Τουρκία: Η Αρμενική εκκλησία διεκδικεί τις περιουσίες που κατασχέθηκαν |
Αγωγή που κατέθεσε η Αρμενική Εκκλησία στην Τουρκία για να ανακτήσει την αρχαία έδρα της, η οποία κατασχέθηκε πριν από έναν αιώνα, κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων, είναι το «πρώτο νομικό βήμα» για την διεκδίκηση όλων των χαμένων περιουσιών των Αρμενίων που κατασχέθηκαν από τους Τούρκους.
Ο Αρμένιος Καθολικός της Κιλικίας Αράμ Α' είπε επίσης ότι αν οι τουρκικές δικαστικές αρχές απορρίψουν την αγωγή θα «βαθύνει το χάσμα» ανάμεσα στην Τουρκία και τα 10 εκατομμύρια ανθρώπους της αρμενικής διασποράς.
Ο ηγέτης της Αρμενικής εκκλησίας έδωσε συνέντευξη στους New York Times, στη διάρκεια επίσκεψης στις κοινοτήτες της διασποράς στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, μετά τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από την γενοκτονία, στην Ουάσιγκτον.
Ο ηγέτης της Αρμενικής εκκλησίας είναι κορυφαίος υποστηρικτής της προσπάθειας να αυξηθεί η παγκόσμια αναγνώριση για τις δολοφονίες 1,5 εκατ. Αρμενίων το διάστημα 1915-1923 από τους Οθωμανούς Τούρκους ως γενοκτονία.
Την γενοκτονία έχουν αναγνωρίσει ο Πάπας Φραγκίσκος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και νομοθετικά σώματα περισσότερων από 20 κρατών, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας απορρίπτει αυτόν τον χαρακτηρισμό τον οποίον αποκαλεί «διαστρέβλωση της ιστορίας».
Στις 27 Απριλίου, δικηγόροι της Αρμενικής εκκλησίας κατέθεσαν αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας κατά του τουρκικού δημοσίου, απαιτώντας εκκλησιαστική έκταση που το τουρκικό κράτος έχει κατάσχει από την αρμενική επισκοπή της Κιλικίας, στην περιοχή του Σις των Αδάνων.
Τα μοναστικά κτήματα βρίσκονται στην πόλη Κοζάν, στο νοτιανατολικό τμήμα της επαρχίας των Αδάνων και αρπάχθηκαν από τους Τούρκους το 1921.
Η έδρα, η οποία χρονολογείται στο 1293 και περιελάμβανε έναν καθεδρικό ναό και μοναστήρι, ήταν το επίκεντρο της αρμενικής χριστιανικής ζωής, και ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες περιουσίες των Αρμενίων που επιτάχθηκαν και λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η έδρα επανιδρύθηκε το 1930, στον Λίβανο.
Πηγή: Το Βήμα