του Ρωμανού Κοντογιαννίδη
Ο καθημερινός φόβος της Κατερίνας Κουιμτζίδου, κατοίκου Ευξεινούπολης Ευκαρπίας και παλιννοστήσασας από την πρώην Σοβιετική Ενωση, είναι μήπως πέσουν τα εγγονάκια της από τη σκάλα του σπιτιού τους. Η οικογένειά της, όπως και άλλες περίπου 3.500 οικογένειες παλιννοστούντων στη δυτική Θεσσαλονίκη και περίπου 7.000 ακόμη στην Αθήνα, έχτισε πέτρα πέτρα το αυθαίρετο σπίτι της, για να καλύψει τις στεγαστικές της ανάγκες. Ομως οι οικονομίες δεν έφτασαν για να μπουν κάγκελα στη σκάλα.
Τώρα, τόσο από τη συγκεκριμένη οικογένεια, όσο και από τις υπόλοιπες, η Πολιτεία ζητάει πέρα από κάθε λογική ποσά ως πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης των αυθαίρετων κατοικιών τους. Πρόστιμα που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τις 300.000 ευρώ και είναι βέβαια πολλαπλάσια σε σχέση με την αξία των φτωχικών σπιτιών τους.
Το παράπονα -και ταυτόχρονα η αγανάκτηση- των παλιννοστούντων αφορούν τη γενικότερη αναλγησία -που κινείται στα όρια της κοροϊδίας- της Πολιτείας απέναντί τους. Όπως υποστηρίζουν, όταν ήρθαν από την πρώην ΕΣΣΔ, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος τη δεκαετία του 1990, και αγόρασαν γη προκειμένου να στεγάσουν τις οικογένειές τους, κανείς δεν τους σταμάτησε όταν ξεκίνησαν να ανεγείρουν μαζικά παράνομες κατοικίες. Η Πολιτεία, στη συνέχεια, κατασκεύασε έργα υποδομής -ασφαλτοστρώσεις, δίκτυα αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, πολιτιστικά κέντρα, πάρκα κ.λπ.- στους αυθαίρετους οικισμούς και τώρα τους ζητάει να πληρώσουν παράλογα πρόστιμα για τα σπίτια τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν στον «Α» εκπρόσωποι των παλιννοστούντων, για χρόνια πολιτικοί κάθε απόχρωσης στην ουσία τους ενθάρρυναν να ανεγείρουν αυθαίρετα κτίσματα, χτυπώντας τους φιλικά στην πλάτη και λέγοντάς τους να μην ανησυχούν για την τύχη τους. «Κάποιοι πολιτικοί μας έλεγαν "τόσα και τόσα χαρίσαμε, αυτά δε θα χαρίσουμε;", άλλοι μας ενθάρρυναν λέγοντας "χτίστε, εδώ είμαστε εμείς" και κάποιοι μας είπαν "δε χρωστάτε σε κανέναν, παρά μόνο στο Θεό". Κανένας δε μας είπε να σταματήσουμε ούτε κάποια κυβέρνηση γκρέμισε έστω κι ένα σπίτι. "Φτύσαμε αίμα" για να χτίσουμε τα σπίτια μας με τα ίδια μας τα χέρια, αλλά επί χρόνια πληρώνουμε στο ΙΚΑ πρόστιμα για ένσημα. Σήμερα το ΙΚΑ ζητάει από 70χρονους περισσότερα από 10.000 ευρώ ως πρόστιμα για ένσημα. Το χειρότερο είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται και τα πρόστιμα από την πολεοδομία. Το ύψος τους φτάνει σε περίπου 100.000 ευρώ για κάθε όροφο των σπιτιών, αν και η αξία των κατοικιών μας είναι πολύ χαμηλή. Μάλιστα, τα πρόστιμα διατήρησης αυξάνονται συνεχώς και ανέρχονται σε περίπου 40.000 - 50.000 κάθε χρόνο. Κανένας από εμάς δεν μπορεί να πληρώσει. Μόνη σωτηρία μας είναι ένας ειδικός νόμος για μας. Για να ξέρουμε και πόσα ακριβώς χρωστάμε», τόνισε στον «Α» η Σβετλάνα Λαβασά, πρόεδρος της πανελλαδικής επιτροπής αγώνα για τις κατοικίες εκτός σχεδίου πόλεως των Ποντίων.
