Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Ν. Μαγνησίας, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου οι οργανωτές της εκδήλωσης, Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας και Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση ΙΩΝΙΑ του Δήμου Νέας Ιωνίας Ν. Μαγνησίας αφιέρωσαν την βραδιά αγάπης στα παιδιά της ΦΛΟΓΑΣ που χάθηκαν αλλά και σ΄ αυτά που αν όλοι μαζί ενωθούμε, είπε η Πρόεδρος της Ενώσεως Ποντίων κ. Ηλιάδου Κωνσταντίνα, θα τους προσφέρουμε ελπίδα και ζωή.

Ο καρκίνος δεν κάνει (δυστυχώς) εξαιρέσεις: κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν. Και το χειρότερο είναι πως μόλις δύο στους δέκα μικρούς ασθενείς έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Τα υπόλοιπα παιδιά στερούνται την ευκαιρία να δώσουν τη μάχη τους και να κερδίσουν την υγειά τους!

Και αυτό γιατί το 80% από αυτά, προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας. Είναι ενδεικτικό πως πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 280 – 300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο. Τα καλά νέα είναι πως τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής, τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνονται στη πλειονότητα τους (το 70% σύμφωνα με εκτιμήσεις) καλά!

Τα παιδιά ωστόσο, που πάσχουν από καρκίνο στη χώρα μας στερήθηκαν για πολλά χρόνια εξελιγμένης ιατρικής φροντίδας. Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, οι γονείς των μικρών ασθενών εξέπεμπαν «SOS» για την καθυστέρηση της ίδρυσης ειδικού ακτινοθεραπευτικού κέντρου για ανηλίκους.

Τα μέλη της μη κερδοσκοπικής ΦΛΟΓΑΣ, του φορέα, που ίδρυσαν οι γονείς παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, χρειάστηκε να χτυπήσουν πολλές κρατικές πόρτες για να αποκτήσουν ένα ακτινοθεραπευτικό τμήμα για τις απαραίτητες εξετάσεις των παιδιών, που αγκαλιάζει ο σύλλογος. Με πείσμα, υπομονή, επιμονή και πάθος κατάφεραν, ύστερα από προσπάθεια 25 χρόνων, να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του ΟΠΑΠ και να «στήσουν» με τον δικό τους αγώνα το πολυπόθητο τμήμα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Το Σπίτι της ΦΛΟΓΑΣ βρίσκεται 28 χρόνια τώρα πλάι στα νοσοκομεία Παίδων, στο Γουδί. Παρέχει στέγη σε γονείς και παιδιά, που έρχονται από την περιφέρεια για τις ανάγκες παρακολούθησης της ασθένειας.

Το Σπίτι προσφέρει άριστες συνθήκες διαβίωσης στους φιλοξενούμενους. Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους αγωγής τα παιδιά, που νοσούν, υποστηρίζονται από ειδικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχολόγους) και παρακολουθούν μαθήματα του σχολείου από διδακτικό προσωπικό.

Η παρουσίαση του βιβλίου "Μάνες από Φλόγα" της Σόνιας Ευθυμιάδου – Παπασταύρου υποστηρίχτηκε από την συγγραφέα, την δημοσιογράφο κ. Πόλυ Ντίκα και τον κλινικό ψυχολόγο κ. Ζαχαριουδάκη Μάνο, ο οποίος προσέγγισε το θέμα συναισθηματικά και φιλοσοφικά. Η εκδήλωση φορτίστηκε από τον φλογερό λόγο της εκπροσώπου της ΦΛΟΓΑΣ Θεσσαλίας κ. Τριανταφύλλου Ντίνας και έκλεισε με δύο τραγούδια, αφιερωμένα στη Μάνα που απέδωσε εξαιρετικά η κ. Αντιγόνη Μαβίδη, μουσικολόγος – σοπράνο με την συνοδεία πιάνου από τον Διευθυντή του Δημ.Ωδείου Νέας Ιωνίας κ.Ειρηναίο Τριανταφύλλου.

Η ΦΛΟΓΑ επεκτείνει διαρκώς το φως της σαν «κυψέλη» ζεστασιάς για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, αποδεικνύοντας στα 28 χρόνια ύπαρξής της, πως όπου υπάρχει θέληση και αγάπη υπάρχει και αποτέλεσμα.












ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΘΡΑΚΗΣ 126
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΒΟΛΟΣ
Τ.Κ. 38445
Τηλ. & Φαξ: 2421061042