Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Καλύτερα Διάκος...

Βέροια 17-11-2009

Με πρωτοφανή υποτιμητικό σχόλιο εκφράστηκε για την Ποντιακή του καταγωγή ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, όπως αναφέρει σε επιστολή του ο κ. Γεώργιος Ανδρεάδης που απέστειλε στον Διευθυντή της εφημερίδας Εύξεινος Πόντος και δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Οκτωβρίου του 2009.

«Εάν ήταν να περιμένω να γίνω δεσπότης, με την στήριξη των Ποντίων, θα είχα παραμείνει διάκος σε όλη μου τη ζωή».

Κι όμως, στο άκουσμα και μόνο της παραπάνω φράσης, η οποία προέρχεται από εκπρόσωπο της εκκλησίας μας, διακρίνει κανείς πόσο εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί μια εσφαλμένη εντύπωση και πόσο επίσης εύκολα παραπληροφορείται ο κόσμος.

Δεν θα ασχοληθώ με το μέγεθος της αχαριστίας αλλά και την όποια απογοήτευση προκαλεί στο ποίμνιο του ο «επίσκοπος των Ποντίων», όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί ολόκληρος ο Ποντιακός Ελληνισμός. Αρκεί μόνο να θυμίσω σε ποιόν Ιερό Ναό λειτουργούσε πριν και σε ποιο Ίδρυμα ήταν μέλος του διοικητικού του συμβουλίου. Αν δεν υπήρξε η όποια στήριξη από το Ποντιακό στοιχείο από τον χώρο των παραπάνω ιδιοτήτων του, τότε δε θα πρέπει να αποκαλούμε πια την Παναγία Σουμελά, «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ».

Οφείλω όμως να θυμίσω, ως χρέος προς τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, της οποίας είχα την τιμή να προεδρεύω εκείνο το διάστημα, τα ακόλουθα.

Το Σάββατο το βράδυ, 8 Οκτωβρίου του 2005, με ναυλωμένο λεωφορείο (όχι από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας), ξεκίνησαν τα μέλη της αποστολής της Λέσχης από τη Βέροια και μετά από πολύωρο νυχτερινό ταξίδι έφθασαν στην Αθήνα (τριάντα και πλέον στον αριθμό με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, με λάβαρα και λύρες), με σκοπό να παραστούν την επομένη το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών όπου τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο.

Το Σάββατο το πρωί, 19 Νοεμβρίου του 2005, με ναυλωμένο λεωφορείο (όχι από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας), ξεκίνησαν τα μέλη της αποστολής της Λέσχης από την Βέροια για την Δράμα (σαράντα και πλέον στον αριθμό με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, με λάβαρα και λύρες), με σκοπό να παραστούν στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου.

Πρέπει να διαβεβαιώσω ότι και οι δύο αποστολές δεν έκαναν ταξιδάκι αναψυχής και ούτε εκπλήρωναν κάποια ιδιαίτερη προσωπική επιθυμία τους. Απλά μετά από παράκληση και επιθυμία του υποψήφιου, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει στο δημοσίευμα του ο κ. Γιώργος Ανδρεάδης, συμμετείχαν με την ψυχή τους στην χαρούμενη και ελπιδοφόρα ημέρα της Χριστιανοσύνης. Αλλά ούτε που μπορούσε να περάσει από το μυαλό τους ότι μετά από τέσσερα χρόνια, θα γίνονταν αποδέκτες μιας τόσο προκλητικής συμπεριφοράς. Ο ενθουσιασμός, η χαρά, η ικανοποίηση, η τιμή και η δικαίωση της ανάδειξης του νέου Μητροπολίτη, αντικαταστάθηκε από το αίσθημα της προδοσίας, της ντροπής και την υποκρισίας.

Εάν έμελλε λοιπόν να αισθανόμαστε έτσι με τους δεσπότες, ας χαιρόμαστε καλύτερα με τους διάκους.


Λάζαρος Ζευγαρόπουλος
Έφορος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων
Ευξείνου Λέσχης Βέροιας