Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Ταξίδι στις Χαμένες Πατρίδες

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009 στα Γρεβενά

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Ο γνωστός συνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος - ιδρυτικό μέλος των Παιδιών της Πάτρας - συμπράτει με τους καλύτερους λυράρηδες τραγουδιστές του Πόντου, σε μια μοναδική καλλιτεχνική συνάντηση: «Πινελιές» από τις καλύτερες παραδοσιακές μουσικές ανταμώνουν τις Ποντιακές μελωδίες, όπως αυτές δίνονται μέσα από την σύγχρονη ενορχηστρωτή ματιά και την φωνή του Γιάννη και Κώστα Παπαγερίδη.

Ο Χ. Παπαδόπουλος, έχοντας ταξιδέψει σε όλη την ανατολή και αυτοσχεδιάσει με Σύριους-Ινδούς-Τούρκους και Άραβες του δίνει την δυνατότητα, μέσα από μοναδικές παραστάσεις, οι τρεις μουσικοί να παρουσιάζουν την ποντιακή μουσική, δοσμένη με μοναδικό ethnic τρόπο. Γνωστές μελωδίες και τραγούδια της αλησμόνητης χαμένης ποντιακής πατρίδας, όπως δεν έχουν ακουστεί ποτέ ξανά: Μέσα από την συνύπαρξη της του «κεμεντζέ» (η λύρα του Πόντου), με το ούτι, αλλά και με τα ροκ στοιχεία της ηλεκτρικής κιθάρας, δημιουργείται μια μοναδική μουσική ατμόσφαιρα, που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Μια παράσταση όπου η εικόνα και ο ήχος μας ταξιδεύουν στης χαμένες πατρίδες κατά την διάρκεια και παράλληλα με την μουσική προβάλλονται εικόνες από Καππαδοκία - Πόντο Τραπεζούντα κλπ.(για το πρώτο μέρος στο ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνονται μεγάλες επιτυχίες του Χρήστου Παπαδόπουλου, όπως τις γνωρίσαμε μέσα από τα δημοφιλέστατα σήριαλ «Αρχιπέλαγος» (ALPHA) και «για την καρδιά ενός αγγέλου» (ALPHA) - το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, ερμηνευμένο από την φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου και η εξαφάνιση με την φωνή του Γιώργου Νταλάρα.

Το δεύτερο μέρος ένα λαϊκό γλέντι με τον τραγούδια του Χ. Παπαδόπουλου και το καλό κλασικό τραγούδι.

Τρίτο μέρος της βραδιάς Ποντιακό γλέντι.