Λίγες μέρες πριν το 9ο κατά σειρά Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη και θα είναι αφιερωμένο στο μεγάλο λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη, το e-Pontos κάνοντας μία αναδρομή από το 2005 μέχρι σήμερα θυμάται και τα 8 φεστιβάλ που προηγήθηκαν και σας τα παρουσιάζει.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών το βράδυ του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2005, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ήταν αφιερωμένο στο θρύλο του ποντιακού τραγουδιού αείμνηστο τραγουδιστή Χρύσανθο.
Χίλιοι πεντακόσιοι νέες και νέοι απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας βρέθηκαν στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης και παρουσίασαν ποντιακούς χορούς μπροστά σε ένα κοινό 5.000 θεατών, εκπροσώπων της πολιτικής, θρησκευτικής ηγεσίας, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων. Κι όπως είπαν οι παρουσιαστές των χορευτικών συγκροτημάτων Αχιλλέας Βασιλειάδης και Γιώργος Συμεωνίδης, οι πρόγονοί μας δημιούργησαν κυκλικούς χορούς, δείγμα ενότητας και ισότητας, αφού ο τελευταίος χορευτής, χορεύει δίπλα με τον πρώτο. Διωγμένοι από τις εστίες τους, διαφύλαξαν μέσα από τη λαϊκή ποντιακή παράδοση την ψυχή τους. Μια ψυχή που έχει τη δύναμη να τραγουδά τους καημούς της και να στήνει χορό ανάμεσα στις μυλόπετρες, δοξάζοντας την αγάπη, την ομορφιά, τη νεότητα, τη ζωή. Οι χοροί μας αφηγούνται ζωντανά τις περιπέτειες των Μυρίων, των Αργοναυτών, των Ιώνων, των Ακριτών. Ιστορία 30 αιώνων ελληνισμού. Αιώνες ολάκεροι χρειάστηκαν για να διαμορφωθούν οι λαϊκές μας δημιουργίες. Οι πρόγονοί μας διωγμένοι από τις εστίες τους διαφύλαξαν μέσα από την ποντιακή λαϊκή παράδοση την ψυχή τους.
Καλωσορίζοντας του παρευρισκομένους ο παρουσιαστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Αιμίλιος Σαπρανίδης τόνισε ότι «Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. συγχαίρει τους περιφερειακούς συνδέσμους και τα πρωτοβάθμια σωματεία των πέντε περιφερειών –αυτά τα μοναδικά κύτταρα του πολιτισμού- για τη δουλειά που έκαναν με τους μουσικούς και τους χοροδιδασκάλους, ώστε τα παιδιά να είναι έτοιμα για να παρουσιάσουν τους ποντιακούς χορούς. Η ίδρυση της ΠΟΕ δεν υπήρξε για εμάς αυτοσκοπός. Είχαμε και έχουμε μαζί με εσάς, αλλά και όλους τους συμπατριώτες μας τις ίδιες ανησυχίες. Ότι δηλαδή στις αντιφάσεις και τα παράδοξα της εποχής πρέπει να αντιπαραθέσουμε τον πολιτισμό και την παράδοση. Να ένας λόγος γιατί αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ ποντιακών χορών. Ο χορός ενώνει μνήμες, καημούς, αλλά και όνειρα».
