Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. τίμησε την ποντιακή διάλεκτο

Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο κτίριο του 3ου Λυκείου Αιγάλεω και συνδιοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 5ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, το 3ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω και τον Ποντιακό Σύλλογο "Ο Καύκασος". Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Με πρόταση της Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η φετινή εκδήλωση στην Ελλάδα αφιερώθηκε στην ποντιακή διάλεκτο.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών διοργανώθηκαν σ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη θεματολογία σε κάθε χώρα.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης είναι η εργασία της "Ομάδας Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού", ομάδας μαθητών που υπό τον συντονισμό του φιλολόγου τους, Χρίστου Δάλκου, κατέγραψαν προφορικές μαρτυρίες στην ποντιακή, προσφέροντας έτσι πολύτιμο γλωσσικό υλικό για τη μελέτη της εν λόγω διαλέκτου.

Η εκδήλωση περιέλαβε τέσσαρες ενδιαφέρουσες ομιλίες:
1. Του Στράτου Μεϊντανόπουλου, υπεύθυνου γλωσσικών θεμάτων στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπή με Θέμα : «Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών».
2. Του γλωσσολόγου και πρώην διευθυντή του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαου Κοντοσόπουλου, με θέμα "Ποντιακή διάλεκτος: Γιατί και για ποιον;".
3. Του ιστορικού και μέλους του Δ.Σ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Βλάση Αγτζίδη με θέμα: «Οι προφορικές μαρτυρίες ως βασικό στοιχείο για την κατανόηση και συγγραφή της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού».
4. Του Χρίστου Δάλκου, φιλόλογου, συντονιστή της μαθητικής «Ομάδας Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού» Θέμα: Τό παρελθόν, τό παρόν καί τό μέλλον τοῦ «Ἀνθολογίου ποντιακοῦ διαλεκτικοῦ λόγου».
5. Της Ναταλίας Σώλου, μαθήτριας Α΄ Λυκείου, μέλους της μαθητικής «Ομάδας Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού»(Αλ. Μωυσιάδου, Ν. Σώλου, Γ. Σοφιανίδης, Κ. Παναγοπούλου, Γ. Τούρλου, Χ. Μπουτσικάρη) με θέμα: «Η εμπειρία μας από τη συλλογή και καταγραφή ποντιακού γλωσσικού υλικού».

Στο τέλος ακολούθησαν ποντιακοί χοροί και τραγούδια από το συγκρότημα της Μουσικοχορευτικής και Πνευματικής Εστίας Ποντίων και Φίλων Αιγάλεω “Ο Καύκασος”.