Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Συγκλόνισαν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3

Επανασύνδεση με μνήμες και ιστορίες του παρελθόντος, νοσταλγία για μια πατρίδα που δε γνωρίσαμε, αλλά και συγκίνηση προκάλεσε η εκπομπή του Νίκου Ασλανίδη «Αληθινά Σενάρια», το βράδυ της Πέμπτης 08-10 και 15-10(η εκπομπή ολοκληρώθηκε σε 2 μέρη) στην ΕΤ3.

Ταξιδέψαμε μέσω Κωνσταντινούπολης και Αμάσειας σε χωριά της Σαμψούντας, ακολουθώντας την ιστορία των προγόνων ενός Πόντιου γιατρού από την Αθήνα, αλλά και στην Παναγία Σουμελά, όπου βρέθηκαν και φέτος εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Το α΄ μέρος της εκπομπής έκλεισε με το γραφικό τουριστικό θέρετρο Uzungol (Σαράχο), όπου όλοι μιλούν την ποντιακή διάλεκτο. Τραγούδια, χοροί, βόλτες με παϊτόνια αλλά και η ποντιακή κουζίνα δέσποζαν στις εικόνες της εκπομπής.


Το β΄μέρος ανέδειξε πολλές ιστορίες Ποντίων από την Ελλάδα, που βρήκαν τα χωριά και τα σπίτια των προγόνων τους στα μέρη του Πόντου. Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Νίκος Ασλανίδης, που επισκέφθηκε την 'Ολασσα και τη Σάντα, αλλά και μια κυρία από τα Σούρμενα της οποίας ο παππούς της ήταν κατασκευαστής μαχαιριών. Δάκρυσε μπροστά στη θέα των μαχαιριών σήμερα στην πόλη των Σουρμένων, όπου συνεχίζουν την ίδια παράδοση...

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και το πανηγύρι στο παρχάρ "Χωνευτέρ' ", όπου συρρέουν χιλιάδες Τραπεζούντιοι. Η εικόνα των χορευτών και των λαϊκών οργανοπαιχτών, ήταν συγκλονιστική.

Η περιήγηση στη γη του Πόντου έκλεισε με την ιστορία ενός 83χρονου που δεν άντεξε τη συγκίνηση και τον πρόδωσε η καρδιά του στην Τραπεζούντα. Χειρουργήθηκε και επέστρεψε σώος στην Ελλάδα μετά από ένα μήνα νοσηλείας. Στην ερώτηση του παρουσιαστή αν θα ξαναπήγαινε στον Πόντο απαντά: "Εννοείται ναι !!!".