Μιλώντας προς τους χορευτές και θεατές της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Παρχαρίδης, τόνισε πως «είναι χαρά να βλέπεις παιδιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς να κρατούν τις παραδόσεις. Γιατί εμείς επιμένουμε και θέλουμε περισσότερο Πόντο, Κρήτη, Ρούμελη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Θράκη, για να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό πάζλ που θα προσφέρει τη διαφορετικότητα στην παγκοσμιοποίηση. Η εκδήλωση αυτή είναι μια μεγάλη γιορτή για τον ποντιακό ελληνισμό, καθώς 1.500 νέοι απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος χορεύουν και στέλνουν μήνυμα αγάπης, συμφιλίωσης, συλλογικότητας και ενότητας. Και είναι πράγματι μεγάλη γιορτή γιατί συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να μαζεύονται τόσα ποντιόπουλα, πράγμα που σηματοδοτεί ότι το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού αλλάζει», κατέληξε ο κ. Παρχαρίδης.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος ανέφερε πως «η συμμετοχή των παιδιών που συμμετέχουν στους χορούς, είναι δείγμα υγείας και πνευματικής, καθαρής ελληνικής συνείδησης και είναι ένα αποτέλεσμα αγωγής από το σπίτι, την οικογένεια και την παράδοση του Ποντιακού ελληνισμού. Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στα παιδιά, στους γονείς τους και ο Θεός να μας αξιώνει πάντοτε σε τέτοιες ωραίες τελετές, παλλαϊκές, ελληνικές και χαρούμενες, να μπορούμε να τραγουδάμε όλοι μαζί τα τραγούδια και να συνοδεύουμε και οι μεγαλύτεροι, όποιοι μπορούμε τους χορούς για να κρατάμε έτσι αδιάσπαστη την παρουσία των Ελλήνων στην ένδοξη πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Άνθιμος.
Μπορείτε να δείτε όλο το 1o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο παρακάτω βίντεο.
Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, τόνισε πως «αυτή η εκδήλωση είναι ένα ακόμα συμβολικό δείγμα της ενεργούς συμμετοχής της νέας γενιάς των Ποντίων στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.
Αποτελεί μία ακόμη τρανή απόδειξη, ότι ο ποντιακός ελληνισμός διακρίνεται για την πλούσια πολιτιστική του δραστηριότητα. Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν την πλούσια λαογραφική κληρονομιά των Ελλήνων. Ο ρυθμός, το ύφος, η μουσική, τα τραγούδια, η ενδυμασία, οι κινήσεις, αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο που εκφράζει την ψυχή, την καρδιά και τα βιώματα των ανθρώπων». Στη συνέχεια, ο κ. Τσιαρτσιώνης συνεχάρη το προεδρείο και τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την πρωτοβουλία τους και ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στους συμμετέχοντες, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ακόμα μια φορά την τεράστια συμβολή και προσφορά του ποντιακού ελληνισμού στις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες. Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης είπε χαρακτηριστικά: «Οι ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους Πόντιοι πρόσφυγες, φτάνοντας στη Μητέρα Ελλάδα, ξεκίνησαν ξανά από το μηδέν και κατάφεραν με πολλή δουλειά και κόπο να ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους και τελικά να μεγαλουργήσουν. Το μυστικό τους είναι ότι μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα “κουβάλησαν” το μεγαλύτερο “θησαυρό” που κανείς δεν μπορούσε να τους τον στερήσει: τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις αιώνων. Αυτά τους κράτησαν “ζωντανούς” και δυνατούς. Αυτά τους έδωσαν δύναμη και κουράγιο να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή με πίστη και προκοπή. Οι Έλληνες του Πόντου, γνήσιοι φορείς και εκφραστές του Ελληνικού Πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας, συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ισχυροποίηση και διάδοση του Ελληνικού Πνεύματος».
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Ορφανός επισήμανε πως «με την πρωτοβουλία διοργάνωσης του φεστιβάλ μας δώσατε την ευκαιρία να χαρούμε την πολύ δυναμική είσοδο των 1.500 χορευτών με ζωντάνια, ρυθμό, και μας έδειξαν πως οι Πόντιοι λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ της παράδοσης, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Και κυρίως ότι αυτό το δυναμικό κομμάτι του ελληνικού λαού έχει το δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε βήμα μέσα στην ελληνική κοινωνία. Λένε ότι κρατάς ζωντανό ότι θυμάσαι. Και σεις με την πρωτοβουλία σας αποδεικνύεται ότι μπορούμε να κρατούμε ζωντανό στη μνήμη μας το κομμάτι του Πόντου, τις αλησμόνητες πατρίδες, την Ελλάδα που παλεύει να πρωταγωνιστήσει».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης ευχήθηκε «να ριζώσει αυτός ο θεσμός, οι βλαστοί να δυναμώνουν και τα άνθη πάντα να ευωδιάζουν, και να χαρίζουν σε όλους το άρωμα της ποντιακής παράδοσης. Στα ποντιόπουλα που σήμερα γέμισαν πάλι με κυκλικούς χορούς το Παλαί ντε Σπορ, ένα μήνυμα θέλω να στείλω. Σ’ αβούτο το μιλέτ’ απέσ’ τιδέν κι φοούμε (Σε αυτό το έθνος μέσα τίποτε δεν φοβάμαι)».
Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε πως «ο Πόντος είναι η ψυχή μας, η ζωή μας. Είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Επιστρέφουμε νοερά στις αξέχαστες πατρίδες, τις πατρώες εστίες, στη μαρτυρική γη του Πόντου. Εύχομαι αυτό το φεστιβάλ να γίνει θεσμός για όλους τους Πόντιους, για όλους τους Έλληνες. Συγχαρητήρια σε όλους εσάς που μας ταξιδεύετε με τους λεβέντικους, υπερήφανους χορούς του Πόντου στις ρίζες μας. Η Ρωμανία κι αν πέρασε, ανθεί και φέρει κι άλλο. Έλεγε πριν λίγες δεκαετίες ο μέγιστος Πόντιος Λεωνίδας Ιασονίδης. Αξιωθείς να γεννηθώ Έλλην, ευλογώ τον Θεόν ότι είμαι Πόντιος».
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ανέφερε πως «είναι υπερήφανος ως δήμαρχος της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης και πως οι ποντιακοί χοροί είναι η δυναμική έκφραση του πολιτισμού των Ποντίων, που έφεραν στην Ελλάδα από τις αλησμόνητες πατρίδες εργατικότητα, επινοητικότητα και πολιτισμό».
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ Θεόφιλος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης τονίζοντας πως με «γιορτάζουμε τα πρώτα γενέθλια της Π.Ο.Ε., που αγκάλιασε τα ποντιακά σωματεία όλης της Ελλάδας με θέρμη και αγάπη και επιτέλους πορευόμαστε στο μέλλον ενωμένοι και δυνατοί. Ας πιάσουμε νοερά ο καθένας το χέρι κάθε χορευτή, να το σφίξουμε δυνατά και να υποσχεθούμε πως από εδώ και μπρός, όλοι μας, ο ένας κρατώντας σφιχτά το χέρι του άλλου θα πορευτούμε στο μέλλον, γιατί μόνον έτσι θα πετύχουμε στόχους και οράματα».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Στέλιος Παπαθεμελής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Χρύσα Αράπογλου, Βασίλης Γερανίδης, οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αναπληρωτής νομάρχης Ανατολικής Αττικής Χάρης Πασβαντίδης, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του έκτου παγκόσμιου συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού Δημήτρης Τομπουλίδης, η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δημοσιογράφος – στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος κ.ά.
Στις 11 Νοεμβρίου 2006, ημέρα Σάββατο και ώρα 7 μ.μ. διοργανώθηκε στην Δράμα στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Κραχτίδης» το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
Συμμετείχαν αντιπροσωπευτικά τμήματα από τα χορευτικά των ποντιακών σωματείων της Ελλάδας και πήραν μέρος γύρω στους 1500 νέοι και νέες.
Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε όπως και πέρυσι με την ταυτόχρονη εμφάνιση των 1500 χορευτών, δημιουργώντας μια φαντασμαγορική εικόνα που έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των θεατών. Οι χορευτές εμφανίσθηκαν κατά περιφέρειες και κάθε μια από τις πέντε περιφέρειες της Π.Ο.Ε. παρουσίασε πέντε χορούς.
Οι πέντε περιφέρειες είναι:
α) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
β) Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου,
γ) Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας,
δ) Νομού Θεσσαλονίκης και
ε) Νότιας Ελλάδος και Νήσων.
Μπορείτε να δείτε όλο το 2o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο παρακάτω βίντεο.
Στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης Λάρισας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου 2007, το 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 χορευτές των 340 ποντιακών σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος απ' όλη τη χώρα. Με τους ήχους της λύρας, του νταουλιού, του γαβάλ, νέες και νέοι, ηλικίας από 4 έως 22 ετών, ταξίδεψαν απ' όλες τις γωνιές της χώρας μας και χόρεψαν τικ, διπάτ, κότσαρι, σερανίτσα, τρυγώνα, λετσίνα, σαρίκουζ, δείχνοντας πως η παραδοσιακή μουσική δε χάνεται με την πάροδο των χρόνων, αλλά αναβαπτίζεται από γενιά σε γενιά και ολοένα και περισσότερο δυναμώνει.
Το φεστιβάλ φέτος ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς των πυρόπληκτων περιοχών των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών και στον εθνομάρτυρα Πόντιο δημοσιογράφο της εφημερίδας «Εποχή» Τραπεζούντας Νίκο Καπετανίδη, ο οποίος απαγχονίστηκε στα δικαστήρια ανεξαρτησίας στην Αμάσεια, στις αρχές του περασμένου αιώνα, για τη μαχητική του δημοσιογραφία, μια μέρα σαν προχτές, φωνάζοντας «ζήτω ο Πόντος, ζήτω η Ελλάδα».
Όπως είπε ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε., καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ και διευθυντής της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Παρχαρίδης, «στο φεστιβάλ Ποντιακών χορών, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της νεολαίας, οι νέες και οι νέοι στέλνουν μήνυμα αγάπης, ενότητας, αλληλεγγύης, σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, πίστης και εγγύησης για τη διατήρηση του ποντιακού πολιτισμού και της Ιστορίας. Η Π.Ο.Ε. που εκφράζει την ενότητα του ποντιακού χώρου, αγωνίζεται για τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας, και την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας κόντρα στην πολιτισμική ομογενοποίηση που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση, απαιτεί να γραφούν περισσότερες σελίδες ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου στα βιβλία της ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για την αποκατάσταση των νεοπροσφύγων και την αλλαγή του τρόπου διοίκησης του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, ούτως ώστε να έχουν έκφραση τα ποντιακά σωματεία».
Ο πρόεδρος του συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, Γιώργος Γεωργιάδης, τόνισε πως «εδώ στη Λάρισα, φέρνουμε κοντά, μπολιάζουμε τον πολιτισμό των γηγενών, οδοιπόρων και προσφύγων, δυναμώνοντας το μήνυμα του όπου γης ελληνισμού. Ελληνες εσμέν, ελληνικό γένος, Πόντιοι, Βλάχοι, Μικρασιάτες, Σαρακατσάνοι, Θρακιώτες, Καππαδόκες, Μακεδόνες. Γιατί εδώ, σ’ αυτά τα χώματα ήρθαν και ρίζωσαν Πόντιοι από το 1920. Στη συνοικία Αβέρωφ στη Λάρισα, στα ποντιακά χωριά της Ελασσόνας, την Αετοράχη, την Ολυμπιάδα, την Καλλιθέα, το Λόφο, τη Γαλανόβρυση, αλλά και στην πόλη της Ελασσόνας. Στο Βόλο, στη Νέα Ιωνία με τα θαυμάσια θεατρικά σχήματα και αργότερα ως μετοικεσία στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα».
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., Μπάμπης Κωτίδης, τόνισε πως «εμείς οι νέοι που συμμετέχουμε σ' αυτό το φεστιβάλ και μαζευτήκαμε στην Εύξεινο Λάρισα, αποδεικνύουμε ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού δεν μπορεί να σβήσει. Έχουμε μια νέα δυναμική, όχι μόνο ν' αναπαραγάγουμε τον πολιτισμό των προγόνων μας, αλλά να τον μετεξελίξουμε και να απευθύνεται στην καθημερινότητα των νέων και να απαντά στα σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας των νέων».
