Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Ιστορική Λειτουργία στη Σουμελά με προσκύνημα χιλιάδων Ελλήνων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 10.000 προσκυνητές Πόντιοι αναμένεται να ταξιδέψουν το Σάββατο στην Τραπεζούντα για να παραστούν στην ιστορική Θεία Λειτουργία που θα γίνει στην Παναγία της Σουμελά- για πρώτη φορά μετά το 1922.

Τη Θεία Λειτουργία θα μεταδώσει απευθείας η ΕΡΤ στις 10.00 το πρωί της Κυριακής μέσω της ΕΤ3, η ΕRΤ World αλλά και το ραδιόφωνο της ΕΡΑ5. Κατά την ώρα της λειτουργίας, μέσα στο μοναστήρι προβλέπεται να παρίστανται 500 άνθρωποι, προσκεκλημένοι του Πατριαρχείου.

Πόντιοι από κάθε γωνιά της Ρωσίας και της Γεωργίας, και φυσικά της Ελλάδας έχουν κλείσει τη μεταφορά τους στον τόπο της ιστορικής Μονής με κάθε μέσο: τα λεωφορεία με τους προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη θα διασχίσουν τη Βόρεια Τουρκία, για να προσεγγίσουν την πλησιέστερη πόλη της Τραπεζούντας και θα επιστρέψουν αυθημερόν αφού η περιοχή έχει ελάχιστα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα είναι κρατημένα.

Χθες, ο δήμαρχος της Τραπεζούντας, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ζαμάν», απάντησε στις αντιδράσεις από εθνικιστικούς κύκλους, για το γεγονός ότι επετράπη να τελεστεί ξανά Λειτουργία στη Μονή.

«Η Τραπεζούντα είναι η πόλη της ιστορίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού. Γιατί είναι κακό να υπερασπιστούμε την κουλτούρα μας που έρχεται απευθείας από την οθωμανική περίοδο; Γιατί εμείς θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι Οθωμανοί;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Ορχαν Πεβζί Γκουμουρουκτσούογλου. «Αφού την οθωμανική περίοδο υπήρχε θρησκευτική ελευθερία, η ίδια φιλοσοφία θα έπρεπε να είναι καθημερινή αξία και στη σημερινή Τουρκία», κατέληξε ο τούρκος αξιωματούχος που διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας ώστε να μην ενοχληθούν οι προσκυνητές.

100% πληρότητα. Γειτονικές πόλεις όπως η Σαμψούντα και η Ορντού ζουν ημέρες πρωτόγνωρης τουριστικής δόξας, αφού επίσης έχουν 100% πληρότητα. Στην ιστορική λειτουργία, εκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα χοροστατήσουν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων από το Πατριαρχείο της Ρωσίας και ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκτός από τους προσκυνητές που ταξιδεύουν ιδιωτικά, έχουν οργανωθεί και μεγάλες αποστολές από συλλόγους όπως η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (Π.Ο.Ε.) και η Πανελλήνια Ένωση Ποντιακών Σωματείων, αλλά και μικρότερες αποστολές πρωτοβάθμιων σωματείων. Ειδικά για τη μετάβαση στο ιστορικό μοναστήρι έχουν ναυλωθεί και πτήσεις τσάρτερ από Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Πηγή: Τα Νέα