Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Ο «Γαστρονόμος» βραβεύει την ποιότητα

Παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι τιμήθηκαν γιατί συμβάλλουν, με ήθος και εντιμότητα, στη διαμόρφωση του διατροφικού πολιτισμού μας

Η δεύτερη απονομή των ετήσιων Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» της «Καθημερινής» πραγματοποιήθηκε στον πανέμορφο κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, παρουσία περίπου 700 προσωπικοτήτων από όλους τους χώρους σε μία εκδήλωση κατά την οποία το περιοδικό τίμησε και βράβευσε 11 συμπολίτες μας που με μεράκι, φαντασία αλλά κυρίως με ήθος και εντιμότητα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του διατροφικού μας πολιτισμού.

Ανάμεσα στις 11 εταιρείες παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων ήταν και η εταιρεία «ΡΑΓΙΑΝ».

«Ραγιάν» είναι το ποντιακό όνομα του ημιορεινού χωριού Βάθη, στο Κιλκίς. Είναι επίσης και το όνομα που επέλεξε ο παραγωγός Θεόφιλος Γεωργιάδης, για να βαφτίσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ζυμαρικά που παρασκευάζει στο εργαστήριό του στο χωριό αυτό, εδώ και δύο δεκαετίες. Ξεκινώντας από το μηδέν αλλά με πείσμα και αποφασιστικότητα, ο ίδιος και η σύζυγός του Ελένη έβαλαν μπροστά τη μικρή οικοτεχνία με πέντε μόλις αγελάδες, παράγοντας χαρακτηριστικά παραδοσιακά ποντιακά προϊόντα, όπως το πασκιτάν, ένα αγελαδινό τυρί με υφή ανάμεσα σε ξινομυζήθρα και σφιχτό γιαούρτι.

Οραματίζεται ένα μεγάλο αγρόκτημα με περισσότερα ζώα κι έχει στόχο τη δημιουργία μιας παραδοσιακής πρότυπης μονάδας, επισκέψιμης από κοινό, σχολεία και ταξιδιώτες.

Τα προϊόντα Ραγιάν πωλούνται στο κατάστημά τους στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε κάποια καλά παντοπωλεία στην Αθήνα, γνωρίζοντας σε όλους μας την Ποντιακή Γαστρονομία.

Πρατήριο: Μπαλάνου 13, Πλ. Αθωνος, Θεσ/νίκη, τηλ.: 2310279459.

Πηγή: "Καθημερινή" 07-06-2009