Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ελβετία: καμία ποινική δίωξη κατά του Μπαγίς

ΓΕΝΕΥΗ, (AFP) – Η εισαγγελία της Ζυρίχης παραιτήθηκε από την ποινική δίωξη κατά του Τούρκου υπουργού για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγκίς, λόγω της διπλωματικής ασυλίας του, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ζυρίχη, όταν αρνήθηκε τη γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, έγινε γνωστό τη Δευτέρα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε τη γνώμη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαδικασίες δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν λόγω της διπλωματικής ασυλίας του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελβετία.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μπαγίς είχε αρνηθεί τη γενοκτονία των Αρμενίων στο μικρόφωνο ενός ρεπόρτερ έξω από μια συναυλία στη Ζυρίχη.

Αυτές οι δηλώσεις καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν στην τουρκική τηλεόραση και στο διαδίκτυο και στο γραπτό τύπο. Στην Ελβετία, τέτοιες δηλώσεις τιμωρούνται βάσει του ποινικού αντιρατσιστικού νόμου.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν ήδη καταδικαστεί για άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως ο Τούρκος εθνικιστής Ντογού Περιντσέκ.

Ο Τούρκος υπουργός είχε σταματήσει στη Ζυρίχη μετά την επίσκεψή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και είχε παρευρεθεί στις 28 Ιανουαρίου σε συναυλία της Τουρκάλας τραγουδίστριας Sezen Aksu.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα στην αγγλική γλώσσα «Today’s Zaman», ο υπουργός φέρεται να είχε δηλώσει στο περιθώριο της συναυλίας: «Είμαστε στην Ελβετία και σας λέω ότι τα γεγονότα 1915 δεν ήταν γενοκτονία. Ας έρθουν να με συλλάβουν!».

Η Τουρκία, διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν αναγνωρίζει τον γενοκτονικό χαρακτήρα των σφαγών των Αρμενίων που συνέβησαν στην Ανατολία. Οι Αρμένιοι μιλούν για 1,5 εκατομμύρια νεκρούς, η Άγκυρα για 500.000.

Πηγή: Infognomon Politics