Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ


Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας στον Καναδά

Ξημέρωμα της 7ης Οκτωβρίου και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας αναχωρεί για ένα ακόμα «υπερπόντιο» ταξίδι, καλεσμένη από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Η.Π.Α.-Καναδά και από τον πολιτιστικό σύλλογο Ν. Ημαθίας του Τορόντο, ώστε να παρευρεθεί με το χορευτικό της, στο 19ο συνέδριο της Ομοσπονδίας και στην επέτειο των 100 χρόνων ίδρυσης της ελληνικής κοινότητας του Τορόντο.

Το Μόντρεαλ ορίστηκε φέτος να φιλοξενήσει το συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας (Π.Ο. Η.Π.Α-Καναδά). Κατ’ επέκταση ο σύλλογος Ποντίων Μόντρεαλ «Εύξεινος Πόντος» σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ήταν υπεύθυνοι για την οργάνωση και διεξαγωγή του συνεδρίου και φυσικά για τη φιλοξενία της αποστολής της Λέσχης.

Μετά από ένα πολύωρο ταξίδι φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ, όπου μας υποδέχτηκαν τα παιδιά του συλλόγου και τα μέλη του Δ.Σ. Έπειτα κατευθυνθήκαμε στο σύλλογο όπου είχε ετοιμασθεί για εμάς ένα ωραίο δείπνο με παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα. Εκεί συναντήσαμε και τα παιδιά του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «η Αράπιτσα», καθώς ήταν επίσης καλεσμένοι να παρουσιάσουν αντίστοιχα στο συνέδριο χορούς της Μακεδονίας και της Νάουσας.

Στη συνέχεια δόθηκε μια συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο της Π.Ο. Η.Π.Α.- Καναδά κ. Μιχάλη Μουρατίδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ κ. Λευτέρη Μιχαηλίδη, τον κ. Απόστολο Αποστολίδη, ταμία της ΔιΣυΠΕ (Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων) και τους κύριους ομιλητές του συνεδρίου κ. Χρήστο Γαλανίδη, Επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο. Η.Π.Α.-Καναδά και της Ο.Σ.Ε.Π. Ευρώπης και τέλος τον κ. Βλάση Αγτζίδη Διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Κατόπιν τα μέλη της αποστολής της Ε.Λ.Β. οδηγηθήκαμε στα σπίτια των μελών του Συλλόγου που δέχτηκαν με χαρά να μας φιλοξενήσουν για τη μια βδομάδα που μείναμε στο Μόντρεαλ.

Πέμπτη 8/10. Το απόγευμα, επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο του Μόντρεαλ για να παρουσιάσουμε παραδοσιακούς χορούς του Πόντου με αφορμή την 1η επίσημη συνάντηση, εν όψει του συνεδρίου μεταξύ των τοπικών αρχών, της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου του Μόντρεαλ. Πέραν των κυρίων Μουρατίδη και Μιχαηλίδη παρούσες ήταν επίσης η κα. Μαίρη Ντέρος, Δημοτική Σύμβουλος (ελληνικής καταγωγής) καθώς και η κα. Καρνούτσου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ. Τέλος το ίδιο βράδυ ακολούθησε παραδοσιακή βραδιά στο χώρο του συλλόγου.

Παρασκευή 9/10. Ήταν η ημέρα της επίσημης έναρξης του συνεδρίου «Ο Πόντος των Ελλήνων – Από το χθες στο αύριο». Από τις 6 μ.μ. άρχισαν να φτάνουν στο χώρο της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ οι σύνεδροι και οι λοιποί προσκεκλημένοι, προκειμένου να περιηγηθούν στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας, βιβλίου, συλλεκτικών γεωγραφικών χαρτών και χαρακτικών. Πραγματοποιήθηκε η πανυγηρική τελετή έναρξης, καθώς ακούστηκαν αρχικά οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδος και του Καναδά, προσευχή και στη συνέχεια χαιρετισμοί των επισήμων. Κατόπιν το λόγο πήρε ο κ. Χ. Γαλανίδης ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Το αρχαίο βασίλειο του Πόντου (363π.Χ.-64μ.Χ.) και στη συνέχεια ο κ. Β. Αγτζίδης ο οποίος ανέλυσε το εξίσου ενδιαφέρον θέμα «Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας (1204-1461μ.Χ.) και οι νεότεροι χρόνοι».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων και παρευρισκομένων ήταν και η «γιαγιά του Πόντου», όπως συχνά αποκαλούμε την κ. Σάνο Χάλο, η οποία συγκίνησε το ακροατήριο, καθώς συνοδευόμενη από την κόρη της κ. Θεία Χάλο, όταν ανέβηκε στο βήμα είπε το «Πάτερ Ημών» και έδωσε την ευχή της στα «εγγόνια» της, σε όλους τους Πόντιους ανά τον κόσμο. Στη συνέχεια χόρεψε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου του Μόντρεαλ χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου, το αντρικό τμήμα του χορευτικού μας τον Πυρρίχιο χορό «Σέρρα» και η «Αράπιτσα» χορούς της Μακεδονίας μας.

Μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών και τις απονομές τιμητικών ενθυμημάτων ακολούθησε δεξίωση από την ελληνική κοινότητα του Μόντρεαλ και ποντιακή βραδιά νεολαίας στο ελληνικό εστιατόριο «Μύθος».

Σάββατο 10/10. Οι διεργασίες του συνεδρίου έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο «Ηoliday Ιnn» του Μόντρεαλ. Εκεί συζητηθήκαν μεταξύ άλλων τα πεπραγμένα του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και έγινε η επιλογή της πόλης που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο συνέδριο (Νόργουικ των ΗΠΑ). Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική χοροεσπερίδα όπου το χορευτικό μας μαζί με το χορευτικό του Συλλόγου του Μόντρεαλ και του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας ξεσήκωσαν το κοινό. Εκείνο το βράδυ, όπως και κάθε βράδυ που μαζευόμασταν στο χώρο του συλλόγου του Μόντρεαλ, ήταν εκεί οι Αλέξης Παρχαρίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Γιάννης Απαζίδης, συνοδευόμενοι στη λύρα από τον Χρήστο Τικταπανίδη και τα ανερχόμενα ταλέντα, Βαγγέλη Πεσιρίδη και Σάββα Μιχαηλίδη και στο νταούλι τον Βαγγέλη Πεσιρίδη και Γιώργο Θεοφυλακτίδη, οι οποίοι μαζί με τους μουσικούς του Ο.Π.Π. Νάουσας χάρισαν μια αξέχαστη βραδιά σε όσους βρέθηκαν εκεί. Για το τέλος αφήσαμε τους Γιάννη Τσανασίδη (λύρα-αγγείο-τραγούδι), Στάθη Γαβρίδη (λύρα-τραγούδι), Γιώργο Ιωσηφίδη (λύρα) και Μιχάλη Τσανασίδη (νταούλι), οι οποίοι συνόδεψαν άψογα το χορευτικό μας σε κάθε παράσταση αλλά και συμμετείχαν μαζί με τους παραπάνω καλλιτέχνες στα μουχαπέτια που διοργανώθηκαν στο σύλλογο.

Κυριακή 11/10. Ήταν η μέρα λήξης του συνεδρίου οπότε επισημάνθηκαν οι σκέψεις και οι προοπτικές για το μέλλον, ψηφίστηκαν οι προτάσεις και αναδείχθηκε το νέο Δ.Σ. Η σκυτάλη παραδόθηκε από τον ακούραστο πρώην πρόεδρο της Π.Ο. Η.Π.Α.-Καναδά κ. Μιχάλη Μουρατίδη, στον επίσης αξιόλογο και γεμάτο όρεξη για δημιουργία κ. Δημήτρη Μολοχίδη.
Ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ο σύλλογος Ποντίων Μόντρεαλ «Εύξεινος Πόντος», το χορευτικό της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ, παρουσιάζοντας χορούς της Μ. Ασίας, ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «η Αράπιτσα» και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας. Το ξεχωριστό κομμάτι της εκδήλωσης όμως ήταν η παρουσίαση του εθίμου «Μπούλες και Γενίτσαροι» από την «Αράπιτσα» και η παρουσίαση του πανάρχαιου εθίμου των Μωμό(γ)ερων από την Ε.Λ.Β.

Κατά τις απονομές και τις ανταλλαγές δώρων μεταξύ των συλλόγων, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας δια του Αντιπροέδρου κ. Χαράλαμπου Καπουρτίδη και δια του αρχηγού της αποστολής και Έφορου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων κ. Λάζαρου Ζευγαρόπουλου, απένειμε αναμνηστικά στον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ «Εύξεινος Πόντος» κ. Λευτέρη Μιχαηλίδη, στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ κ. Βασίλη Μπαλαμπάνο, στο νέο Πρόεδρο της Π.Ο. ΗΠΑ-Καναδά κ. Δημήτρη Μολοχίδη και στον «ακούραστο εργάτη» και πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλη Μουρατίδη.

