Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΗΛΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ;

«Είναι απαράδεκτο, είναι αχαρακτήριστο μία οικογένεια επί 45 χρόνια, να είναι γαντζωμένη σε ένα ίδρυμα εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και αντινομάρχης Φλώρινας, Γιάννης Αντωνιάδης, μιλώντας για το καθεστώς που μονοπωλεί τη διοίκηση του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προχτές βράδυ στα Αλωνάκια Κοζάνης το προεδρείο της ομοσπονδίας, ο αντιπρόεδρος ανακοίνωσε σειρά κινητοποιήσεων κατά τον εορτασμό της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο στην Καστανιά, καθώς όπως είπε «απαιτούμε την απελευθέρωση της Παναγίας Σουμελά από την οικογενειοκρατία Τανιμανίδη. Είναι απαράδεκτο αυτή η οικογένεια να μην δέχεται την πρόοδο, τον εκδημοκρατισμό και να αρνείται το δικαίωμα του οποιοδήποτε πόντιου να συμμετέχει στη διοίκηση και στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος». Ο ομιλητής υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση αυτή όπως είναι διαμορφωμένη, προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα όλων των Ελλήνων, προσβάλει το πολιτικό αίσθημα, προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα.

Αναφερόμενος στα δεκάδες χρόνια διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», ο Γ. Αντωνιάδης υπογράμμισε: «Το αποτέλεσμα είναι οφθαλμοφανές και χειροπιαστό. Παρ' ότι έχουν παρελάσει από τα ταμεία της Παναγίας Σουμελά εκατοντάδες εκατομμύρια, εξακολουθεί να είναι σαν της 'Άρτας το γιοφύρι', δηλαδή όλο να ολοκληρώνεται, αλλά να μην τελειώνει ποτέ. Μένω μόνο στο θέμα της ανικανότητας ως προς την διαχείριση του συγκεκριμένου ιδρύματος, για να μην πω κάτι άλλο. Τα έσοδα του ιδρύματος προέρχονται από τον οβολό των συμπατριωτών μας, από δημόσιες επιχορηγήσεις, από δωρεές, που επαφείονται στην κατάνυξη και στον σεβασμό των πιστών.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε. απαρίθμησε τις ενέργειες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, η οποία επισκέφτηκε και ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αρχιεπίσκοπο, τους υπουργούς Παιδείας των τελευταίων ετών και τα πολιτικά κόμματα, ενώ επίκειται συνάντηση με τον νυν υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο. Είπε επίσης ότι «η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το 2007, υπό την προεδρία του βουλευτή Τάσου Σπηλιώπουλου, ομόφωνα αποφάσισε την αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης του ιδρύματος. Παρ' ότι υπάρχει αυτή η πολιτική ομοφωνία, παρ' ότι απεφάνθη η ολομέλεια του Αρείου Πάγου και ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, πάντα βρίσκουμε μπροστά μας ένα αόρατο τοίχος, το οποίο για ανεξήγητους λόγους σταματά όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες για την αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης».

Η παμποντιακή ομοσπονδία ζητά την άρση του αδιεξόδου, ώστε να μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο και να ανοίξουν οι πόρτες της Παναγίας Σουμελά σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους θρησκευόμενους. Γι' αυτό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, «αποφασίσαμε να μεταβούμε με τα σωματεία μας στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, όπου βεβαίως θα πάμε να προσκυνήσουμε τη Χάρη της. Μόλις τελειώσουν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, στο πολιτικό μέρος θα υπάρξουν κάποιες εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού με χιλιάδες φέιγ βολάν, πανό, ομιλίες κ.λ.π., ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος, καθώς και η πολιτική με την θρησκευτική ηγεσία».

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ποντιακών σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Αλωνακίων, όπου αποφασίστηκε η μαζική προσέλευση των μελών τους στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο πρόεδρος των Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, Στέλιος Μωϋσιάδης, ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 7 μ.μ. στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται το 5 Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, όπου θα πάρουν μέρος χορευτικά των σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Τέλος, στο πάνελ της συνέντευξης παρέστησαν ο αντιπρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ., Ανδρέας Ευθυμιάδης και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αλωνακίων, Θεόδωρος Λαζαρίδης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Πηγή: "Πτολεμαίος" 12-08-2009