Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Παρουσιάστηκε το δίτομο έργο με τίτλο «Σουμελά: Η πρόσφυξ Πόντια Παναγία»


Εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε το δίτομο έργο του Στέφανου Τανιμανίδη με τίτλο «Σουμελά: Η πρόσφυξ Πόντια Παναγία» έγινε στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών και η ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας, ενώ ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κύριος Παύλος.

Στον πρώτο τόμο του έργου γίνεται αναφορά στη διαδρομή της εικόνας της Παναγίας και στη Μονή Σουμελά καθώς και το ρόλο που διαδραμάτισε στον Ιστορικό Πόντο. Ένα Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτισμού, Σύμβολο του Ελληνισμού του Πόντου, της ιστορίας του, της θρησκευτικής πίστης του και της πολιτιστικής κληρονομιάς του. Ακόμη εκτός των εκκλησιαστικών και φωτογραφικών στοιχείων που παρουσιάζονται γίνεται αναφορά στη ζωή των Ελλήνων του Πόντου από τον 8ο π.χ. αιώνα μέχρι το 1461 την άλωση της Τραπεζούντος αλλά και στα όσα ακολουθούν μέχρι το κίνημα των Νεοτούρκων το 1908.

Επίσης αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν τη γενοκτονία μέχρι και τον ξεριζωμό 1914-1923 καθώς και στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην ιστορική μονή Παναγία Σουμελά στην Τουρκία σήμερα. Στον δεύτερο τόμο παρουσιάζεται η ιδέα του Φίλωνα Κτενίδη και των συνεργατών του, η πορεία της εικόνας της Παναγίας από την Τουρκία μέχρι την ανιστόρηση της νέας μονής το 1951 στην Ελλάδα, στα υψώματα του Βερμίου με την υποστήριξη χιλιάδων προσφύγων Ποντίων. Η θρησκευτική, κοινωνική και εθνική προσφορά του Σωματείου Παναγία Σουμελά καθώς και η αναβίωση κάθε Δεκαπενταύγουστο της τριχιλιόχρονης ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού του Πόντου στην Παναγία Σουμελά.
  

Πηγή: Star Δράμας