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 6ου παγκόσμιου συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού Δημήτρης Τομπουλίδης, επισήμανε πως «για μας τα ποντιακά σωματεία δεν είναι ενώσεις προσώπων, είναι ζωντανά παραδείγματα της ακαταμάχητης ελληνικής ψυχής, είναι η άσβεστη λαμπάδα των εθνικών πόθων και ελπίδων, είναι φορείς πολιτισμού και εργαστήρια εθνικής συνείδησης, είναι τέλος συνειδητοί αρνητές της Λήθης και ατσάλινα στηρίγματα του Έθνους μας».
Μπορείτε να δείτε όλο το 3o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο παρακάτω βίντεο.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν, ο Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, ο δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης, ο εκπρόσωπος του νομάρχη Λάρισας, νομαρχιακός σύμβουλος Χρήστος Σιδερόπουλος, η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ενώ στο φεστιβάλ παρέστησαν δήμαρχοι, αντινομάρχες και αντιδήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι απ' όλη την Ελλάδα.
Στο 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών τιμήθηκαν για τη δράση τους, οι αθλητές ποντιακής καταγωγής, ο ποδηλάτης Ιωάννης Ταμουρίδης και ο παραολυμπιονίκης Σίμος Παλτσανιτίδης. Τιμήθηκαν επίσης ο αρχηγός του ΑΤΑ, αντιπτέραρχος Θεολόγος Συμεωνίδης, αλλά και ο ανιψιός του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, Νίκος, ο οποίος παρέλαβε τιμητική πλακέτα.
Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Αιμίλιος Σαπρανίδης, τις θεατρικές αναπαραστάσεις έκαναν ο Τάκης Βαμβακίδης και ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, τα κείμενα και το σενάριο του φεστιβάλ ήταν του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, τη μουσική επιμέλεια είχε ο Σάκης Σωτηριάδης, τραγούδησαν οι Αλέξης Παρχαρίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Γιώργος Στεφανίδης, Αχιλλέας Βασιλειάδης, ενώ λύρα έπαιξαν ο Κώστας Σιαμίδης και Πάνος Κογκαλίδης.
Την ευθύνη διοργάνωσης του 3ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είχε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, ενώ συμμετείχαν χορευτές και των άλλων τεσσάρων Σ.ΠΟ.Σ., Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας – Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Νότιας Ελλάδας και Νήσων.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008 στο Κλειστό Φαλήρου, το 4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Οι 1600 χορευτές και χορεύτριες των πέντε συνδέσμων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσίασαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς από όλες τις περιοχές του Πόντου, καταχειροκροτούμενοι από τους 5.000 θεατές που παρακολούθησαν το φεστιβάλ.
Το φεστιβάλ, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και ήταν αφιερωμένο στην προστασία του Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε με το συντονισμό και την επιμέλεια διοργάνωσής του από το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Την έναρξη του φεστιβάλ έκαναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων κ. Ιωάννης Σαββίδης και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Παρχαρίδης με το χαιρετισμό τους.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τιμήθηκαν φορείς και πρόσωπα για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, όπως η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για την προσφορά της στην προστασία του Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την προσφορά του στην προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, η μεγάλη ευεργέτιδα κ. Ελισσάβετ Παπαγιαννοπούλου – Κυριακίδου για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο και ο επιλοχίας καταδρομών Κυριάκος Τσολερίδης για την πράξη αυτοθυσίας απέναντι σε συνάνθρωπό του.
Επίσης τιμήθηκαν οι πρόεδροι των πέντε συνδέσμων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την προσφορά τους στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού.
Η αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε με την παρουσίαση του πυρρίχειου χορού «Σέρρα» από 60 χορευτές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων, οι οποίοι καθήλωσαν τους θεατές και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης σε όλους.
Μετά τη λήξη του φεστιβάλ ακολούθησε συναυλία παραδοσιακής ποντιακής μουσικής και ποντιακό γλέντι, όπου συμμετείχαν όλοι οι προσκεκλημένοι.
Μπορείτε να δείτε όλο το 4o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο παρακάτω βίντεο.
Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ιωάννης Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιά κ. Γρηγόρης Νιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθήνας κ. Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Β’ Περιφέρειας Αθήνας κ.κ. Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Γείτονας, Μιλένα Αποστολάκη, Μαρία Δαμανάκη, ο Νομάρχης Αθηνών κ. Ιωάννης Σγουρός, ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο Αντινομάρχης Αθηνών κ. Χάρης Πασβαντίδης, ο Αντινομάρχης Πειραιά κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης, ο δήμαρχος Πολυκάστρου Κιλκίς κ. Δημήτρης Σμυδάκης, ο Πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. κ. Δημήτρης Τομπουλίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Χρήστος Γαλανίδης, οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Γιώργος Ποζίδης και Γιώργος Χατζηϊωαννίδης, ο διευθυντής της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος» κ. Γιώργος Μπέρτσος, ο Υπ. Δημοσίων Σχέσεων και Γραφείου Τύπου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων κ. Γιάννης Νικολάου, ο Πόντιος ηθοποιός κ. Λάζος Τερζάς.
Την παρουσίαση του φεστιβάλ έκαναν ο ηθοποιός κ. Νίκος Νικολάου και η γεν. γραμματέας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος κ. Ερμίδου Γεωργία.
Παρουσία 6.000 θεατών που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης διεξήχθη το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
1800 νέοι και νέες, μέλη των χορευτικών τμημάτων των 370 σωματείων απ’ όλο τον ελληνικό χώρο εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου με το χορό "Oμάλ Κερασούντας" σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές. Λίγο νωρίτερα παρουσιάστηκε ειδικό οπτικό αφιέρωμα στον αξέχαστο Γώγο Πετρίδη, τον «Πατριάρχη» της Ποντιακής Λύρας στον οποίο, αφιερώθηκε το Φεστιβάλ.
Αμέσως μετά ακολούθησε η είσοδος 100 χορευτών και ηθοποιών του λαϊκού, αρχαϊκού δρωμένου των Μωμόγερων, μελών 5 ποντιακών σωματείων του Νομού Κοζάνης, δίνοντας μια ξεχωριστή όσο και εντυπωσιακή νότα στην κορυφαία εκδήλωση.
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. καθηγητής Καρδιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Παρχαρίδης αναφέρθηκε στους μεγάλους στόχους της Π.Ο.Ε και τα σημαντικά επιτεύγματά της, για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την υποστήριξη των νεοπροσφύγων, την διοργάνωση συνεδρίων για τον Πολιτισμό του Πόντου, την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, την διατήρηση και διάσωση των μνημείων στον ιστορικό Πόντο και ευχαρίστησε δημόσια τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά για την απόφαση του να παραχωρήσει στην Π.Ο.Ε. κτίσμα 1040 τ.μ. με περιβάλλοντα χώρο 5 στρεμμάτων εντός του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου: Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Χάρης Καστανίδης, Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Ορφανός, Σάββας Τσιτουρίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Ευαγγελία Αμανατίδου, Σοφία Καλαντίδου, ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης και άλλοι.
Επίσης παραβρέθηκαν η γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας Τhea Halo, η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, ο εκδότης συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, ο σκηνοθέτης – συγγραφέας Ερμής Μουρατίδης, ο συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, εκατοντάδες πρόεδροι ποντιακών και άλλων προσφυγικών σωματείων και ενώσεων.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι δημοσιογράφοι: Φόρης Πεταλίδης - «Εύξεινος Πόντος και Αγγελιοφόρος», Γιώργος Κιούσης «Ελευθεροτυπία», Αιμίλιος Σαπρανίδης «ΕΡΤ-3» και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3 κ. Τάσος Σπηλιόπουλος.
Τα χορευτικά των 5 συνδέσμων ποντιακών σωματείων που αποτελούν το σώμα της Π.Ο.Ε. παρουσίασαν ανά περιοχές τους χορούς της Αργυρούπολης, Πάφρας, Τραπεζούντας, Κερασούντας – Νικόπολης, Καρς Καυκάσου. Επίσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην διατήρηση της παράδοσης καθεμιάς και των περιοχών αυτών και οι: Γιώργος Αμαραντίδης (Τραπεζούντας), Γιώργος Στεφανίδης (Αργυρούπολης), Γιώργος Αντωνιάδης (Πάφρα), Ευλαμπία Νικολαϊδου (Καρς Καυκάσου), Σπύρος Γαλετσίδης (Νικόπολη – Κερασούντα).
