Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Νομό Ημαθίας


Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας στις 22 Μαΐου.


Με το Π.Δ 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/94) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για την ημέρα αυτή, ο τρόπος οργάνωσης κ.λ.π.

Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές εστίες τους από τους Τούρκους, που διήρκεσαν από το 1916 μέχρι και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ελλήνων του Πόντου σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 22-5-2010
Γενικός σημαιοστολισμός από της ογδόης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσης του ηλίου της 22ης Μαΐου 2010.

Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 22ης Μαΐου 2010 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

07.30: θα σημάνουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών.
08.00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας.
09.30: Παράταξη στρατιωτικού τμήματος απόδοσης τιμών και της Στρατιωτικής Μουσικής Β΄ Σ. Στρατού καθώς και των ένστολων τμημάτων Ποντιακών σωματείων, αντιπροσωπειών Προσφυγικών Σωματείων, Πολιτιστικών Συλλόγων, Σχολείων, Προσκόπων & Οδηγών στον χώρο προ του Ιερού Ναού Αγ. Αντωνίου στην πόλη της Βέροιας.
09.45: Πέρας προσέλευσης στον Ιερό Ναό Αγ. Αντωνίου των Αρχών και του Λαού.
09.55: Πέρας προσέλευσης των επισήμων.
10.00: Τέλεση Μνημοσύνου με τη χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.
Ομιλία μέσα στον Ιερό Ναό από τον κο Αναστάσιο Σιδηρόπουλο, Βουλευτή Ημαθίας

11.00: Στο χώρο του Μνημείου των Ποντίων, στην Πλατεία Καπετανίδη στη
Βέροια
- Επιμνημόσυνη δέηση
- Χαιρετισμός του προέδρου της Ε.Λ.Β. κ. Λάζαρου Κουμπουλίδη
- Κατάθεση στεφάνων.

Τα όσα αφορούν την ιεροτελεστία θα ρυθμιστούν από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, την παράταξη του στρατιωτικού τμήματος απόδοσης τιμών και της Στρατιωτικής Μουσικής από το Β΄ Σ. Σ. ,την εγκατάσταση μικροφωνικής συσκευής στον χώρο κατάθεσης στεφάνων στην Πλατεία Καπετανίδη στη Βέροια και τέλος την τήρηση της τάξης σε όλες τις εκδηλώσεις από την Αστυνομική Δ/νση Ημαθίας.

Τελετάρχης στον Ιερό Ναό Αγ. Αντωνίου καθώς και στο χώρο κατάθεσης στεφάνων ορίζεται η Ελένη Νικολαϊδου-Τσατίρη υπάλληλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας, όπου πρέπει να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι φορέων που θα καταθέσουν στεφάνι μέχρι την Πέμπτη 20-5-2010 και ώρες 07.30 - 15.00 στο τηλ. 2331350172.

Μετά το καθιερωμένο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Αντωνίου το Σάββατο (22-05-2010), αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους εκπροσώπους φορέων και όσους δημότες επιθυμούν στην πλατεία Καπετανίδη (και αντιστρόφως), όπου εκτός του καθορισμένου προγράμματος θα δοθεί δεξίωση εκ μέρους της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στην μνήμη των θυμάτων.