του Γιώργου Κιούση
Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, κουβαλώντας μαζί τους τις παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Μέσα από συλλόγους που δημιούργησαν, κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το ποντιακό στοιχείο, να μεταδώσουν τα ήθη και έθιμά τους.
Οσο για την ποντιακή διάλεκτο; Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί, αφού «είναι το βασικότερο στοιχείο της ποντιακής ταυτότητας. Εχουμε χρέος απέναντι στους προγόνους μας-θύματα της γενοκτονίας και απέναντι στα παιδιά μας, γιατί μέσα από την τοπική μας διάλεκτο ξετυλίγεται η ιστορία μας», λέει ο Γιώργος Σαραφίδης πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Σουρμένων Ελληνικού, καθώς -ύστερα από πολυετή προσπάθεια- ένα όνειρο της ένωσης γίνεται πραγματικότητα: για πρώτη φορά θα διδάσκονται -σε επιστημονικό επίπεδο- τα ποντιακά.
Στο «Σπουδαστήριο Σουρμένων», αν και τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο, έχουν ήδη γραφτεί 80 μαθητές όλων των ηλικιών. Ο Δημήτρης Τομπαΐδης, Πόντιος καθηγητής Γλωσσολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, κάνει λόγο «για διαλεκτική σχέση της κοινής ελληνικής με όλες τις τοπικές διαλέκτους, με με πιο γνωστές τα κυπριακά, τα κρητικά και τα ποντιακά». Οπως εξηγεί ο κ. Τομπαΐδης -που είναι και ένας από τους συγγραφείς του Ιστορικού Λεξικού Ποντιακής Διαλέκτου το οποίο εκδίδει η Ακαδημία Αθηνών- «οι διάλεκτοι έχουν φωνητικές και λεξικολογικές διαφορές με την κοινή ελληνική αλλά και διαφορετική σύνταξη. Η κοινή ελληνική εμπλουτίζεται από τις διαλέκτους, μια και έχει καθιερώσει από όλες τις τοπικές διαλέκτους λέξεις και γραμματικούς τύπους».
Ο Αντώνης Παυλίδης, πρόεδρος του πανελλήνιου συνδέσμου Ποντίων εκπαιδευτικών, που θα είναι και ένας από τους καθηγητές στο Σπουδαστήριο, υπογραμμίζει ότι «τα ποντιακά μαρτυρούν την πλούσια ιστορία και παράδοση του Πόντου μια και περιλαμβάνει λέξεις και φράσεις ακόμα και απο την ομηρική περίοδο». Τηλ.: 2109644767/6937109274.
Πηγή: "Ελευθεροτυπία" 02-09-2009