Περίπου 3.500 αυθαίρετα
Περίπου 1.100 αυθαίρετες κατοικίες έχουν κατασκευαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 από παλιννοστούντες στη δυτική Θεσσαλονίκη, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στη Νικόπολη Σταυρούπολης, στην Ευξεινούπολη και την Εφεδρούπολη του δήμου Ευκαρπίας, τη Γαλήνη Ωραιοκάστρου, τη Νεοχωρούδα, τον Εύοσμο και την Πολίχνη. Αν προστεθούν και οι αυθαίρετες κατοικίες των παλιννοστούντων στην Αθήνα, ο αριθμός τους φτάνει τις περίπου 3.500, στις οποίες κατοικούν συνολικά 10.000 οικογένειες, δηλαδή περίπου 50.000 άτομα.
Σε κάθε σημείο των αυθαίρετων οικισμών μπορεί να αντιληφθεί κανείς την απόγνωση και την αγανάκτηση, συναισθήματα «ζωγραφισμένα» στα πρόσωπα των παλιννοστούντων. «Για εφτά χρόνια ζούσαμε οκτώ άτομα στο υπόγειο. Με οικονομίες καταφέραμε να αγοράσουμε 200 τετραγωνικά μέτρα γης και να χτίσουμε από μόνοι μας σιγά σιγά το σπίτι μας. Τώρα θέλουν να μας βγάλουν πάλι στο "δρόμο" ή να μας αναγκάσουν να μεταναστεύσουμε ξανά», τόνισε η Ειρήνη Μαυρομάτη. «Εχω βρεθεί αντιμέτωπος ήδη με πέντε δικαστήρια. Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Ζάλικο Λαυρεντιάδης.
Πέντε παιδιά, εκ των οποίων δύο ανάπηρα, έχει ο ηλικιωμένος Γιάννης Καλαϊτζής. Η γυναίκα του πέθανε από τον καημό της, αφού σήμερα χρωστάει 200.000 ευρώ στην πολεοδομία και άλλα 20.000 ευρώ στο ΙΚΑ. Περίπου αντίστοιχη κατάσταση βιώνει και ο Γιώργος Πολιτίδης. Οκτώ άτομα μένουν στο σπίτι που έχτισε μόνος του. «Ηδη έχω δώσει στο ΙΚΑ 25.000 ευρώ για ένσημα και ακόμη χρωστάω, ενώ η πολεοδομία θα μου ζητήσει άλλες 270.000 ευρώ», σημείωσε στον «Α».
Στο πλευρό τους οι δήμαρχοι
Στο πλευρό των παλιννοστούντων τάσσονται και δήμαρχοι της περιοχής, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως κατάφωρα άδικη τη στάση της Πολιτείας σε βάρος τους. «Η στάση του Δημοσίου είναι άδικη και εγκληματική. Αφησε αυτούς τους ανθρώπους να χτίσουν, στη συνέχεια τους εγκατέλειψε στην τύχη τους και τώρα έρχεται να τους "καρατομήσει". Πρέπει η Πολιτεία να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της και με νομοθετική ρύθμιση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Νίκος Μπάτος. «Η Πολιτεία επέβαλε "χαράτσι" σε ανθρώπους που ήρθαν στην πατρίδα ύστερα από εκατονταετίες κι έχτισαν ένα σπίτι για να βάλουν το κεφάλι τους. Τα πρόστιμα είναι υπερβολικά και πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης.
Πηγή: Αγγελιοφόρος