Το 19ο συνέδριο κάλυψε δημοσιογραφικά ο έγκριτος δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας Γιώργος Κιούσης, οποίος τιμήθηκε και από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας στο 5ο Φεστιβάλ Χορών για την προσφορά του στην ποντιακή παράδοση.

Τρίτη 13/10. Τα μέλη της αποστολής μετά από μια μέρα ξεκούρασης αναχωρήσαμε οδικώς από το Μόντρεαλ για το Τορόντο, προκειμένου να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις «Ημαθιώτικα 2009», τις οποίες οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Ημαθίας «ΒΕΡΓΙΝΑ», στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας στο Τορόντο και του Μακεδονικού Μήνα.

Τετάρτη 14/10. Παρευρεθήκαμε μαζί με τους οικοδεσπότες μας (στο Τορόντο φιλοξενηθήκαμε επίσης από Ομογενείς Έλληνες, μέλη ή φίλους του Π.Σ. Βεργίνα), στην Παμακεδονική Λέσχη. Εκεί μας καλωσόρισαν και μας ευχήθηκαν καλή διαμονή ο πρόεδρος κ. Κάρας και η αντιπρόεδρος κα Νικολαϊδου, της Παμακεδονικής Ένωσης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Ημαθίας Βεργίνα κ. Ρούλα Μουρατίδου μετά του Δ.Σ.

Πέμπτη 15/10. Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πολυμενάκιου Πολιτιστικού Κέντρου, σεμινάριο διδασκαλίας ποντιακών χορών για την παροικιακή νεολαία από τον χοροδιδάσκαλο της Ε.Λ.Β. κ. Βασίλη Ασβεστά. Οφείλουμε να επισημάνουμε την αξιόλογη προσπάθεια των υπευθύνων, από την οποία τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα αλλά και την παράδοση της πατρίδας μας, μαζί με ότι αυτό συνεπάγεται (ήθη, έθιμα κλπ.). Τέλος το βράδυ της ίδιας μέρας δειπνήσαμε σ’ ένα πολύ ωραίο εστιατόριο, ονόματι «Ιθάκη» του κ. Σίμου Λεπτοκαρίδη.

Το πρωί της επόμενης ημέρας με αυτοκίνητα των μελών του συλλόγου «Βεργίνα», φτάσαμε στους καταρράκτες του Νιαγάρα, όπου αντικρίσαμε το μοναδικό θέαμα των μεγαλύτερων σε μήκος καταρρακτών του κόσμου. Το ίδιο απόγευμα εφόσον στην Βέροια τη συγκεκριμένη μέρα, τη 16η Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης το 1912 από τον Τούρκικο ζυγό και μιας και ένα τμήμα της Ε.Λ.Β. παρέλασε όπως κάθε χρόνο τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων της πατρίδας μας, εμείς, ένα άλλο κομμάτι του συλλόγου μας βρισκόμενοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τιμήσαμε κάποιους άλλους ήρωες-πρεσβευτές της πατρίδας, που ενώ ζουν χρόνια μακριά της, την έχουν εξίσου βαθιά μέσα την καρδιά τους. Οι ήρωες αυτοί δεν είναι παρά οι παππούδες και οι γιαγιάδες του ελληνικού γηροκομείου του Τορόντο, οι οποίοι όταν τους επισκεφθήκαμε μας μιλούσαν με τόση γλυκύτητα και αγάπη ….. και μετά από κάθε χορό μας χειροκροτούσαν όσο πιο δυνατά μπορούσαν. Μετά την ίσως πιο συγκινητική παράσταση που δώσαμε στον Καναδά, η διοίκηση του γηροκομείου παραχώρησε για όλους τους παρεβρισκόμενους δεξίωση με πλούσιο μπουφέ.

Σάββατο 17/10. Εκδήλωση στην οποία το χορευτικό της Ε.Λ.Β. παρουσίασε χορούς και το έθιμο των Μωμό(γ)ερων στο χώρο της ελληνικής κοινότητας του Τορόντο, ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων.

