Επανεκδίδεται η «Μαύρη Θάλασσα» του Χρήστου Σαμουηλίδη |
Ένα συναρπαστικό και εμβληματικό έργο, που συγκλονίζει με τα φρικτά και ασύλληπτου μεγέθους Γεενοκτονικά γεγονότα του Πόντου. Είναι το πρώτο βιβλίο που αφηγείται σε επική έκταση, με πυρετώδη ρυθμό και με πολύπλευρη δομή, το ολοκαύτωμα το οποίο συντελέστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.
«Μαύρη Θάλασσα» του Χρήστου Σαμουηλίδη, εκδόσεις Λιβάνη. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 1970, αμέσως μετά την άρση της λογοκρισίας από τη χούντα, και έλαβε τιμητικές διακρίσεις από τους συλλόγους «Αργοναύτες Κομνηνοί» και «Εστία Νέας Σμύρνης». Τώρα επανεκδίδεται για να συνεχίσει τη διαδρομή του μέσα από το ανανεωμένο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, ιδιαίτερα της δεύτερης και τρίτης γενιάς των Ποντίων και Μικρασιατών, αλλά και από την προβολή του θέματος των γενοκτονιών και των ολοκαυτωμάτων στην παγκόσμια κοινωνική σκηνή και ιστορία. Η έντονη και παραστατική περιγραφή αρχίζει από το μοιραίο Νεοτουρκικό Σύνταγμα (Χουριέτ) του 1908 που οργάνωσε μυστικά την εθνοκάθαρση των χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνεχίζεται με τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, όπου για πρώτη φορά επιστρατεύτηκαν οι Ρωμιοί στον τουρκικό στρατό, και με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι χριστιανοί στρατεύσιμοι εντάχθηκαν στα εξοντωτικά Τάγματα Εργασίας. Αναφέρεται κατόπιν στην αρμενική γενοκτονία του 1915.
Περιλαμβάνει επίσης τους διωγμούς και τις θανατηφόρες εξορίες των άμαχων Ρωμιών. Τέλος, αφηγείται την ηρωική αντίσταση των Ποντίων ανταρτών στα βουνά κατά τη διάρκεια του πολέμου, τη μικρασιατική εκστρατεία, το κεμαλικό κίνημα, το μικρασιατικό πόλεμο και την Καταστροφή, τις σφαγές και τις πυρπολήσεις χωριών στο δυτικό, κυρίως, Πόντο και καταλήγει στον βίαιο ξεριζωμό και στην αναγκαστική Ανταλλαγή όσων Ελλήνων επιβίωσαν. Το βιβλίο βγήκε μέσα από την ίδια την πραγματικότητα των γεγονότων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από τις εκατοντάδες ζωντανές αφηγήσεις των ίδιων των επιζώντων Ποντίων προσφύγων της πρώτης γενιάς, τις οποίες συνέλεγε επί δεκατέσσερα χρόνια ο συγγραφέας και συνεργάτης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.