Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Η «Νόστιμη γη» μας ταξιδεύει στα μυστικά της Ποντιακής Κουζίνας

Η «Νόστιμη γη» μας ταξιδεύει στα μυστικά της Ποντιακής Κουζίνας
Η «Νόστιμη γη» μας ταξιδεύει στα μυστικά της Ποντιακής Κουζίνας

Η περιπλάνηση της «Νόστιμης γης» και του Βασίλη Καλλίδη στη περιοχή της Ξάνθης, αλλά και στα μυστικά της Ποντιακής κουζίνας συνεχίζεται και το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στις 20:00, και γίνεται άκρως προσωπικό, αφού ο Βασίλης θα συναντήσει συγγενείς και θα ξαναζήσει αναμνήσεις από παιδικά καλοκαίρια. Μπορείτε να δείτε την εκπομπή εδώ.

Στην παραλία της Μάντρας, λίγα χιλιόμετρα από τα Άβδηρα και με τη βοήθεια του Νίκου Βαλσαμά, ο Βασίλης ξαναγίνεται παιδί και ψαρεύει «σωλήνες», ένα είδος όστρακου που χρησιμοποιείται στη θρακιώτικη κουζίνα. Στα Άβδηρα, η τοπική λιχουδιά ετοιμάζεται από τη θεία του Βασίλη, Μάρθα Πετρούση, ενώ όλοι οι συγγενείς αδημονούν να δοκιμάσουν τον εκλεκτό μεζέ!

Στο χωριό Τοξότες, ένα από τα ποντιακά χωριά της Ξάνθης, ο Βασίλης επισκέπτεται σπίτια της περιοχής και μαζί με Πόντιες νοικοκυρές, μας παρουσιάζει χαρακτηριστικά πιάτα.

Η «Νόστιμη γη» μας ταξιδεύει στα μυστικά της Ποντιακής Κουζίνας

Στον κήπο του φιλόξενου σπιτιού της Αγγελικής Καφετζόγλου, που του έδειξε τα «περεσκία», τα πασίγνωστα πιροσκί, ο Βασίλης συντροφιά με την οικογένειά της,  εμπνέεται από τα ντόπια υλικά και τις γαστρονομικές παραδόσεις και τους ετοιμάζει ένα ξεχωριστό πιάτο με χυλοπίτες, καβουρμά και γιαούρτι.

Η ποντιακή γευσιγνωσία συνεχίζεται στο σπίτι της Ελένης Πετροπούλου. Η δραστήρια και δυναμική Ελένη ετοιμάζει μια πατροπαράδοτη σούπα του Πόντου με βάση το γιαούρτι, τον «τανομένον σορβά».

Ένα τέτοιο ποντιακό τσιμπούσι, όμως, χρειάζεται και επιδόρπιο. Ο Βασίλης συνεχίζει την βόλτα του στους Τοξότες και επισκέπτεται το σπίτι της Ερμιόνης Τσεκουρίδου, η οποία του ετοιμάζει ένα ποντιακό γλυκό με το εξωτικό όνομα «ωτύα», όνομα εμπνευσμένο από το σχήμα του… αυτιού!