Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Τέρμα στην οικογενειοκρατία


του Γιώργου Κιούση


Την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το πατριωτικό και θρησκευτικό σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού «Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά», αυτή που δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας (Γιαννάκου, Στυλιανίδης, Σπηλιωτόπουλος), επιχειρεί η τωρινή ηγεσία, ανταποκρινόμενη στο πάνδημο αίτημα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

«Από το 1963 και ενώ με το ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα 924/1966 το Ιερό Ίδρυμα χαρακτηρίστηκε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εν τοις πράγμασι καθυποτάχθηκε στο ομώνυμο Σωματείο Παναγία Σουμελά και λειτουργεί υπό καθεστώς απόλυτης οικογενειοκρατίας», μας λέει ο Γιώργος Παρχαρίδης (φωτογρ.), καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος της Π.Ο.Ε.

«Το καθεστώς αυτό, θωρακισμένο θεσμικά πίσω από την παράνομη και άκυρη 48/1973 κανονιστική διάταξη της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέσω του φερώνυμου Σωματείου Παναγία Σουμελά διοικεί και διαχειρίζεται το Ιερό Ιδρυμα, με πρόεδρο που επί 47 συνεχή χρόνια προέρχεται από την ίδια οικογένεια και διορίζεται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο».

Αποτέλεσμα των πολλών και αλλεπάλληλων θεσμικών πρωτοβουλιών της Π.Ο.Ε. υπήρξε η 52/2009 σχετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με αυτή, δόθηκε οριστική λύση στις νομικές διχογνωμίες που ανέκυψαν σχετικά με το νομικό καθεστώς του Ιδρύματος: α) «Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά αποτελεί αυτοτελές μη εκκλησιαστικό κοινωφελούς χαρακτήρα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, θρησκευτικού και εθνικοπατριωτικού σκοπού, υπό την εποπτεία του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων». β) Είναι ανίσχυρη η με αριθμό 47/1973 κανονιστική διάταξη της Ιεράς Συνόδου. γ) «Για τη συγκρότηση του Δ.Σ. και του προέδρου ισχύει το βασιλικό διάταγμα 924/1966».

Οπως προσθέτει ο κ. Παρχαρίδης, «είναι παράνομη η εφαρμογή της κανονιστικής διάταξης 47/1973 και εξ αυτού του λόγου μη σύννομος ο διορισμός του Δ.Σ. του Ιδρύματος από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στην υπουργό Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και παράνομος ο ορισμός του προέδρου του σωματείου Παναγία Σουμελά ως προέδρου του Ιερού Ιδρύματος».

Πηγή: Ελευθεροτυπία