Κυριακή 18/10. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στα παροικιακά Μ.Μ.Ε. ενώ ταυτόχρονα στο χώρο της ελληνικής κοινότητας λειτουργούσε έκθεση εφημερίδων και περιοδικών του κ. Μουρατίδη Μιχάλη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και η κα. Βενετία Καριπίδου (γραμματέας του Π.Σ.Ν. Ημαθίας «Βεργίνα»), η οποία παρουσίασε τον προγραμματισμό του συλλόγου, η πρόεδρος της Βεργίνας κα. Ρούλα Μουρατίδου η οποία έκανε έναν πρόλογο σχετικά με την εκδήλωση, ο κ. Βασίλης Φάτσης (δικαστής του Οντάριο) ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Τα παροικιακά Μ.Μ.Ε.», ο κ. Μάκης Ανδρικόπουλος (δημοσιογράφος) ο οποίος μίλησε γενικότερα για το παροικιακό ρεπορτάζ και τέλος δόθηκε ένας επίλογος από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Δημήτρη Αζεμόπουλο. Στο πέρας της εκδήλωσης, δόθηκαν αναμνηστικά δώρα από τον αρχηγό της αποστολής και μέλος του Δ.Σ. Έφορο Δημοσίων Σχέσεων κ. Λάζαρο Ζευγαρόπουλο στην Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Γηροκομείου κα Ειρήνη Κερογλίδου, στον Πρόεδρο της Παμακεδονικής Ένωσης Τορόντο κ. Βασίλη Κάρα, στον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο, στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Δημήτρη Αζεμόπουλο και φυσικά στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βεργίνα» κα. Ρούλα Μουρατίδου.

Οι μέρες πέρασαν χωρίς να το καταλάβουμε και αισίως φτάσαμε στην 19η Οκτωβρίου την οποία αφιερώσαμε στην αγορά για τα απαραίτητα αναμνηστικά και δώρα και προετοιμαστήκαμε για την επιστροφή. Το βράδυ της ίδιας μέρας βρεθήκαμε όλοι στην αίθουσα της Παμακεδονικής Ένωσης για το αποχαιρετιστήριο γλέντι, για την οργάνωση του οποίου ευχαριστούμε τους κυρίους Θέμη Βαμβακίδη, Στάθη Μιχαηλίδη και Βασίλη Αρχιτεκτονίδη.

Το βράδυ λοιπόν της επόμενης μέρας, δηλαδή στις 20/10/2009, η 3η κατά σειρά αποστολή της Ε.Λ.Β. που βρέθηκε στον Καναδά, μετά από αυτές του Οκτώβρη του 1992 και της Πρωτοχρονιάς του 2007, αναχώρησε για Ελλάδα.

Τα συναισθήματα ανάμεικτα και φυσικά η συγκίνηση δεν έλειψε. Συγκίνηση και χαρά μαζί, διότι αισθανθήκαμε ότι στον Καναδά έχουμε πραγματικούς φίλους, που μπορεί κάποιους από αυτούς να τους γνωρίσαμε πριν δυο βδομάδες, παρ’ όλα αυτά αισθανόμαστε σαν να τους ξέρουμε χρόνια.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βουλευτή Ημαθίας κ. Μιχάλη Χαλκίδη και στο Νομάρχη μας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη, που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι. Επίσης ευχαριστούμε από καρδιάς την Παμποντιακή Ομοσπονδία Η.Π.Α.-Καναδά, το σύλλογο Ποντίων Μόντρεαλ «Ο Εύξεινος Πόντος» και τον Πολιτιστικό σύλλογο Ν. Ημαθίας «Βεργίνα», καθώς επίσης τον κ. Γιώργο Τριανταφυλλίδη για τη φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων στο Τορόντο.

Ιδιαίτερα όμως ευχαριστούμε τους ανθρώπους που άνοιξαν τα σπίτια τους και μας φιλοξένησαν με χαρά αυτές τις δυο βδομάδες καθώς και τον κ. Μιχάλη Μουρατίδη και την γυναίκα του την κα. Ρούλα, στους οποίους χρωστάμε πολλά όχι μόνο σε επίπεδο συλλόγων αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Επιμέλεια κειμένου
Ηρώ Φωστηροπούλου


Φωτογραφικό υλικό






ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. Πορφύρα 1, Πανόραμα
Βέροια
Τ.Κ. 59100
Τηλ.
2331072060
Fax 2331028356
www.elverias.gr
info@elverias.gr