Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Το ποντιακό ζήτημα δεν είναι ένα θέμα της ιστορίας ή των μουσείων

Η νεολαία πραγματοποίησε τις εκδηλώσεις «Αυγουστιάτικη ανάσα πολιτισμού», με ομιλίες, εκθέσεις, ντοκιμαντέρ και ποντιακό τραγούδι.


Εκδηλώσεις με τίτλο «Αυγουστιάτικη ανάσα πολιτισμού», οργάνωσε ο σύλλογος Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» 21, 22 και 23 Αυγούστου στον οικισμό των Ποντίων νεοπροσφύγων Νέας Μοσυνούπολης Κομοτηνής. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, ομιλίες, ντοκιμαντέρ, φεστιβάλ χορού και ποντιακό τραγούδι, χορό και προσφορά ποντιακών εδεσμάτων. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της νεολαίας Γιάννης Νικολαίδης «η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή τω νέων σε πρωτοβουλίες που αφορούν τον πολιτισμό, τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα αληθινό άρωμα ελπίδας, εγγύηση ότι ο ποντιακός Ελληνισμός θα συνεχίσει να δίνει το δυναμικό παρών στην διεθνή σκηνή διότι έχει αρωγό στις προσπάθειές του τη νεολαία του.


Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Νικολαίδης μίλησε επίσης για το ποντιακό ζήτημα αναφέροντας πως, «το ποντιακό ζήτημα δεν είναι ένα θέμα της ιστορίας ή των μουσείων. Είναι ένα ζωντανό ζήτημα με εθνικές και διεθνείς διαστάσεις, το οποίο οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, του παρευξείνιου χώρου και ολόκληρης της Ευρώπης το καθιστούν επίκαιρο ως θέμα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Μένει λοιπόν στα ζωντανά κινήματα του ποντιακού Ελληνισμού, στις δυνάμεις των Ποντίων σε όλον τον κόσμο να το φέρουν στο προσκήνιο».

Πηγή: "Ο Χρόνος"