Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Ακαδημαϊκό Συνέδριο στην Νέα Υόρκη για τις Γενοκτονίες |
Νέα Υόρκη.- Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο στην Νέα Υόρκη, στις 21 και 22 Μαΐου στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών (Graduate Center, City University της Νέας Υόρκης στο 365 Fifth Avenue και 34 Street) με θέμα «Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και οι μη τουρκικές μειονότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες».
Την Πέμπτη το απόγευμα ξεκίνησε με τις εισαγωγικές ομιλίες του καθηγητή Simon Davis διευθυντή του πανεπιστημιακού κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, του κ. George Shirinian εκτελεστικού διευθυντή του Ζόριαν Iστιτούτου και του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά κ. Κώστα Τσιλφίδη. Ο Κώστας Τσιλφίδης, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τους χορηγούς, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, δήλωσε ότι ένα σημαντικό συνέδριο ξεκινάει για να ρίξει φως στα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στην Οθωμανική αυτοκρατορία, από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλικούς. Οι γενοκτόνες πρακτικές είχαν στόχο τις χριστιανικές μειονότητες των Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων αλλά και της μικρής εβραϊκής κοινότητας. Μας δήλωσε ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία ανέλαβε αποκλειστικά τον οικονομικό έρανο για την πραγματοποίηση του 5ου αυτού συνεδρίου και για την έκδοση των πρακτικών του και παρά τις δυσκολίες, βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη του στόχου μας.
Στην πρώτη ενότητα με το γενικό θέμα «Εθνικισμός, Στρατός, Μειονότητες» συμμετείχαν: ο καθηγητής ιστορίας στο κέντρο Βαλτικών και Ευρωανατολικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Södertörn στη Σουηδία o Δρ. David Gaunt, ο γνωστός Έλληνας διδάκτωρ ιστορίας Δρ. Αλέξανδρος Καστρινάκης καθώς και ο υποψήφιος διδάκτωρ ιστορίας στο πανεπιστήμιο Clark University Umit Kurt και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Harvard University Nora Cherishian Lessersohn.
Συντονιστής της πρώτης ενότητας ο ασσύριος εκδότης George Kiraz. Τα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλιτές είναι τα ακόλουθα: Umit Kurt, «Φυλή, φυλετικές διαμάχες, τόνοι, σχέδια και αποχρώσεις ως κεντρική φλέβα του τουρκικού εθνικισμού. Το θέμα της Τούρκικης Πατρίδας, 1911-1916», Nora Cherishian Lessersohn, «Εθελοντική στρατολόγηση, προφητική απελευθέρωση: Ένας Αρμένιος στρατιώτης στον Οθωμανικό Στρατό (1910-1914)», David Gaunt, «Μια ζώνη ακραίας βίας – η αλληλοσύνδεση της Αρμενικής και της Ασσυριακής Γενοκτονίας» και Αλέξανδρος Καστρινάκης, «Το κεμαλικό κίνημα και οι Χριστιανοί του Πόντου (1919-1923), από την οπτική πλευρά της διεθνούς πολιτικής».
Στην δεύτερη ενότητα με το γενικό θέμα «Γενοκτονία» και με συντονιστή τον πρώην πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δρ. Πάνο Σταυριανίδη συμμετείχαν: ο καθηγητής Δρ. Steven Leonard Jacobs, διευθυντής του κέντρου Ιουδαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, ο καθηγητής Δρ. Robert Shenk από το πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης, ο υποψήφιος διδάκτωρ ιστορίας στο πανεπιστήμιο Clark University Sabri Atman και ο γνωστός μας ιστορικός μελετητής από την Αυστραλία κ. Σταύρος Σταυρίδης.
Τα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές είναι τα ακόλουθα: Sabri Atman, «Η εμπειρία των Ασσυρίων γυναικών κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας», Steven Leonard Jacobs, «Το κατάσταση και η μοίρα των Εβραίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», Robert Shenk, «Οι Αμερικανίδες κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Καρς», και Σταύρος Σταυρίδης, «Ο εκτοπισμός και η σφαγή των Ελλήνων του Πόντου στην περίοδο 1921-1922: Επίσημα έγγραφα και ειδησεογραφικές εκθέσεις».
Την Παρασκευή το απόγευμα ξεκίνησε η δεύτερη μέρα με την τρίτη ενότητα με το γενικό θέμα «Οι γυναίκες επιζούσες, κτίζοντας κοινότητες» και με συντονίστρια την Δρ. Melissa Bilal. Ομιλιτές η καθηγήτρια ιστορίας στο πανεπιστήμιο Volda της Νορβηγίας Δρ. Inger Marie Okkenhaug, ο γνωστός συγγραφέας ιστορικών βιβλίων για την Μικρά Ασία Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, η ερευνήτρια από της Αρμενία Hasmik Grigoryan, οι αδελφές Arda και Doris Melkonian, υποψήφιες διδάκτορες και οι δύο στο πανεπιστήμιο UCLA και η ερευνήτρια Jennifer Manoukian.
Τα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές είναι τα ακόλουθα: Inger Marie Okkenhaug, «Αρμένιες πρόσφυγες κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: Βιογραφίες επιζώντων, στρατηγικές και μετεγκατάσταση», Arda και Doris Melkonian, «Συμβολική Αντίσταση των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας», Hasmik Grigoryan, «Το πρόβλημα της μαζικής αυτοκτονίας στο πλαίσιο της Αρμενικής Γενοκτονίας», Jennifer Manoukian, «Προς κοινωνική ανασυγκρότηση: Εκπαίδευση Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη (1918-1922)» και Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, «Η δίωξη και η καταστροφή των αμερικανικών εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας και ο ρόλος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών: Η περίπτωση του Κολλεγίου Ανατόλια».
Το συνέδριο έκλεισε με την τέταρτη ενότητα με το γενικό θέμα «Επακόλουθα, Αναπαράσταση και Άρνηση» και συντονίστρια την καθηγήτρια του πανεπιστημίου NYU Δρ. Joyce Apsel. Συμμετείχαν ο καθηγητής νομικής Δρ. Hannibal Travis από το πανεπιστήμιο Law Florida International University College of Law, ο ερευνητής Gregory Aftandilian από το Boston University, o Νταν Γεωργάκας, από το Queens College και ο υποψήφιος διδάκτωρ ανθρωπολογίας στο Princeton University κ. Νίκος Μιχαηλίδης.
Τα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές είναι τα ακόλουθα: Gregory Aftandilian, «Ο χωρισμός είναι ο μόνος τρόπος: Ο αντίκτυπος της Γενοκτονίας των Αρμενίων για τη μεταπολεμική εποχή. Αρμενικές απαιτήσεις για τις εδαφικές επανορθώσεις», Νίκος Μιχαηλίδης, «Κρατική άρνηση, η μουσική και η μνήμη στη σύγχρονη Τραπεζούντα», Νταν Γεωργάκας, «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Άρνηση» και Hannibal Travis, «Αναφορές εθνικής ασφάλειας για πράξεις Γενοκτονίας: Από την μετά-Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Βοσνία, στο Νταρφούρ, και στο Ιράκ».
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας Μικράς Ασίας και Πόντου (ΕΚΕΜΑΠ) με έδρα το Σικάγο μας δήλωσε «Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την δραστηριότητα με τα ακαδημαϊκά συνέδρια και το εκδοτικό έργο, έτσι ώστε τα γεγονότα της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών να γίνουν γνωστά στον ακαδημαϊκό κόσμο και τα βιβλία αυτά να είναι διαθέσιμα στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων. Γενικά έμεινα ευχαριστημένος, τα θέματα που ανέπτυξαν οι δεκαεπτά ομιλητές είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν σημαντικά, χωρισμένα σε τέσσερεις ενότητες και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα σχετικά με τις γενοκτονίες που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Το βιβλίο με τα πρακτικά των ομιλιών θα τυπωθεί τον επόμενο χρόνο και θα το διαθέσουμε στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, ώστε να καλύψουμε την έλλειψη πρωτότυπων εργασιών στον τομέα αυτό».
Πηγή: Greek News