Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ


Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. ΑΤΚΙΝΣΟΝ από τη Νότια Αυστραλία υποδέχθηκε η ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ


Την Τετάρτη στις 20 Μαΐου η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας υποδέχτηκε στην πόλη μας τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων και Υπουργό για θέματα αποστράτων-βετεράνων και Γενικό Εισαγγελέα της Νοτίου Αυστραλίας κ. MICHAEL ATKINSON, ως επίσημο προσκεκλημένο της στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο κ. M. Atkinson ήταν ο κεντρικός ομιλητής των εκδηλώσεων για τη επέτειο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη στις 19 Μαΐου 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι με ενέργειες του η βουλή της Νότιας Αυστραλίας με ομόφωνη απόφαση της, αναγνώρισε την Γενοκτονία των χριστιανικών πλυθησμών (Ασσυρίων, Αρμενίων, Ελλήνων του Πόντου), από την Τουρκία, παρά την έντονη αντίδραση της, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό την απαρχή της θετικής πορείας της διεθνοποίησης του ζητήματος.

Ο κ. M. Atkinson συνοδευμένος από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε. κ. Γεώργιο Παρχαρίδη, καθηγητή Ιατρικής Α. Π. Θ., τον Γ. Γραμματέα της Π.Ο.Ε. νομικό κ. Κωνσταντίνο Γαβρίδη, τον Πρόεδρο της Pontic Foundation Παναγίας Σουμελά της Αυστραλίας κ. Ονούφριο Γοροζίδη και τη Γραμματέα του Υπουργικού του γραφείου κ. Βίκη Αντωνίου, κατέφθασε το πρωί της Τετάρτης στον Ιερό Ναό της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ στην Καστανιά της Βέροιας, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ. Λάζαρος Κουμπουλίδης με τον Αντιπρόεδρο κ. Σπύρο Σάρρα, τον Ταμία κ. Αρχιμήδη Ιντζεβίδη και τον Έφορο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων κ. Λάζαρο Ζευγαρόπουλο. Με την ευκαιρία της επίσκεψης ο Πρόεδρος κ. Λάζαρος Κουμπουλίδης απένειμε στον Υπουργό χειροποίητο αναμνηστικό της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, το οποίο φιλοτέχνησε ο Αναστάσιος Τυφλίδης, με τις προτομές του Πόντιου αντάρτη και της Πόντιας γυναίκας-μάνας, μέσα από μια παραδοσιακή οπτική, καθόλα γνώριμη στον Υπουργό λόγω της πρωτοβουλίας του να εμφανισθεί με την ποντιακή φορεσιά στην ομογένεια της Αδελαίδας της Αυστραλίας.

Εκπληρώνοντας την επιθυμία του προσκύνησε τη προστάτιδα Παναγία των απανταχού της γης Ποντίων και όλων των Χριστιανικών πλυθησμών μέσα σε ρίγη συγκίνησης και θρησκευτικής ευλάβειας. Κατόπιν, συνοδευόμενος επισκέφθηκε τους Αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας, όπου τον υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Βεργίνας αποτελούμενη από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Ανδρέα Παπαναστασίου και τον Δ. Σύμβουλο κ. Χρήστο Κοντογουλίδη, οι οποίοι και του απένειμαν αναμνηστικό σε μινιατούρα της χρυσής λάρνακας του Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππου.

Κατενθουσιασμένος από την άριστη ξενάγηση που του επιφύλαξαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου και γοητευμένος από το μέγεθος της ιστορικής αξίας των εκθεμάτων, διαβεβαίωσε για το αδιαμφισβήτητο των αποδείξεων της ελληνικότητας της Μακεδονίας και αποχώρησε με την υπόσχεση της επανάληψης της επίσκεψης σε επόμενο ταξίδι του.

Κλείνοντας να επισημάνουμε την αξιέπαινη πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, διότι με την παρουσία του κ. Michael Atkinson στην Ελλάδα δημιουργούνται οι καλύτερες προϋποθέσεις, για την επίτευξη φιλελληνικών πόλων σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης μέσα από πολιτικές ειρήνης και ανθρωπισμού.

Επιμέλεια: Λάζαρος Ζευγαρόπουλος, Εφ. Δημ. Σχέσεων Ε.Λ.Β.


ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1
Τ.Κ. 59100
ΒΕΡΟΙΑ
Τηλ. 2331028356
Fax 2331072060
www.elverias.gr
info@elverias.gr