ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Σε δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις έχουν χωριστεί τα μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης, με τη μία παράταξη να προωθεί την πώληση της ακίνητης περιουσίας του φορέα και την άλλη να αντιτίθεται σθεναρά.
Πρόκειται για μία χρονίζουσα διαμάχη, η οποία κορυφώθηκε μετά την έγκριση της πώλησης του εντευκτηρίου της Εστίας από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της περασμένης Κυριακής. Από τα παρευρεθέντα μέλη 161 ψήφισαν την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου «να πωληθεί η ακίνητη περιουσία στο Footscray», ενώ 79 καταψήφισαν την πρόταση.
Προ δεκαετιών, η Ποντική Εστία αγόρασε μία έκταση 20 στρεμμάτων περίπου στο Footscray (παλαιό σχολείο) πάνω στο οποίο έκτισε το εντευκτήριό της. Το αρχικό σχέδιο των αγοραστών θεμελιώθηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συστέγασης όλων των Ποντίων – των δυτικών και βορειοδυτικών προαστίων, τουλάχιστον – στο εντευκτήριο που θα ανεγειρόταν με τον οβολό όλων των Ποντίων.
Δυστυχώς, ο ενθουσιασμός των πρώτων χρόνων εξατμίσθηκε, οι Πόντιοι διασπάστηκαν, η χρήση του κτιρίου περιορίστηκε και ο φορέας αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του κτιρίου. Στην ουσία, τα τελευταία χρόνια ο φορέας λειτουργεί με σημαντικό παθητικό. Η «νέα γενιά» των Ποντίων που ανέλαβε τη διοίκηση της Ποντιακής Εστίας, ονειρεύτηκε – και αυτή – να συσπειρώσει όλους τους Ποντίους κάτω από την ίδια στέγη. Το όνειρο διαψεύστηκε. Προσωπικές και συλλογικές διαφορές απέτρεψαν την ένωση του ποντιακού στοιχείου και τη δημιουργία ενός ενιαίου, ισχυρού ποντιακού φορέα.
Η απόσταση μεταξύ των γενεών και των συλλόγων των Ποντίων μεγάλωσε με το χρόνο και μαζί της μεγάλωσε και το χρέος της Ποντιακής Εστίας. Η προσπάθεια κάποιων μελών της ποντιακής πατριάς να λειτουργήσουν την Εστία με το δικό τους πορτοφόλι απέβη μάταια, διότι δεν έτυχαν της υποστήριξης των συμπατριωτών τους. Μάταια απέβη και η προσπάθεια κάποιων νέων να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του φορέα, να τον αναζωογονήσουν και να τον καταστήσουν «κέντρο» του ποντιακού στοιχείου της Μελβούρνης. Ο ενθουσιασμός και η υπερηφάνεια για την ποντιακή καταγωγή τους δεν εξοφλεί συσσωρευμένα χρέη, ούτε καλύπτει τρέχουσες δαπάνες συντήρησης της ακίνητης περιουσίας.
Η παλαιά γενιά, που υπερηφανεύεται ότι «δημιούργησε τον κολοσσό που η νέα γενιά ζητά να ξεπουλήσει», αντιπροτείνει να εφαρμοστεί μερικώς η απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Αντιπροτείνει «να πουληθεί η μισή περιουσία της Εστίας και τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την πώληση να διατεθούν για την εξόφληση του υφιστάμενου χρέους και την ανακαίνιση του εντευκτηρίου». Προφανώς, τα μέλη της παλιάς γενιάς δεν στέργουν «να ξεσπιτωθούν», δεν δέχονται «να ξεβολευτούν», πριν πεισθούν για την «πρακτικότητα» της νέας αγοράς που σχεδιάζει το διοικητικό συμβούλιο.
Βέβαια, η λύση που προτείνουν δεν εγγυάται εισόδημα για την κάλυψη των μελλοντικών λειτουργικών εξόδων και τη συντήρηση του εντευκτηρίου. «Τουλάχιστον, εμείς οι γέροι έχουμε κάποια πρόταση, έχουμε κάποια εναλλακτική λύση. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει προτείνει κάτι συγκεκριμένο που να μας βοηθήσει να συγκρίνουμε και να αποφασίσουμε», δήλωσαν αρκετοί στο «Νέο Κόσμο».
Προχθές Τρίτη, προσπάθησα να αποσπάσω κάποιες πληροφορίες από τον πρόεδρο της Εστίας, κ. Νικόλαο Κρικέλη, για το σχέδιο του συμβουλίου του, για το είδος του κτιρίου που σχεδιάζουν να αγοράσουν και την τοποθεσία που θα προτιμήσουν. Μάταια η προσπάθεια. Ο κ. Κρικέλης και άλλα μέλη της Εστίας, με βαρύνοντα λόγο στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, με απέφυγαν με την περίεργη δήλωση, ότι «δεν προβαίνουν σε δηλώσεις πριν ενημερώσουν τα μέλη τους». Εξωδίκως πληροφορήθηκα, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο «εξετάζει δύο περιουσίες, μία εκ των οποίων στα σύνορα του North Melbourne».
Κλείνοντας το τηλέφωνο, ιδιαίτερα μετά τη συνομιλία μου με τον κ. Κρικέλη, αναρωτήθηκα: Μα, έκαναν έκτακτη γενική συνέλευση των μελών τους για ένα τόσο σοβαρό θέμα και δεν τα ενημέρωσαν εκ των προτέρων; Δεν είπαν στα μέλη τους με τι θα αντικαταστήσουν το κτίριο που θέλουν να πουλήσουν, τι θα κάνουν το χρηματικό πλεόνασμα και πώς θα διασφαλίσουν την οικονομική επιβίωσης της Εστίας;
Δικαιολογημένα, σκέφθηκα, το τηλεφωνικό κέντρο του «Νέου Κόσμου» λαμβάνει καθημερινά πολυάριθμα τηλεφωνήματα από Ποντίους διαφόρων ηλικιών που ερωτούν «γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο θέλει να πουλήσει το εντευκτήριο» και άλλοι γιατί «κλείνουν την πόρτα της Εστίας στα μέλη της».
Ομολογουμένως, το επόμενο βήμα της Εστίας προς το μέλλον απαιτεί τη λήψη δραστικών αποφάσεων από τα μέλη του, που θα εγγυώνται τη μακροζωία της. Η σημασία των αποφάσεων αυτών επιβάλλει την απόλυτη συναίνεση. Η απομόνωση ανθρώπων που διαφωνούν με τις απόψεις και θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα βλάψει το φορέα οικονομικά και ηθικά. Η δημοκρατία δίνει λύσεις στα αδιέξοδα. Ας την επιστρατεύσουν οι Πόντιοι για να βρουν τη λύση στο σημερινό αδιέξοδό τους.
Πηγή: "Νέος Κόσμος" 23-07-2009