Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»


Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 12ΗΜΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΝΤΟ

Απίστευτο, ονειρεμένο, ανεπανάληπτο! Γιορτάζοντας τα 20χρονά του ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» υλοποίησε το μεγάλο στόχο της επίσκεψης στις πατρογονικές εστίες. Με επικεφαλής τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο, 50μελής αποστολή, οργανωμένη άρτια και με πολύ μεράκι, αποτελούμενη από μέλη και φίλους, επέστρεψε το βράδυ της Τρίτης 6 Ιουλίου από το 12ήμερο κοπιαστικό αλλά ξεχωριστό ταξίδι, αληθινό προσκύνημα στον ιστορικό Πόντο.

Τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν ιερούς και φημισμένους τόπους, πολυτραγουδισμένα μέρη, θρησκευτικά μνημεία, πόλεις και χωριά όπου ο ποντιακός ελληνισμός άντεξε, πρόκοψε και μεγαλούργησε για 3 χιλιετίες. Από την Κωνσταντινούπολη και τα καταπληκτικά μνημεία της, με κορυφαίο την Αγιά Σοφιά, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Τη Σινώπη, τη Σαμψούντα, την Οινόη, τη Φάτσα, την Ορντού, την Κερασούντα, όπου οι ταξιδιώτες απολαμβάνοντας τον απίστευτο φυσικό πλούτο της περιοχής, θαύμασαν και προσκύνησαν τα αναρίθμητα μνημεία του ελληνικού και του χριστιανικού πολιτισμού.

Κατόπιν με ορμητήριο την Τραπεζούντα, όπου η αποστολή διέμεινε για 4 ημέρες, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις στις γύρω φημισμένες, πανέμορφες ιστορικές περιοχές. Μέσα στην πόλη στην Αγία Σοφία, στον πολιούχο Άγιο Ευγένιο, στο μεγαλοπρεπές Φροντιστήριο Τραπεζούντος, στα Κομνηνά τείχη, στην Παναγία Χρυσοκέφαλο, στο Ποζ Τεπέ, στη βίλα Καπαγιαννίδη και σε πολλά άλλα που δεσπόζουν και δίνουν ακόμη και σήμερα την ταυτότητα της πόλης. Επίσης στα Πλάτανα, στη μονή-σύμβολο «Παναγία Σουμελά», όπου διαδραματίστηκαν συγκινητικότατες σκηνές, στον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα, στης «Τρίχας το γεφύρι», στη Ματσούκα, στην περιοχή του Όφεως και του Καρς.

Στην ενδοχώρα πολύ ξεχωριστό το προσκύνημα στην παλαιά Αργυρούπολη με τους υπέροχους ναούς και το ημιγυμνάσιό της, στη Νικόπολη και το χωριό Λίτσασα, στην πανέμορφη Σεβάστεια, στην Τοκάτη, στην μαρτυρική Αμάσεια με τις χαρακτηριστικές ελληνικές συνοικίες και τους βασιλικούς τάφους των Μιθριδατών και στην Μερζιφούντα οι ταξιδιώτες γνώρισαν και βίωσαν ανεπανάληπτες στιγμές και συναισθήματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε καμιά στιγμή και πουθενά δεν έλλειψε ο ήχος της λύρας του Δημήτρη Αμπερίδη, τα τραγούδια των μελών της χορωδίας, οι ψαλμοί του παπά–Στάθη και των προσκυνητών, όπου αυτό κρίθηκε ότι αρμόζει, προκαλώντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων ντόπιων και επισκεπτών.

Το διοικητικό συμβούλιο της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» Κατερίνης θεωρεί το γεγονός ιδιαίτερα ξεχωριστό, το ταξίδι αυτό μεγάλο χρέος στην μνήμη των προγόνων μας και κορυφαίο γεγονός για τις δραστηριότητές του το 2010, που γιορτάζει τα 20χρονά του. Ευχαριστεί τέλος και συγχαίρει όλους τους συνταξιδιώτες για την άψογη συμπεριφορά και την υποδειγματική συνεργασία.













ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»
Ηλιουπόλεως 40, Μυλαύλακος
Κατερίνη
Τ.Κ. 60100
Τηλ. - Φαξ: 2351021596
www.soumela.gr
panagiasoumela@freemail.gr