Στο Φεστιβάλ πήραν μέρος δεκάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες πόντιοι μουσικοί, οργανοπαίχτες, ερμηνευτές καλύπτοντας όλο το φάσμα της μουσικής παράδοσης του Εύξεινου Πόντου.
Με την συμμετοχή 1700 χορευτών, μελών των 386 σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, διοργανώθηκε το 6ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010 το απόγευμα στο κλειστό στάδιο στη Λευκόβρυση Κοζάνης. Πάνω από τέσσερις χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν το Φεστιβάλ και το κλειστό στάδιο αποδείχτηκε πολύ μικρό για να ανταποκριθεί στην πρωτοφανή προσέλευση του κόσμου, στη μεγάλη αυτή γιορτή του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο πολιτιστικός αυτός θεσμός που ενώνει την Ποντιακή Νεολαία απ’ άκρου σ’ άκρο της Ελληνικής επικράτειας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού. Οι 1700 χορευτές νέοι και νέες των ποντιακών σωματείων παρουσίασαν χορούς από τις περιοχές, Τραπεζούντας-Ματσούκας, Αργυρούπολης, Καρς Καυκάσου, Μεταλλείων Λευκού Όρους, Πάφρας.
«Εγκαινιάσαμε με το Φεστιβάλ το κλειστό γήπεδο της Λευκόβρυσης όπως τόνισε δε και ο δήμαρχος Κοζάνης ήταν ο ωραιότερος τρόπος για να εγκαινιασθεί. Φέτος το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του φοιτητή-αθλητή Συμεών Ανανιάδη, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1921 από άδικη απόφαση του παράνομου κεμαλικού δικαστηρίου στην Αμάσεια του Πόντου μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άπορους προκρίτους του Ποντιακού Ελληνισμού με την κατηγορία, ότι η αθλητική του περιβολή στο κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ της Μερτζιφούντας όπου φοιτούσε, θύμιζε την Ελληνική σημαία», αναφέρει η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρύσα Μαυρίδου, ενώ δίνοντας στοιχεία για τον Συμεών Ανανιάδη αναφέρει ότι ήταν αθλητής των εκατό μέτρων και ήταν ταμίας του Ελληνικού Συλλόγου του Κολεγίου όπου φοιτούσε με τον ονομασία «ΠΟΝΤΟΣ» του οποίου η ριγωτή φανέλα έφερε στο στήθος στο γράμμα «Π»- «Πόντος». Ο Συμεών Ανανιάδης οδηγήθηκε στις φυλακές της Αμάσειας όπου υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια για τέσσερις μήνες ενώ την ίδια στιγμή συνελήφθει και ο πατέρας του, εκκλησιαστικός επίτροπος και εκδότης εφημερίδας αλλά και ένας από τους στενούς συνεργάτες του Γερμανού Καραβαγγέλη, όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ήδη εξόριστος στα τάγματα θανάτου του κεμαλικού καθεστώτος. Στο τέλος απαγχονίστηκε στη πλατεία της Αμάσειας όπου μετά τρεις μήνες απαγχονίστηκε και ο πατέρας του με άλλους εκατόν εβδομήντα πόντιους επιφανείς πολίτες. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες απόγονοί του που ζουν στην Καβάλα και τιμήθηκαν από την Παμποντιακή Ομοσπονδία. Εξάλλου ένα φεστιβάλ νέων δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει μια τέτοια προσωπικότητα που αποτελεί ένα σύμβολο για την νεολαία και για την σημερινή Ελλάδα».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης χαιρέτισαν ο δήμαρχος της πόλης, που ήταν και ο βασικός χορηγός του Φεστιβάλ, εκπρόσωπος της νεολαίας, εκπρόσωπος του Σ.Πo.Σ. Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ο κ. Παρχαρίδης ο οποίος «έδωσε και το στίγμα της όλης εκδήλωσης. Ο κ. Παρχαρίδης εξέφρασε την χαρά του γιατί το Φεστιβάλ έγινε πλέον θεσμός για τα ελληνικά πολιτιστικά δεδομένα, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον του. Στην ομιλία του πέρασε και τα μηνύματά του που αφορούν στο θέμα της Παναγίας Σουμελά. Ήταν ιδιαίτερα καυστικός στο θέμα αυτό τονίζοντας ότι οι εκάστοτε υπουργοί παιδείας δεν επιμελούνται του θέματος και πετάνε το μπαλάκι στον επόμενο ή κωλυσιεργούν στην επίλυση του θέματος, ενώ μετέφερε τη χαρά του για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνισμού από το Σουηδικό κοινοβούλιο και πέρασε το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα για την αναγνώριση και από άλλα κοινοβούλια και φυσικά μας καλωσόρισε στον τόπο του εφόσον η Κοζάνη είναι ιδιαίτερη πατρίδα του».
