Εκδήλωση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα |
Σε ατμόσφαιρα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας, εκδήλωση, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε: Σύντομη ιστορική επισκόπηση: «Η γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1908-1923). Έλληνο-τουρκικός πόλεμος 1919-1923 – Μικρασιατική Καταστροφή. Σύντομη ιστορική επισκόπηση από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους (8ος αι. π.Χ. -1923 μ.Χ.). – Ο Ελληνισμός στον Πόντο. Οικονομική ζωή και πολιτισμός. Η παιδεία στον Πόντο».
Προβολή ντοκιμαντέρ «Μικρασιατική Καταστροφή. Η χίμαιρα της Ιωνίας» στην ελληνική, με μετάφραση στη ρωσική.
Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι η διατήρηση και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους, εφόσον εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης και του πολιτιστικού κληροδοτήματος, αλλά και την αρμονική ύπαρξη και συνύπαρξη εθνών, στα πλαίσια πάντα κρατικών δομών που διέπονται από το κράτος δικαίου. Ο σεβασμός, η δικαίωση της ιστορικής μνήμης και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης πραγμάτων δεν είναι, ή μάλλον δεν πρέπει να είναι, έννοιες επιλεκτικές, αλλά καθολικές. Παρ΄όλα αυτά σήμερα, από τη διεθνή κοινότητα, εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνικού-χριστιανικού πληθυσμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας αλλά και της ενδοχώρας της Ανατολίας την περίοδο 1908-1923.
Η πολυεπίπεδη βραδυά περιελάμβανε σύντομη ιστορική επισκόπηση από τη Δώρα Γιαννίτση της παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή από την εποχή της αρχαιότητας και του μεγάλου αποικισμού έως τους νεότερους χρόνους [Η γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1908-1923). Έλληνο-τουρκικός πόλεμος 1919-1923 – Μικρασιατική Καταστροφή. Σύντομη ιστορική επισκόπηση από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους (8ος αι. π.Χ. -1923 μ.Χ.).] , καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ «Μικρασιατική Καταστροφή. Η χίμαιρα της Ιωνίας» (στην ελληνική, με μετάφραση στη ρωσική, από τον κύκλο εκπομπών «Νέοι Φάκελοι» του Έλληνα δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά).
Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από ανάγνωση αποσπασμάτων από το εξαιρετικό σε μορφή και περιεχόμενο, σε δύναμη λόγου, μυθιστόρημα του Έλληνα συγγραφέα-ερευνητή Χάρη Τσιρκινίδη «Το κόκκινο ποτάμι» που συγκλόνισαν το ακροατήριο. Επίσης, εφέτος προβήκαμε σε παρουσίαση υλικού για τις ελληνικές κοινότητες στον Πόντο τη δεδομένη περίοδο, την οικονομική και πνευματική δραστηριότητά τους, τις καθημερινές εκφάνσεις του βίου τους.
Η βραδιά συνοδεύθηκε από συγκλονιστικά κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, που σχετίζονται με τη Γενοκτονία και την καταστροφή της Σμύρνης.
Αισθητά συγκινημένη η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της, έκανε μία εξαιρετικά εύστοχη αναφορά στην αναγκαιότητα της ιστορικής αλήθειας, που στηρίζεται στην αλήθεια και παραπέμπει στη δικαιοσύνη, εξασφαλίζοντας, κατ΄αυτόν τον τρόπο, την ειρήνη, την αγάπη, την πραγματική αρετή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ άλλων σχετικά με το φλέγον θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και για την, δυστυχώς, επικαιρότητα του ζητήματος της γενοκτονίας στις μέρες, υπό το πρίσμα των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων.