Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας ενημέρωσε τον Οικ. Πατριάρχη ο Γ. Χατζημαρκάκης

Για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας ενημέρωσε τον Οικ. Πατριάρχη ο Γ. Χατζημαρκάκης
Για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας ενημέρωσε τον Οικ. Πατριάρχη ο Γ. Χατζημαρκάκης

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο συναντήθηκε στο Φανάρι ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Ο ευρωβουλευτής επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνοδευόμενος από την Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, γυναικολόγο-μαστολόγο και υποψήφια Ευρωβουλευτή των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών, κα Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα και είχαν 40λεπτη συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο ευρωβουλευτής ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητήσει από την Τουρκία την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείο, μετά από την σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

“Είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση για την σημασία που έχει η απόφαση που περιλαμβάνεται στην έκθεση προόδου της Τουρκίας αλλά και για το σύνολο των Χριστιανικών Μνημείων στην Τουρκία που χρήζουν προστασίας, με πρώτο την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως. Ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας την απόφαση και ενισχυτική της προσπάθειας να προστατευθούν τα ελληνοχριστιανικά μνημεία εντός της Τουρκίας. Επίσης, ευχαριστήσαμε τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη για το πολυσχιδές έργο και τη διεθνή παρουσία Του. Ως “Πατριάρχης της Αλληλεγγύης” στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη σημερινή Ευρώπη, η οποία έχει ξεχάσει τις αρχές που δημιούργησαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα”, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής.