Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Στην Αλεξανδρούπολη το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού


Με θέμα την ποντιακή φορεσιά και τη λαϊκή τέχνη στον Πόντο

Συνεδρίασε την Τετάρτη το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν στην διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου Ποντιακού Πολιτισμού καθώς και με το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.


Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού, μια επίσης θεσμοθετημένη εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας ανατέθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στη συνεδρίασή του ο Σύνδεσμος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποφάσισε να διενεργηθεί στην Αλεξανδρούπολη με το σκεπτικό όπως τονίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χρύσα Μαυρίδου, «επειδή έχουμε αποφασίσει σε κάθε νομό της περιφέρειάς μας να κάνουμε μία εκδήλωση μέχρι τώρα δεν είχε γίνει τίποτα στην Αλεξανδρούπολη. Η αλήθεια όμως είναι ότι είχαμε αποφασίσει να διοργανώσουμε εκεί το Φεστιβάλ Θεάτρου το οποίο δρομολογήσαμε αλλά επειδή δεν μας παίρνει ο χρόνος θα κάνουμε το Συνέδριο Πολιτισμού», αναφέροντας συγχρόνως ότι ελπίζουν στη στήριξη των φορέων και στη θετική ανταπόκρισή τους. «Θα είναι μια πανελλήνια συνάντηση και το θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η ποντιακή ενδυμασία και τη λαϊκή τέχνη στον Πόντο».

Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού της Παμποντιακής και στην Οργανωτική Επιτροπή θα συμμετέχουν και οι πρόεδροι των Σωματείων της Παμποντιακής του Έβρου.

«Θεωρώ ότι έτσι ολοκληρώνουμε ένα κύκλο εκδηλώσεων σε όλους τους νομούς της περιφέρειάς μας και έτσι εφαρμόζουμε και την αποκεντρωτική πολιτική της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας», τονίζει η κ. Μαυρίδου.


Στην Κομοτηνή το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής πήρε την απόφαση το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή μετά το Πάσχα περίπου το μήνα Μάη. Να σημειωθεί ότι το πρώτο είχε πραγματοποιηθεί το Μάη που μας πέρασε στην Ξάνθη.

Ημερίδα από τη νεολαία του Σ.ΠΟ.Σ.

Η νεολαία του Συνδέσμου ετοιμάζει ημερίδα που θα γίνει το Δεκέμβρη στη Δράμα. «Το συνέδριο Πολιτισμού τους ανέτρεψε τα δεδομένα ως προς τη θεματολογία. Είχαν αποφασίσει να έχουν ως θέμα την ποντιακή φορεσιά, αναγκάζονται όμως να αναζητήσουν άλλο θέμα εφόσον αυτό θα είναι το θέμα του συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη. Το θετικό όμως είναι ότι τα παιδιά δουλεύουν και έτσι βλέπουμε και την υλοποίηση των στόχων της Παμποντιακής που αφορούν στην ενεργοποίηση της νεολαίας. Οι νεολαίοι βλέπουν πέρα από το χορό τα θέματα του ποντιακού ελληνισμού με κριτική ματιά και αναζητούν τη γνώση και αυτό είναι σημαντικό. Εκείνο που πραγματικά μας ενθουσίασε χθες ακούγοντας τον πρόεδρο της νεολαίας τον Γρηγόρη Κεσαπίδη ήταν ότι θέλουν να κάνουν ένα χορό τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό».


Γενική Συνέλευση της Παμποντιακής

Στις 28 Νοέμβρη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Παμποντιακής και κατά τη διάρκειά της θα συζητηθούν οι κινήσεις της Παμποντιακής όσον αφορά στις επαφές με την νέα υπουργό Παιδείας την κ. Διαμαντοπούλου Άννα καθώς και με την υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Παναγίας Σουμελά, «το οποίο είναι εν εξελίξει και όλη η ροή των πραγμάτων ανατρέπεται από τις αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου. Εκεί που λέμε ότι βάλαμε το νερό στο αυλάκι προκύπτει νέος υπουργός παιδείας ο οποίος πρέπει να ενημερωθεί για το θέμα», αναφέρει η κ. Μαυρίδου.

Πηγή: "Παρατηρητής της Θράκης 16-10-2009"