Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Αθήνα: Εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων

«Υπόμνηση για τη διεθνή κοινότητα» η 24η Απριλίου ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος

Με πορεία προς τη Βουλή και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ολοκληρώθηκε χθες (22-04-2012) η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων από το κίνημα των νεότουρκων το 1915, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, εκπροσώπων των κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, της εκκλησίας, καθώς επίσης εκπροσώπων πρεσβειών και ξένων ακολούθων άμυνας.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας για τα 97 χρόνια από την 24η Απριλίου 1915, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας περισσότερων από 1,5 εκατ. Αρμενίων, τόνισε ότι πρόκειται για «μία υπόμνηση προς τη διεθνή κοινότητα ότι δεν πρέπει ποτέ ξανά να ανεχθεί τέτοιες πρακτικές και ότι θα πρέπει να περιφρουρεί με κάθε μέσο τον απόλυτο σεβασμό την αξία του ανθρώπου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή της Αρμενικής κοινότητας στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

Αναφέρθηκε επίσης στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, σχέσεις που όπως είπε, έχουν σφίξει ακόμα περισσότερο μέσα από τον πολιτισμό και ειδικότερα με την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με την Αρμενική ηγεσία.

Μίλησε, επίσης για το ειδικό αφιέρωμα στην Αρμενία που θα γίνει τον Μάιο στην έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης, όπου θα εκτεθεί το πρώτο βιβλίο, 500 ετών, που τυπώθηκε στην Αρμενική γλώσσα, ενώ παράλληλα συνεχάρη την Αρμενία για τη διεθνή αναγνώριση του βιβλίου Ερεβάν, του Αιγύπτιου Ζιλμπέρ Σινουέ.

Καταλήγοντας, ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε τη δυνατότητα εξέλιξης της συνεργασίας των δύο κρατών στον τομέα του τουρισμού, ενώ χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ως ένα από τα κορυφαία εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χαρακτήρισε την γενοκτονία ο κ. Γρηγόρης Νιώτης, αντιπρόεδρος της Βουλής, εκ μέρους του ελληνικού κοινοβουλίου. «Είναι κοινοί οι δρόμοι που μας ενώνουν με τους Αρμένιους. Μας ενώνουν θυσίες αίματος και οράματα ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τις σχέσεις των δύο λαών.

Επισήμανε επίσης την άριστη συνεργασία των δύο κοινοβουλίων, ενώ τόνισε ότι το Αρμενικό ζήτημα αποτελεί εμπόδιο για τη διαμόρφωση σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. χαρακτηρίζοντας ως επιβεβλημένη πράξη για την αναγκαία υπέρβαση για την ομαλοποίηση το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας προς την Αρμενία και την άρση του αποκλεισμού.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει ενθέρμως την οριστική επίλυση της διαφοράς, το οποίο παραμένει ανοιχτό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Νιώτης διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής γεωστρατηγικής Νίκος Λυγερός ο οποίος επεσήμανε ότι οι σφαγές των νεότουρκων ξεκινούν από το 1893 και συνέχισαν έως το 1923, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η αληθινή περίοδος της μεγαλύτερης γενοκτονίας της ανθρωπότητας η οποία δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί», με συνολικά, περισσότερα από 2,5 εκατ. δολοφονημένους. Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της διασποράς στην αναγνώριση λέγοντας: «Να μην περιμένουμε από το κράτος της Αρμενίας αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ και σε όλο τον κόσμο».

Τόνισε επίσης την ανάγκη για ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων, κάτι που έχουν ήδη πραγματοποιήσει άλλες χώρες όπως η Ελβετία και η Σλοβακία.

Ο προεδρεύων της εκδήλωσης κ. Αγκόπ Αρετζιάν τόνισε με τη σειρά του ότι «οι Αρμένιοι δεν είναι εξ ορισμού αντίθετοι στο διάλογο με την Τουρκία», προσθέτοντας ως βασική προϋπόθεση την αναγνώριση της γενοκτονίας και των συνεπειών που απορρέουν από αυτή εκ μέρους της Τουρκίας, ενώ ζήτησε πλήρη δικαίωση του Αρμενικού ζητήματος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο πρέσβης της δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκαγκίκ Γαλατσιάν, η κα Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και εκπρόσωπος της Αρμενικής νεολαίας στην Ελλάδα.

