Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Χορού και Μουσικής.


Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Χορού σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης και τον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Χορού και Μουσικής:

«Πόντος – Μικρά Ασία: Η Συμβολή τους στη Διάσωση, Διάδοση και Ανάπτυξη του Ελληνικού Πολιτισμού».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου με 1 Νοεμβρίου 2009, στη Κατερίνη.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και την υποστήριξη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου είναι η κα. Ζωγράφου Μάγδα, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Χορευτικές πρακτικές του Μικρασιατικού Ελληνισμού: Ιδεολογήματα, αντιστάσεις και ενσωματώσεις».

Ομιλητές του συνεδρίου είναι:

- Ο κ. Κελεσίδης Πολύκαρπος, Δρ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Τόποι διαχείρισης και διαμόρφωσης της χορευτικής ταυτότητας των Ποντίων».

- Ο κ. Τσιτσίγκος Σπύρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας της Θρησκείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Ο λυτρωτικός χαρακτήρας του πόνου στο Ποντιακό και Μικρασιατικό τραγούδι».

- Ο κ. Σερμπέζης Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Ανέβζηγος αροθυμία: Ρυθμικές οργανωτικές δομές».

- Ο κ. Λυγερός Νικόλαος, Συγγραφέας με θέμα: «Ο χορός ως μνήμη κίνησης».

- Ο κ. Διονυσόπουλος Αναστάσιος, Δρ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Μουσική και φιλοσοφία: Η έννοια της "παιδαγωγούσας" και "παιδεύουσας" παιδιάς και παιδείας στην πλατωνική, αριστοτελική φιλοσοφία».

- Ο κ. Γουλιμάρης Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Δευτεροβάθμιες οργανώσεις του Μικρασιατικού Ελληνισμού: Ο ρόλος τους στην βελτίωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

- Ο κ. Κάρδαρης Διονύσης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΕΙ Σχολής Ευελπίδων με θέμα: «Ο χορός Μαχαίρια (Πιτσακ Οιν) στη στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων».

- Η κα. Πανοπούλου Πόπη, Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών με θέμα: «20΄ και ένα: Ηγεμονία και εξουσία στις χορευτικές επιτελέσεις ενός μικτού γάμου».

- Ο κ. Φιλίππου Φίλιππος, Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Τεμέτερον είσαι για νισνάμς; Η διαμόρφωση της πολιτισμικής ταυτότητας στην Ελλάδα σήμερα».

- Ο κ. Πλεμμένος Ιωάννης, Δρ. Πανεπιστημίου Καίμπριτζ, Ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Οι περί μουσικής αντιλήψεις του Γρηγορίου Νύσσης».

- Ο κ. Παργεντάκης Μανώλης, Καθηγητής παραδοσιακής μουσικής και συλλέκτης παραδοσιακών μουσικών οργάνων θα πραγματοποιήσει επίδειξη μουσικών οργάνων με θέμα: «Η εμφάνιση και εξέλιξη των μουσικών οργάνων των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και η επίδραση τους στον ελλαδικό χώρο».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου ολοκληρώνεται με το σεμινάριο της κα. Μπουρνέλλης Νίτσας, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Δημιουργική μέθοδος διδασκαλίας και παραδοσιακός χορός».