Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Θεσσαλονίκη: «Εθνικό θέμα» η άρση της διακοπής του επιδόματος στους παλιννοστούντες


της Δήμητρας Μακρή

Κραυγή αγωνίας από τους υπερήλικες παλιννοστούντες. Το πρωί της Δευτέρας 1.000 περίπου ανασφάλιστοι παλιννοστούντες ομογενείς πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Ο λόγος ήταν η διακοπή του προνοιακού επιδόματος του ΟΓΑ που ελάμβαναν, η οποία γίνεται ή θα γίνει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 και βάσει του νόμου 4093/12.

Την εκδήλωση οργάνωσε η “Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα”. Η εκπρόσωπός τους Φωτεινή Λαβασά δήλωσε στο «agelioforos.gr» πως από την 1η Μαρτίου το επίδομα αυτό έχει διακοπεί σε όλους τους παλιννοστούντες από την Αλβανία ενώ από αρχές Ιουλίου στο 30% εκείνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η διακοπή του επιδόματος δεν γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο αλλά ακανόνιστα. Ξεκίνησε ήδη από μερικές πόλεις της Ελλάδας. Το μέτρο αυτό αφορά 17.000 ομογενείς από την Αλβανία κι άλλους τόσους από την πρώην ΕΣΣΔ, συνολικά περί τα 35.000 άτομα”.

Η κ. Λαβασά αναφέρει στο agelioforos.gr πως «οι άνθρωποι αυτοί πληγώνονται από κάποιο κράτος για τρίτη φορά στη ζωή τους. Είναι άνθρωποι που έχουν υποφέρει, έχουν χάσει κάποιο γονιό στην εξορία (υπενθυμίζεται ότι οι γονείς τους έφυγαν το 1938, 1939), έχουν υποστεί γενοκτονίες, έχουν δουλέψει σκληρά. Αυτοί δεν έγιναν Έλληνες όταν πήραν την ταυτότητα. Αυτοί ήταν 'Ελληνες. Έχουν δουλέψει, έχουν μαζέψει ένσημα όχι όμως τόσα ώστε να δικαιολογούν πλήρη σύνταξη. Γι' αυτό αναρωτιούνται που πήγαν τα λεφτά αυτά που έδωσαν στο κράτος με τη μορφή ενσήμων, ας τους επιστραφούν αυτά» .

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό πως οι γίνεται λόγος για «συντάξεις των 345 ευρώ το μήνα, οι οποίες κόβονται με βάση το νόμο είτε γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν συμπληρώνουν τα είκοσι χρόνια μόνιμης παραμονής είτε το όριο ενσήμων στη χώρα μας μετά την παλιννόστησή τους είτε επειδή λάμβαναν παράλληλη πενιχρή σύνταξη της τάξης των 50-70 ευρώ από τις χώρες προέλευσης είτε γιατί αγόρασαν σπίτι με δάνειο και αυτό θεωρείται περιουσία».

Η κ. Λαβασά τόνισε ότι πρόκειται για υπερήλικες. Μάλιστα για το λόγο αυτό η διαμαρτυρία τους πραγματοποιήθηκε στις 10.00 το πρωί γιατί φοβόντουσαν μην πάθει κανείς κάτι. Επίσης πως πρόκειται για «εθνικό θέμα, ούτε ποντιακό ούτε βορειοηπειρωτικό». Η κ. Λαβασά αναφέρει πως η βοήθεια από την κοινωνία είναι μεγάλη, όπως άλλωστε και η υποστήριξη ακόμη κι εκ μέρους των εργαζομένων του ΟΓΑ ή του ΙΚΑ. Πως κανένας από τους φορείς δεν λέει όχι στο δίκαιο αίτημά τους, αλλά πως αργούν να πάρουν τη διορθωτική απόφαση. Αλλά όσο αργούν τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από τους ανθρώπους αυτούς και τότε «ποιος θα ζητήσει συγγνώμη». Επίσης αναφέρει και πως μερικά κόμματα έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον αγώνα τους.

Ο Καράογλου, ο Σαββίδης και οι αγώνες

Σε ό,τι αφορά την χτεσινή, της 8ης Ιουλίου 2013 συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους, αυτή ολοκληρώθηκε με την επίδοση υπομνήματος στον υπουργό Μακεδονίας- θράκης Θεόδωρο Καράογλου ο οποίος τους υποσχέθηκε να το μεταφέρει στους αρμόδιους υπουργούς. Η κ. Λαβασά είπε πως δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι αυτός που μίλησε μαζί του, του εξέφρασε το θέμα κι απέσπασε τη θέληση του πρωθυπουργού να ζητήσει επανεξέταση του θέματος και διόρθωση των λαθών. Το ζήτημα ωστόσο είναι να μην είναι πολύ αργά.

Η «Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα» πάντως σκοπεύει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της σε όλη την Ελλάδα. Αφενός θα προσπαθήσουν άμεσα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της διακοπής της συνταξιοδότησης των ανθρώπων αυτών. Αφετέρου πάντως δεν αποκλείουν και την περίπτωση να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας στην Αθήνα οι ίδιοι, όχι οι υπερήλικες καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο λόγω της ηλικίας των άμεσα ενδιαφερόμενων. Είναι η κοινωνία που πρέπει να βοηθήσει και τα παιδιά που πρέπει να αγωνιστούν για τους γονείς τους.