Μηνύματα απέστειλαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Ηλ. Παλιαλέξης

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τα 97 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Την πεποίθηση ότι οι οργανώσεις που ασχολούνται με την πρόληψη των γενοκτονιών και την απόδοση δικαιοσύνης πρέπει να συντονιστούν στην κατεύθυνση της αναγνώρισης τριών γενοκτονιών -Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων- όπως συμβαίνει στη Σουηδία, εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, βασικός ομιλητής στην κεντρική εκδήλωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων (1915), στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσθεσε δε, ότι «οι αρμενικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να δραστηριοποιηθούν για να μην ανακηρυχθεί το 2015 ως έτος της μάχης της Καλλίπολης, που επιδιώκει […] η Τουρκία, αλλά ως έτος της Γενοκτονίας», ενώ υπογράμμισε ότι «Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία [...]οφείλουν να συνεργασθούν σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, ξεκινώντας από τον ΟΗΕ, ενδεχομένως προς την κατεύθυνση αναθεώρησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, του 1948».

Κατά τον κ. Κουσκουβέλη, «[…] Αρμένιοι και Έλληνες και όσοι άλλοι έχουν υποφέρει από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - οι οποίοι πρέπει να προσεγγισθούν - οφείλουν να συντονισθούν και κυρίως να διδαχθούν από τις επιτυχείς προσπάθειες των Ισραηλιτών, που πέτυχαν να αναγνωρισθεί το Ολοκαύτωμα».

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η αρμενική διασπορά θα πρέπει να φέρει συστηματικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα ζητήματα περιουσιών ή δικαιωμάτων της μειονότητας που ζει στην Τουρκία». Επιπλέον, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να μεθοδευτεί η εξέταση υποθέσεων που θα φέρουν την υπόθεση της Γενοκτονίας στο ίδιο Δικαστήριο»

«Τότε, δεν μπορούσαμε να αποτρέψουμε τη Γενοκτονία. Σήμερα, όμως, μπορούμε να σταματήσουμε τη μνημοκτονία. […] Σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δικαίωση των αιτημάτων του Αρμενικού ζητήματος, αλλά και της ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας μεταξύ των λαών», κατέληξε.

Γ. Μαγκριώτης: «Η σύγχρονη Τουρκία να βρει το θάρρος ν' αναγνωρίσει τις γενοκτονίες»

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, τόνισε ότι το σύγχρονο τουρκικό κράτος πρέπει να βρει το θάρρος να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες του αρμενικού λαού, των Ελλήνων του Πόντου και της ευρύτερης περιοχής της Μ. Ασίας.

«Μόνο μέσα από μια μεγάλη συγγνώμη η σύγχρονη Τουρκία μπορεί να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της και να χτίσει σχέσεις ειλικρινούς και σταθερής συνεργασίας με τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκριώτης.

«Σύμβολο διαρκούς αγώνα για τους Αρμένιους η 24η Απριλίου»

Την εκτίμηση ότι η 24η Απριλίου «δεν είναι απλά μια μέρα μνήμης, αλλά σύμβολο του συνεχούς αγώνα για τη δικαίωση του αρμενικού λαού» διατύπωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία τής εκδήλωσης, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, διεθνολόγος Ακης Δαγκαζιάν. Υποστήριξε ότι ο αγώνας αυτός θα ολοκληρωθεί «μόνο όταν το φριχτό έγκλημα της γενοκτονίας αναγνωριστεί, όχι μόνο από κυβερνήσεις και κοινοβούλια ανά την υφήλιο, αλλά από την ίδια την Τουρκία [...]κι όταν τα εδάφη που παράνομα κατέχει αυτή, επιστραφούν στον αρμενικό λαό».

Ο κ. Δαγκαζιάν επισήμανε ακόμη ότι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή του οθωμανικού κράτους, διαβιούσαν στην τότε αυτοκρατορία 2.200.000 Αρμένιοι, ενώ σήμερα ζουν μόνο 50.000. «Πού είναι οι υπόλοιποι;», διερωτήθηκε.

Ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες που υποδέχτηκαν φιλόξενα τους Αρμένιους στην Ελλάδα. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «και οι Αρμένιοι χάρισαν στην Ελλάδα ήρωες που θυσιάστηκαν ως Έλληνες», αναφέροντας ενδεικτικά «τον στρατηγό Τορκόμ και την αρμενική λεγεώνα του, που εγκατέλειψαν τελευταίοι τη Σμύρνη», αλλά και τους αρμενικής καταγωγής ήρωες του '40, που πολέμησαν στα αλβανικά βουνά.

«Έχουν ήδη περάσει 97 χρόνια από τη γενοκτονία, αλλά όσα κι αν χρειαστούν, θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε τον έντιμο και δίκαιο αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, Μπεντρός Χαλαντζιάν και πρόσθεσε ότι οι Αρμένιοι διεκδικούν επίσης την επιστροφή των εδαφών τους και την πολιτιστική προστασία όσων μνημείων τους βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος.

Πηγή: ANA-MΠΑ