε από κοινού κάτι. Εκείνο που μας ενώνει είναι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και με τα περιφερειακά της συμβούλια είμαστε ενωμένοι και όλοι μαζί. Δηλαδή υπάρχει εκτός από την Παμποντιακή Ομοσπονδία με το Διοικητικό της Συμβούλια, υπάρχουν περιφερειακά συμβούλια, όπως Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, 5 περιφέρειες όπου εκεί εκλέγουμε όλοι μαζί ένα εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που μας εκπροσωπεί στην Παμποντιακή Ομοσπονδία και λειτουργούμε περιφερειακά και ενωμένα».