Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Σικάγο: Εκδήλωση του Ποντιακού Συλλόγου Σικάγου για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

Η Πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο κ. Ι. Ευθυμιάδου, ο Γενικός Πρόξενος της Ιαπωνίας στο Σικάγο με συνεργάτες του γραφείου του και ο τ. πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Ποντιακού συλλόγου Σικάγου κ. Ι. Μαυρόπουλος.


Το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών για την Μικρά Ασία και τον Πόντο σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο Σικάγου διοργάνωσαν μια αναμνηστική εκδήλωση στο Σικάγο για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης τιμώντας την μνήμη όλων αυτών που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς που κράτησε τρείς μέρες και τον διωγμό από την πόλη τον Σεπτέμβριο του 1922.

Την εκδήλωση παρουσίασε η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου Δρ. Αναστασία Γιαννακίδου λέγοντας ότι η καταστροφή της Σμύρνης ήταν μία εθνική τραγωδία και η τελική πράξη της ελληνικής γενοκτονίας από τους Νεότουρκους που οδήγησε στην εξόντωση των ελλήνων της Σμύρνης η οποία σκοπό είχε να ξεριζώσει τον χριστιανικό πληθυσμό της με βία. Αυτά τα τραγικά στην ιστορία μας γεγονότα, τόνισε, θα πρέπει να τα αποτρέψουμε να ξανασυμβούν στο μέλλον.

Παρόντες στην εκδήλωση από ελληνικής πλευράς ήταν ο Μητροπολίτης Σικάγου κ.κ. Ιάκωβος και Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο κ. Ιωάννα Ευθυμιάδου οι οποίοι απηύθηναν χαιρετισμό αναφερόμενοι στα τραγικά γεγονότα του ολοκαυτώματος και της προσφυγιάς της εποχής εκείνης. Η κ. Ευθυμιάδου μάλιστα είπε ότι χάσαμε μεν την Μικρασία που είναι μια πληγή στην συλλογική μνήμη κερδίσαμε όμως από τους πρόσφυγες πού ερχόμενοι στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους ένα μοναδικό πολιτισμό και εμπειρίες που βοήθησαν στην αναγέννησή της πατρίδας μας.

Στην συνέχεια o προσκεκλημένος στην εκδήλωση κ. Greg Bedian με θέμα «οι Αρμένιοι και η Σμύρνη» αναφέρθηκε στην γενοκτονία των Αρμενίων της πόλης. Πολλοί από όσους κατάφεραν να σωθούν κατέφυγαν στην Νότια Αμερική φέρνοντας μαζί τους φυσικά και συγκινησιακά τραύματα.

Ο κ. Ron Levitsky, προσκεκλημένος και αυτός από τον σύλλογο Ποντίων του Σικάγου, είπε ότι στόχος της γενοκτονίας ήταν να εξαφανίσουν κυρίως το μορφωμένο και πολιτισμένο στοιχείο της πόλης που αποτελούσε την ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης και το οποίο κυριαρχούσε στο εμπόριο και την βιομηχανία και για τον λόγο αυτό θεωρούνταν απειλή για τους Οθωμανούς.

Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου καθηγητής Πανεπιστημίου, απόγονος προσφύγων από την Σμύρνη, αναφέρθηκε επίσης στα ιστορικά γεγονότα της εποχής μερικά άγνωστα σε πολλούς ερευνητές και τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων. Πολλά σημαντικά γεγονότα έχουν αποσιωπηθεί και αγνοηθεί αυθαίρετα και σκόπιμα πρόσθεσε. Μιά άγνωστη πτυχή του ιστορικού αυτού γεγονότος είναι ότι κατόπιν ευρευνών και ειδικής μελέτης που έχει κάνει ο ίδιος βρήκε ότι ένα Ιαπωνικό πλοίο που βρισκόταν στο λιμάνι της Σμύρνης για εμπορικούς λόγους διέσωσε πολλούς ηλικιωμένους και γυναικόπεδα που προσπαθούσαν στο λιμάνι να διαφύγουν από την θυριωδία των Τούρκων. Λέγεται ότι ενώ τα άλλα πλοία στο λιμάνι απλώς παρατηρούσαν την φρίκη, διότι είχαν διαταγές από τις κυβερνήσεις τους να μην εμπλακούν σ’ αυτήν την φρίκη της σφαγής από τους Τούρκους, ο πλοίαρχος του Ιαπωνικού πλοίου διέταξε να πετάξουν το εμπόρευμα στην θάλασσα για να μπορέσει να χωρέσει τους διωκόμενους χριστιανούς που τους μετέφερε σώους στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Πρόξενος της Ιαπωνίας στο Σικάγο κ. Kotaro Matsuzawa, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση με όλο σχεδόν το επιτελείο του Προξενείου του, ανέβηκε στο βήμα εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση και είπε ότι νοιώθει περήφανος για την πράξη ανθρωπιάς που έδειξαν οι πρόγονοί του καταφέρνοντας να σώσουν και αυτοί μερικές ψυχές που με αγωνία προσπαθούσαν να σωθούν. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε τιμητική πλακέτα στον Γενικό Πρόξενο της Ιαπωνίας εκ μέρους του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών.