Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Εκδηλώσεις μνήμης Ποντιακής Γενοκτονίας στην Αθήνα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας, πραγματοποίησαν την Τρίτη 19 Μαΐου εκατοντάδες Πόντιοι από είκοσι σωματεία της Αθήνας.

Με ποντιακά λάβαρα, λυράρηδες και παραδοσιακές φορεσιές οι συγκεντρωθέντες τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια, με ένα μεγάλο πανό που έγραφε "Δεν ξεχνώ. Η 19η Μαΐου ημέρα μνήμης. Τριακόσιοι πενήντα τρεις χιλιάδες νεκροί ζητούν δικαίωση", πορεύθηκαν προς το υπουργείο Εξωτερικών, όπου επιτροπή τους συναντήθηκε με εκπρόσωπο και του επέδωσε ψήφισμα προς την υπουργό και τον πρωθυπουργό.

Με συνθήματα για τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας και τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης πορεύθηκαν από Βασιλίσσης Σοφίας προς τη Ρηγίλλης όπου βρίσκεται η πρεσβεία της Τουρκίας. Εκεί, αστυνομικές δυνάμεις επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία της επιτροπής να πλησιάσει για να αναρτήσει το ψήφισμα.

Νωρίτερα, στο Σύνταγμα ο επίτιμος πρόεδρος του σωματείου "Αργώ" Χριστόφορος Σοφιανίδης σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανάδειξης του ζητήματος της γενοκτονίας των Ποντίων. "Στην ανοχή του δυτικού κόσμου, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων" υπογράμμισε, "που επιτρέπουν στο ένοχο τουρκικό καθεστώς να συνεχίζει τη βία εξαφανίζοντας τα ίχνη του εγκλήματός της και να καταδιώκει ακόμη και σήμερα λυσσαλέα τον αυτόχθονο πολιτισμό στον ιστορικό Πόντο".

Ζήτησε από την ελληνική πολιτεία να σταθεί με σεβασμό απέναντι στα μυριάδες της γενοκτονίας και να προωθήσει τη διεθνή αναγνώρισή της και την καταδίκη του αυτουργού.

Τέλος, ζήτησε την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης γιατί, όπως είπε, το 1919 ο Κεμάλ Μουσταφά (Ατατούρκ) αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα αποτελειώνοντας το δεύτερο στάδιο της γενοκτονίας (350.000 νεκροί), η οποία είχε αρχίσει από το 1916.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Π. Ευθυμίου, Γ. Αμοιρίδης και Τ. Σιδηρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, επίσης ο Κ. Βορίδης από το ΛΑ.Ο.Σ, ο νομαρχιακός σύμβουλος Χάρης Πασβαντίδης και ο μητροπολίτης Παλαιοημερολογιτών Αττικής - Βοιωτίας Χρυσόστομος.