1.500 χορευτές μέλη των 400 σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, συγκλόνισαν με την παρουσία τους, τους 4.000 θεατές που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου της Κομοτηνής, κατά την διάρκεια του 7ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
Παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με τα σωματεία της και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έφερε εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα στηριζόμενη στον εθελοντισμό, την αυτοχρηματοδότηση και την αλληλεγγύη.
Το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην μνήμη το αοιδίμου πρώην Μητροπολίτη Τραπεζούντος και Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου, ο οποίος γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Επίσης τιμήθηκε και συγκίνησε τους θεατές ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης από τον Πετεινό Ξάνθης, ο οποίος λόγω μιας σοβαρότατης αναπηρίας στα άνω άκρα ζωγραφίζει με το στόμα.
Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους μεγάλους και πάγιους στόχους της Π.Ο.Ε. με πρώτον αυτόν της Διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Εξήρε για την προσπάθεια και συνεχάρην τόσο τον Σ.Πο.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους δύο ποντιακούς συλλόγους του Θρυλορίου Ροδόπης που προσέφεραν δωρεάν σίτιση στους 1500 χορευτές, όσο και στην Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας για την άψογη παρά τα οικονομικά προβλήματα διοργάνωση. Επίσης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη, τον Δήμαρχο Κομοτηναίων Γιώργο Πετρίδη και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Πεταλωτή για την υποστήριξη που παρείχαν στο Φεστιβάλ.
Ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης στον χαιρετισμό του εξέφρασε την έκπληξή του για το θέαμα που αντίκρισε και τόνισε ότι όλη αυτή η προσπάθεια άξιζε τον κόπο.
Μπορείτε να δείτε όλο το 7o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο παρακάτω βίντεο.
Η πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρύσα Μαυρίδου, «η ψυχή του Φεστιβάλ», στο χαιρετισμό της ευχαρίστησε ονομαστικά όσους βοήθησαν για την διοργάνωση του Φεστιβάλ αλλά και όλους τους αγνούς εθελοντές και όλα τα μέλη των σωματείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έκαναν το καθήκον τους έναντι της μεγάλης αυτής υποχρέωσης.
Την εκδήλωση επίσης χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κομοτηνής και Σαππών Κωνστάντιος και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Γρηγόρης Κεσαπίδης.
Το πρόγραμμα παρουσίασαν ο διακεκριμένος Πόντιος ηθοποιός και τραγουδιστής Αχιλλέας Βασιλειάδης και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Ε Γιώργος Γεωργιάδης.
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, στο κλειστό γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α., η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργάνωσε το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά, ο οποίος είχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.
Συμμετείχαν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας, περισσότεροι από 2.000 χορευτές, νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» παραπέμπει στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες.
Μπορείτε να δείτε όλο το 8o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο παρακάτω βίντεο.
Με σεβασμό στην Ιστορία και την Παράδοση...
|