Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας στο Βελιγράδι
Το μεγάλο χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την αποστολή του στο Ελληνοσερβικό Φεστιβάλ που διεξήχθη στο Βελιγράδι από τις 24 έως 27 Μαρτίου 2011.
Η αποστολή ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Μαρτίου (Πέμπτη), όπου και έφτασε στον προορισμό της το απόγευμα της ίδιας ημέρας και τακτοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «SERBIA». Έπειτα ακολούθησε δείπνο και η πρώτη επαφή με το κέντρο της πόλης.
Την 25η Μαρτίου, ύστερα από το πρωινό γεύμα, ακολούθησε η περιήγηση - ξενάγηση στο ναό του Αγίου Σάββα, τον μεγαλύτερο Ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων. Μετά έγινε περίπατος στο πάρκο «Kalemegdan» όπου υπάρχει το ομώνυμο κάστρο καθώς και ο πύργος όπου φυλακίστηκε ο Ρήγας Φεραίος.
Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου, όπου παρευρέθηκαν ιερείς, οι οποίοι τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση, ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, ο αντιπρόεδρος της Συνέλευσης της πόλεως του Βελιγραδίου, οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου, Έλληνες αξιωματικοί, πολλοί αξιωματούχοι και η φιλαρμονική μπάντα του Βελιγραδίου, η οποία έπαιξε τον Εθνικό Ύμνο της Σερβίας και της Ελλάδας.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελετής οι σημαίες των δύο χωρών ήταν η μία δίπλα στην άλλη ως ένδειξη φιλίας και συμπαράστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο εκπρόσωποι χορευτές του τμήματος της Ευξείνου Λέσχης ήταν οι μόνοι Έλληνες ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές που έδωσαν το παρόν παραστεκόμενοι δίπλα στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου εκπροσωπώντας την Ε.Λ.Β. και την Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και τον θαυμασμό των παρευρισκομένων. Η εκδήλωση μεταδόθηκε από κρατικό κανάλι της Σερβίας.
Το απόγευμα πριν γίνει η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ελληνοσερβικής φιλίας, όλοι οι σύλλογοι παρέλασαν στον πεζόδρομο «Knez Mihailova». Η ομάδα της Ε.Λ.Β. ξεχώρισε με την παρουσία της καταφέρνοντας με την λύρα και το νταούλι να ξεσηκώσει τους περαστικούς και να συμπαρασύρει έναν Σέρβο σαξοφωνίστα, που έπαιζε στον πεζόδρομο, σε ρυθμούς ποντιακούς. Μέσα από αυτό το γεγονός, μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι δεν έχει σημασία το μουσικό όργανο που παίζει ο καθένας αλλά η ίδια η μουσική που ενώνει τους λαούς.
Το φεστιβάλ πλαισιώθηκε από τους παρακάτω ελληνικούς συλλόγους :
- Εύξεινος Λέσχη Βέροιας
- Σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας-Συκεών Θεσσαλονίκης (χορωδία)
- Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος
- Λύκειο Ελληνίδων Σερρών
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ρυζίων Κιλκίς
- Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούσας Δράμας
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφίκλειας Φθιώτιδος
καθώς και με 7 συλλόγους της Σερβίας.
Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας κατά την πρώτη της παράσταση έκανε μια αξιοπρεπή εμφάνιση και δέχτηκε το θερμό χειροκρότημα του Σερβικού κοινού.
Την επόμενη ημέρα (Σάββατο) σειρά είχε η ξενάγηση και η βόλτα με το καράβι στις όχθες του ποταμού Δούναβη και Σάβα. Στη συνέχεια η περιήγηση συνεχίστηκε στην περιοχή Ζέμουν, που βρίσκεται στο Νέο Βελιγράδι και στο εμπορικό κέντρο «Usce».
Η παράσταση που πραγματοποιήθηκε την δεύτερη ημέρα ήταν πιο δυναμική. Κατά την διάρκεια της αναμονής του χορευτικού, πριν βγει στην σκηνή, στα καμαρίνια στήθηκε ένα αξέχαστο παρακάθ’. Η λύρα έπαιζε ασταμάτητα και τα δίστιχα ακούγονταν το ένα πίσω από το άλλο. Στο παρακάθ’ συμμετείχαν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες του χορευτικού, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο. Μετά από αυτό το μουσικό «ταξίδι» στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, τον Πόντο, οι χορευτές βγήκαν επί σκηνής και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Το χαμόγελο άστραφτε στο πρόσωπο του καθενός.
\Μετά την λήξη του φεστιβάλ και όση ώρα περιμέναμε το λεωφορείο για να μας παραλάβει, στήσαμε για μία ακόμη φορά χορό σε πλατεία στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου. Η Ελληνική σημαία κυμάτιζε ψηλά, το νταούλι και η λύρα έπαιζαν ασταμάτητα με αποτέλεσμα αυτό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Σέρβων περαστικών οι οποίοι αποκαλώντας μας αδέλφια ήρθαν κοντά μας και χόρεψαν μαζί μας. Έτσι λοιπόν επί μια ώρα και πλέον το τι έγινε δεν περιγράφεται με λόγια (μουσική, επιφωνήματα, βιντεοσκοπήσεις, φωτογραφήσεις, χαρά, συγκίνηση, κλπ). Η χαρά και η συγκίνηση παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε τέτοιες στιγμές.
Την Κυριακή 27 Μαρτίου, η αποστολή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας αναχώρησε για την Ελλάδα, με τις αποσκευές της γεμάτες από αναμνήσεις της Σερβικής φιλοξενίας, αγάπης και φιλίας.
Για το χορευτικό έπαιξαν λύρα οι: Ιωσηφίδης Γιώργος, Τσανασίδης Γιάννης(και γαβάλ), Χωραφαϊδης Δαμιανός, ταούλ: Πανταζής Πονερίδης και στο τραγούδι ο Σπύρος Θεοδωρίδης.
Την αποστολή συνόδευσαν από το Δ.Σ. οι: Καπουρτίδης Χαράλαμπος (πρόεδρος-αρχηγός αποστολής), Φιλοκτήμων Φωτιάδης (Β’ αντιπρόεδρος), Κλοκίδης Γιώργος (ταμίας), Θεοδωρίδης Σπύρος (έφορος τμημάτων) και Σάρρας Σπύρος (πρώην Β’ αντιπρόεδρος).
Επίσης, η υπεύθυνη του χορευτικού Έφη Αμοιρίδου-Πασχαλίδου και ο χοροδιδάσκαλος Βασίλης Ασβεστάς.
Νικολαΐδου Σοφία
Έφορος Κινητής και Ακίνητης Περιουσίας
του τμήματος Νέων της Ε.Λ.Β.
Έφορος Κινητής και Ακίνητης Περιουσίας
του τμήματος Νέων της Ε.Λ.Β.
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. Πορφύρα 1, Πανόραμα
Βέροια
Τ.Κ. 59100
Τηλ. 2331072060
Fax 2331028356
www.elverias.gr
info@elverias.gr