Γράφει ο Λάζαρος Κουμπουλίδης
Επιτέλους, μετά από μία νομική διαδρομή «μετ’ εμποδίων», το κρίσιμο ερώτημα για το διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά «έφτασε» στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο εξέδωσε την με αριθμό 52/2009 γνωμοδότησή του.
Η Ολομέλεια του Ν.Σ.Κ. που αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον εισηγητή και 47 μέλη, αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι:
1. Η νομική μορφή του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά είναι αυτή του αυτοτελούς νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, με χαρακτήρα θρησκευτικό και κοινωφελές και όχι εκκλησιαστικό. Για το λόγο αυτό υπάγεται στην εποπτεία μόνο του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι της Ιεράς Συνόδου.
2. Η κανονιστική διάταξη 47/1973 της Ιεράς Συνόδου είναι άκυρη και ανίσχυρη και ως εκ τούτου, είναι παράνομη η μέχρι τώρα συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, αλλά και η ρύθμιση της που προβλέπει ότι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος ορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ως Α΄Αντιπρόεδρος ο εκπρόσωπος της οικείας Μητροπόλεως…
Να τονίσουμε ότι σύμφωνα και με την άποψη της μειοψηφίας, το διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος είναι και πάλι παράνομο, λόγω υπερίσχυσης των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της Ελλάδος, οπότε η συγκρότηση του Δ.Σ. είναι παράνομη και οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί άκυρες.
Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω, δεν υπήρξε ούτε ένα μέλος της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. που να υποστηρίξει ότι το Ίδρυμα λειτουργεί νόμιμα, γεγονός που «σφραγίζει» όλη την «παραφιλολογία» που προκλήθηκε από εκπροσώπους του Ιδρύματος, που έως τώρα «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» υποστηρίζοντας την απόλυτη νομιμότητα της διοίκησης του Ιδρύματος…
Να υπενθυμίσουμε ότι το ερώτημα προς την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήρθε κατόπιν σχετικής ερώτησης στη Βουλή και την ομόφωνη διακομματική τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το 2006, σχετικά με την αναγκαιότητα νομικών και διοικητικών αλλαγών στο διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος Π. Σουμελά, στην κατεύθυνση μάλιστα της δημοκρατικής εκπροσώπησης των Ποντιακών Σωματείων σε αυτό.
Κατόπιν τούτων, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την άμεση έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, σε αντικατάσταση του «βεβαρημένου» Βασιλικού Διατάγματος 924/66 για τη δημοκρατική λειτουργία του Ιδρύματος, ώστε να δικαιωθεί ο ρόλος του ως πανελλήνιου και κοινωφελούς.
Υ.Γ.:
Μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση :
α) Αναμένουμε με πολύ ενδια φέρον τη στάση του Δ.Σ. του Ιδρύματος και κυρίως του προέδρου του κ. Τανιμανίδη, καθώς οφείλει να σεβαστεί την Ολομέλεια του Ν.Σ.Κ. και να παραιτηθεί προκηρύσσοντας εκλογές για τη νόμιμη συγκρότηση του Δ.Σ., όπως και τη θέση του Γ. Γραμμματέα του Ιδρύματος και προέδρου της ΠΟΠΣ κ. Αποστολίδη
β) Επίσης περιμένουμε την τοποθέτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμονα και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας (και πρώην «ηγούμενου» της Σουμελά) κ. Παύλου, οι οποίοι έσπευσαν να νουθετήσουν και μάλιστα εγγράφως, το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β. για την απόφαση του να στηρίξει την πρόταση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος.
γ) Ευελπιστούμε ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας θα φέρει επιτέλους άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως τακτικό, το θέμα της στήριξης του ψηφίσματος αναφορικά με την αναγκαιότητα εκδημοκρατισμού του διοικητικού κατεστημένου του Ιδρύματος, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και υπογράφηκε από όλα τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Ημαθίας, επικυρώθηκε με απόφαση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που εκπροσωπεί 363 Ποντιακά Σωματεία και ήδη έχει υπογραφεί από τους βουλευτές Ημαθίας (με χρονολογική σειρά) κ. Α. Σιδηρόπουλο, κ. Μ. Χαλκίδη και κ. Η. Φωτιάδη.
Το κείμενο της ανωτέρω γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα δημοσιευτεί και στο ειδικό link που έχει δημιουργηθεί για το Διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά στην ιστοσελίδα της Ε.Λ.Β. www.elverias.gr