Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

«Ο αείμνηστος Θεόδωρος Παυλίδης μιλά μέσω της μουσικής του»

«Ο αείμνηστος Θεόδωρος Παυλίδης μιλά μέσω της μουσικής του»

Κατάμεστο το Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας στο αφιέρωμα «Έτον Ένα Νυχτοπούλ» που διεξάχθηκε επιτυχώς στη μνήμη του Θεόδωρου Παυλίδη

Ο Θεόδωρος Παυλίδης «μίλησε» στον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο αφιέρωμα «Έτον Ένα Νυχτοπούλ» που διεξήχθηκε στη μνήμη του, με την γλώσσα που του μιλούσε πάντοτε, με την γλώσσα που μιλάει στην καρδιά, την μουσική. Και ο κόσμος σιγοτραγούδησε γνωστά τραγούδια του που στόλισαν τη βραδιά, θυμίζοντας πως σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά που κάποτε αυτός του προσέφερε με την αστείρευτη αγάπη του στο Ποντιακό τραγούδι και στον Ποντιακό ελληνισμό.

Με βλέμματα άλλοτε βουρκωμένα από τις συγκινήσεις της βραδιάς και άλλοτε χαρούμενα από το άκουσμα των τραγουδιών, οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν κάθε λεπτό μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

Ο Θεόδωρος Παυλίδης είναι αθάνατος, αυτό άκουγε και αυτό ένιωθε όποιος παρευρισκόταν στην φορτισμένη από συναισθήματα αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαΐδας.

 
Το γεγονός ότι δέκα χρόνια πριν, βρήκε τραγικό θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ακούστηκε σ’ ανύποπτο χρόνο συνοδευμένο από ένα βίντεο με οδοιπορικό στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Αρσένι. Κανένας δεν φάνηκε να το πιστεύει.

«Ο αδερφός μου είναι εδώ και μας ακούει, πέρασα από το μνήμα του και του λέω πάω στην εκδήλωσή σου», είπε με μάτια βουρκωμένα ο αδερφός του Λάμπης Παυλίδης παραλαμβάνοντας τιμητική πλακέτα. Μάλιστα τραγούδησε ένα από τα αγαπημένα του αδερφού του, το «α σο πρόσωπομ εχάθεν». Οι στίχοι του αφηγούνται την ιστορία ενός ανθρώπου που αλλιώς σχεδίαζε τη ζωή του κι αλλιώς του τα έφερε ο Θεός καθώς ανατράπηκε η ζωή του από την ανίατη ασθένεια και ζητάει να αλλάξει την τύχη του.

«…Θεέμ’ για έλαξον την τύχη μ’
Για έπαρμε ας γλυτώνω
Χρόνεα εγώ την ψυμ’ κλαινίζω
Και μετά τον πολεμο»

Ερχόμενος στην αίθουσα ο Σπύρος Αφεντουλίδης, χοροδιδάσκαλος και παρουσιαστής της εκπομπής «Ποντιακοί Αντίλαλοι» του Ράδιο Μελωδία, δήλωσε πως «Τα δέκα χρόνια που έφυγε από κοντά μας, εμείς δεν τον ξεχάσαμε, ακούμε τα τραγούδια του». Κατόπιν αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του αφιερώματος, όντας διοργανωτής του, για να συμπληρώσει «προτιμήσαμε εδώ την περιοχή μας, γιατί ο Θόδωρος ο Παυλίδης τραγούδησε εδώ, αγαπήθηκε και τον αγαπήσαμε».

 
Η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου υπογράμμισε την αναγκαιότητα μεταλαμπάδευσης των πολιτισμικών μας ριζών στις επερχόμενες γενιές «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κατέθεσαν την ψυχή τους για την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και το τραγούδι.Tο ποντιακό αλλά και κάθε δημοτικό τραγούδι εξιστορεί την ιστορία και μεταφέρει τις παραδόσεις. Βρισκόμαστε εδώ για να θυμηθούμε τα τραγούδια του, για να θυμηθούμε την παράδοση, για ν’ αποδείξουμε ότι θυμόμαστε τους ανθρώπους που όσο είναι κοντά μας αγωνίζονται και προσπαθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ήταν μία συγκινητική βραδιά και εάν θέλουμε να θυμόμαστε την ιστορία μας και ό,τι εμείς κάνουμε σήμερα να μη ξεχαστεί στο μέλλον, τέτοιες βραδιές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν γνωστοί καλλιτέχνες της περιοχής που ερμήνευσαν μεταξύ άλλων το «Έτον ένα νυχτοπούλ» και το «Την καρδίαμ’ θα σκίζ’ ατο», ενώ ακολούθησε το τμήμα του Πολιτιστικού – Ποντιακού Συλλόγου του Ροδίτη με τη Σέρα, το Κότσαρι και άλλους παραδοσιακούς χορούς. Μετά το πέρας μοιράστηκαν κατά προσέγγιση 230 αναμνηστικά cd.

«Δεν έχω δει τίποτα ακόμα, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου, έχω την εντύπωση ότι θα είναι μια πολύ αξιόλογη τιμή προς τον αδερφό μου», δήλωσε ερχόμενος στην εκδήλωση o Λάμπης Παυλίδης. Φαίνεται πως η διαίσθησή του αυτή επιβεβαιώθηκε.

Ρόζι Ιωαννίδου

Πηγή: Πτολεμαίος