Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη του Κώστα Αλεξανδρίδη στην εφημερίδα Hurriyet στις 06-01-2010

Το e-Pontos σας παρουσιάζει τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος, και αρχηγός της "αποστολής των Μωμόγερων", του Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς "Οι Μωμόγεροι" στην εφημερίδα Hurriyet στις 6 Ιανουαρίου 2010.




Δικό μας παιδί, Ο Ερντογάν!

Ο Κώστας Αλεξανδρίδης, αρχηγός της αποστολής των Μωμόγερων στη Ματσούκα με τις παραδοσιακές τους φορεσιές τόνισε: «οι δικοί μας για τον Ερντογάν λένε ότι είναι συμπατριώτης μας, γιατί ποτέ δεν ξέχασαν ότι η καταγωγή μας είναι από τη Μαύρη Θάλασσα». Ο Κώστας Αλεξανδρίδης θεωρώντας τους εαυτούς τους ως πρεσβευτές ειρήνης στην περιοχή, χαρακτήρισε την πράξη της κυβέρνησης Ερντογάν «επαναστατική» .

Okan KONURALP / TRABZON ( Οκάν Κονουράλπ / ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ)

Η οικογένεια του Κώστα Αλεξανδρίδη είναι από αυτές που φύγανε στην Ελλάδα με τη συνθήκη της Λοζάννης.

Ζει στην Αθήνα και περιγράφοντας τον εαυτό του αναφέρει ότι η καρδιά και η ψυχή του ανήκει στη Ματσούκα (χωριό Ζάβερα-Dikkaya) και τονίζει για τον Ερντογάν ότι «είναι συμπατριώτης μας γιατί κατάγεται από την Μαύρη Θάλασσα». Ο Κώστας Αλεξανδρίδης είναι πρόεδρος της ομάδας των Μωμόγερων η οποία αποτελείται από τα παιδιά και τα εγγόνια που έφυγαν από την Μαύρη Θάλασσα.

Ο Κώστας χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν ως «επαναστάτη», υπενθύμισε την ομιλία του στη Duzce την οποία είχε κάνει το Μάιο του 2009 πως ο Ερντογάν δήλωσε ότι: «διώξαμε από τη χώρα μας ανθρώπους που ήτανε από διάφορα έθνη και πολιτισμούς. Μήπως κερδίσαμε; Πρέπει λίγο να σκεφτούμε γι' αυτό». Ο Κώστας μαζί με τους φίλους του αποκαλεί τους εαυτούς τους «ακόλουθους του Θεού Μώμου, Θεού του γέλιου και της σάτιρας» και υπενθυμίζει ότι «ο Μώμος ήταν Θεός εδώ στην Ανατολή και αυτό το έθιμο από την Ανατολή(Τραπεζούντα) μεταφέρθηκε στην Ελλάδα». Ο Κώστας, μας εξηγεί πώς φαίνεται η Τουρκία μέσα από τα μάτια του ανταλλασσόμενου πληθυσμού:

Είμαστε «πρεσβευτές» στην Τουρκία

Εμείς είμαστε οι «πρέσβεις καλής θελήσεως». Ο πολιτισμός έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από ένα ισχυρό λόμπι. Πρώτη φορά το 1987 ήρθα στην Τουρκία. Και στην συνέχεια ήρθα πάρα πολλές φορές και με πάρα πολλούς φίλους. Δεν έχουμε καμία προσδοκία από την Τουρκία. Το μόνο που θέλουμε είναι να καταργηθούν όλες οι προκαταλήψεις και από τις δύο πλευρές. Εμείς οι λαοί μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς την παρέμβαση των πολιτικών. Την προηγούμενη φορά που είχα έρθει βρήκα το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο παππούς μου. Ο τωρινός κάτοικος του σπιτιού ο Μεχμέτ Τσουπουκτσού μου είπε «έχω 5 παιδιά και ο καθένας έχει το δικό του σπίτι. Όταν πεθάνω θέλω να έρθεις να πάρεις το σπίτι αυτό. Θα το αναφέρω και στην διαθήκη μου». Εγώ γύρισα και του είπα: «εγώ δεν ήρθα εδώ για να πάρω το σπίτι αυτό, ήρθα εδώ για να σε δω και να σε ευχαριστήσω που διατήρησες το σπίτι τόσα χρόνια».

Ο Βαρθολομαίος στη Σουμελά
Η σχολή της Χάλκης και τ΄άλλα θέματα λύνονται. Αυτή η λύση εξαρτάται από την πρωτοβουλία που θα πάρει η κυβέρνησή σας και η «επαναστατική» πλευρά του πρωθυπουργού Ερντογάν. Σημαντικό παράδειγμα έδωσε η κυβέρνησή σας που επέτρεψε να γίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά μια φορά το χρόνο. Από δω και πέρα το βασικότερο και το σημαντικότερο βήμα θα γίνει με το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης και τη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά με το Βαρθολομαίο.

Επισκεφθήκανε την Τραπεζούντα
Ομάδα 47 ατόμων υπό την προεδρία του Κώστα Αλεξανδρίδη που είχαν γιορτάσει τα κάλαντα στην Ματσούκα της Τραπεζούντας επισκέφθηκαν χθες την Παναγία Σουμελά. Έπειτα ξεναγήθηκαν σε μνημεία της πόλης της Τραπεζούντας: Αγία Σοφία, στο τέμενος της Γκιουλμπαχάρ. Μετά το κέντρο της πόλης επισκέφθηκαν το δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, τη βίλα Καπαγιαννίδη (Ataturk kosku).