Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Παρουσίασαν το ποντιακό περιοδικό Άμαστρις χθες το απόγευμα (07-12-2011)

H Άμαστρις, είναι μία από τις παλαιότερες παραλιακές πόλεις της ευρύτερης περιοχής της Παφλαγονίας στον δυτικό Πόντο. Ιδρύθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. από την βασίλισσα Άμαστρις με την συνένωση των μικρότερων πόλεων. Σήμερα σώζονται πολλά από τα οχυρωματικά έργα της Βυζαντινής πόλης, ενώ υπάρχει εκεί κοντά η πόλη Αμάστρα.

Το όνομα αυτής της πόλης διάλεξε ο Δημήτρης Πιπερίδης για το περιοδικό που εκδίδει από τον Ιούνιο του 2009 με έδρα την Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα περιοδικό για τον Πόντο, τους ανθρώπους του και τον πολιτισμό τους, όπως το χαρακτηρίζει ο εκδότης του. Το περιοδικό παρουσιάστηκε χθες στην Καβάλα με την συμπαράσταση της Λέσχης Ποντίων Καβάλας και του συλλόγου Ποντίων Σπουδαστών του ΤΕΙ Καβάλας.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του αείμνηστου Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλου.

Την παρουσίαση του περιοδικού έκαναν ο δικηγόρος και συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και δικηγόρος Παύλος Γεωργιάδης, ο γνωστός σε όλους Πόντιος τραγουδιστής Αλέξης Παρχαρίδης που είναι και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού και ο εκδότης του Δημήτρης Πιπερίδης. Τον συντονισμό είχε ο λαογράφος Μάκης Καρασσαβίδης.

Την εκδήλωση παρουσίασης του Άμαστρις άνοιξε η χορωδία της Λέσχης Ποντίων Καβάλας με ποντιακά τραγούδια. Η συνέχεια έγινε με τους χαιρετισμούς του πρόεδρου του συλλόγου Ποντίων φοιτητών του ΤΕΙ Καβάλας Βασίλη Καλαϊτζίδη και του πρόεδρου της Λέσχης Ποντίων Χαράλαμπου Αλεξανδρίδη, που παρότρυναν όλους τους Πόντιους να γίνουν συνδρομητές του περιοδικού. Με θερμά λόγια για το Άμαστρις μίλησαν και οι ομιλητές που εξήραν την προσπάθεια του κ. Πιπερίδη να παρουσιάσει ένα περιοδικό με σεβασμό στην ιστορία και την λαϊκή παράδοση και ταυτόχρονα με σύγχρονη οπτική ματιά και ποιότητα.

Την εκδήλωση μεταξύ των άλλων παρακολούθησαν οι αντιπεριφερειάρχες Αρχέλαος Γρανάς και Κώστας Παπακοσμάς, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κώστας Ευθυμιάδης και πολλοί πόντιοι που σχεδόν γέμισαν το αμφιθέατρο. Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα της Λέσχης Ποντίων και του συλλόγου φοιτητών του ΤΕΙ Καβάλας και με τον Αλέξη Παρχαρίδη να τραγουδά παραδοσιακά Ποντιακά τραγούδια.

Πηγή: Εβδόμη