Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Πρόγραμμα Τρίτης 24-6-2014 για το αφιέρωμα στον Πόντο από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος

Πρόγραμμα Τρίτης 24-6-2014 για το αφιέρωμα στον Πόντο από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος

Πρόγραμμα Τρίτης 24-6-2014 για το αφιέρωμα στον Πόντο από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 

05.59 Εθνικός Ύμνος

06.00 Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 Κάθε μέρα, νέα μέρα
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη και αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα, έχει σήμερα τα θέματα: α) «Ενημερωτική ενότητα: Το Συναξάρι της ημέρας, ο καιρός, η κίνηση στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σαν σήμερα, παρουσίαση ενός σημαντικού γεγονότος ή προσώπου από την Ελληνική ιστορία, Εκκλησιαστική επικαιρότητα, Εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, πολιτιστικά, οικολογικά θέματα, σύντομη αναφορά σε ένα τόπο της πατρίδος μας, προέλευση και σημασία γνωστών παροιμιακών εκφράσεων και επιλεγμένο απόσπασμα από σημαντικά κείμενα», β) «Ειδικό θέμα: Ποντιακή διατροφή». Καλεσμένος είναι ο κ. Γιώργος Ντόκος, Μάγειρας.

09.00 και 10.00 Τίτλοι ειδήσεων
Με τον Βασίλη Σπυρόπουλο

09.30 Η Ιστορία του Πόντου
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη, αναφέρεται στην ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Σήμερα το θέμα είναι: «Ο Πόντος κατά την Τουρκοκρατία. Μέρος Β ́». Καλεσμένος είναι ο κ. Αντώνης Παυλίδης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

10.30 Ρήματα και φθόγγοι (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 Τίτλοι ειδήσεων
Με την Σμαραγδή Καράγιωργα

11.01 Πόλεις και χωριά - Οικονομία και Παιδεία του Πόντου
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης, αναφέρεται στις πόλεις και στα χωριά καθώς και στην οικονομία και στην παιδεία του Πόντου. Σήμερα το θέμα είναι: «Η εκπαίδευση των Ελλήνων του Πόντου». Καλεσμένος είναι ο κ. Στάθης Ταξίδης, διδάσκαλος.

12.00 Τίτλοι ειδήσεων
Με την Σμαραγδή Καράγιωργα

12.01 Ο Χριστιανικός Πόντος
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στην Εκκλησιαστική Ιστορία του Πόντου από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα. Σήμερα το θέμα είναι: «Παναγία Σουμελά». Καλεσμένος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος.

13.00 Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στο ιστορικό υπόβαθρο, στις αιτίες στα γεγονότα και στις συνέπειες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σήμερα το θέμα είναι: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και οι Σταλινικές διώξεις». Καλεσμένος είναι ο κ. Χριστόφορος Σοφιανίδης, Πρόεδρος του Παμποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας «Η ΑΡΓΩ».

14.00 Κεντρικό δελτίο ειδήσεων
Με τη Σμαραγδή Καράγιωργα

14.30 Προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται, διαχρονικά, σε προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού. Σήμερα, το θέμα είναι: «Απόστολος Σουμελίδης, Χρήστος Μπαϊρακτάρης».

15.00 Η Λαογραφία του Πόντου
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στα ήθη και έθιμα και γενικότερα στα λαογραφικά στοιχεία της ζωής των Ελλήνων του Πόντου. Σήμερα το θέμα είναι: «Ποντιακός χορός». Καλεσμένος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Σαχινίδης, Δρ της κοινωνιολογίας του χορού.

16.00 Τίτλοι ειδήσεων
Με τον Αντώνη Γιαννακόπουλο

16.01 Ποντιακοί Σύλλογοι και Σωματεία
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στην ιστορία, στις δράσεις, στις εκδηλώσεις και στην προσφορά στην κοινωνία των Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων. Σήμερα το θέμα είναι: «Ποντιακό Σωματείο Παναγίας Σουμελά». Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, Πρόεδρος του Ποντιακού Σωματείου Παναγίας Σουμελά.

17.00 Τίτλοι ειδήσεων
Με τον Αντώνη Γιαννακόπουλο

17.01 Η Μουσική των Αγγέλων (Ε)
Από την ψαλτική τέχνη της Κωνσταντινουπόλεως
Με τον Σταμάτιο Κίσσα

18.00 Τίτλοι ειδήσεων
Με τον Αντώνη Γιαννακόπουλο

18.01 Το Ποντιακό τραγούδι στο διάβα των αιώνων
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στο Ποντιακό τραγούδι όπως αυτό διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Σήμερα το θέμα είναι: «Τα Ποντιακά τραγούδια του Γάμου». Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Χατζηελευθερίου, ερευνητής και μελετητής της Ποντιακής Λαογραφίας.

19.00 Τίτλοι ειδήσεων
Με τον Αντώνη Γιαννακόπουλο

19.01 Η Ακολουθία του Εσπερίνου
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

19.40 Κλασική Μουσική (Ε)
Με την Εύα Κεχαγιά

20.00 Το αλάτι της Γης
Παραδοσιακή μουσική
Με τον Λάμπρο Λιάβα

21.00 Η Ακολουθία του μικρού απόδειπνου
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 Η Ιστορία μας (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία», που παρουσιάζει ο κ. Ισαάκ Τεγόπουλος, έχει σήμερα θέμα: «Η βασιλεία του Βασιλείου Β ́ του Μακεδόνος».

22.00 Οι πράξεις των Αποστόλων για τον Απόστολο Παύλο (Ε)
Η Σμαραγδή Καράγιωργα, στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, παρουσιάζει τις αναφορές που γίνονται στον Απόστολο Παύλο στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων. Σήμερα, το θέμα είναι: «Οι προσωπικότητες του Αποστόλου Παύλου και του συγγραφέα των Πράξεων των Αποστόλων Ευαγγελιστού Λουκά - Η σχέση τους – Η αιτία της συγγραφής του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων». Καλεσμένος είναι ο κ. Θανάσης Μουστάκης, Δρ Θεολογίας.

23.00 Ραδιοφωνική βιβλιοθήκη του 89,5 (Ε)
Ο Φάνης Μουρατίδης διαβάζει από το «Ημερολόγιο» του π. Alexander Schmemann.

Νυκτερινό πρόγραμμα

00.00 Με λόγια ακριβά και όμορφες μουσικές (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 Β’ Μετάδοση από 11.01  –   Πόλεις και Χωριά - Οικονομία και Παιδεία του Πόντου

03.00  Γνωριμία με την Ορθόδοξη Πίστη (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Προσεγγίσεις στους όρους της πίστεως», που αναφέρεται, με εποπτικό τρόπο, στους όρους της πίστεως και τους τρόπους που οι πιστοί οδεύουν προς την θεογνωσία και παρουσιάζει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, έχει, σήμερα, θέμα: «Θέαση προς τον Ναό και είσοδος προς την ιστορία».

04.00 Β’ Μετάδοση από 17.01 - Η Μουσική των Αγγέλων

05.00 Β’ Μετάδοση από 23.00 – Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη του 89,5