Τι συζητήθηκε και οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνεδρίαση της ΔΙΣΥΠΕ |
Ξεκινώντας την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 ο Πρόεδρος Γεώργιος Παρχαρίδης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων στην Γαλλία, καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα και επανέλαβε την ρήση «Σήμερα είμαστε όλοι Γάλλοι».
Εξέφρασε επίσης την λύπη του για τον θάνατο του συγγραφέα και επικοινωνιολόγου ποντιακής καταγωγής Γιάννη Κακουλίδη, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ηλικία 69 ετών.
Εν όψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και δεδομένης της ευαισθησίας του Πρωθυπουργού σε θέματα προσφυγιάς, Γενοκτονιών, Ολοκαυτωμάτων και αδύναμων κοινωνικά ομάδων, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, ζητά από τον Πρωθυπουργό να θέσει το θέμα της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής στις συζητήσεις με τον ομόλογό του Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου. Επίσης, εκφράζει την επιθυμία της να μην καταθέσει στεφάνι ο Πρωθυπουργός στο μαυσωλείο του Γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ.
Σύσσωμο και ομόφωνα το Δ.Σ καταδίκασε τις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη περί άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μια πράξη που συνιστά ασέλγεια στην μνήμη των προγόνων μας, υπονομεύει την πορεία του θέματος της Διεθνοποίησης της Γενοκτονίας και οπλίζει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, γεγονός, που επιβεβαιώθηκε από τα απλούσια τουρκικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που επευφημούσαν τον κ. Φίλη.
Επίσης, ομόφωνα το Δ.Σ καταδίκασε τις δηλώσεις του κ. Στεφάνου Τανιμανίδη ο οποίος στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε για προσκόλληση μελών της Χρυσής Αυγής σε ποντιακά σωματεία. Τέτοιες δηλώσεις υπονομεύουν το Δημοκρατικό αίσθημα του Ποντιακού Ελληνισμού, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στους αγώνες για την πατρίδα και τη Δημοκρατία.
Ως προς το θέμα της Διεθνοποίησης της Γενοκτονίας το Δ.Σ. συμφώνησε στην ενεργοποίηση των Ομοσπονδιών του εξωτερικού και στην ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας με άλλες οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Ως προς την αφαίρεση από την εξεταστέα ύλη του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, του κεφαλαίου «Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα», του μοναδικού κεφαλαίου στα σχολικά εγχειρίδια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με σαφή αναφορά στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αποφασίσθηκε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου θα τεθούν και τα θέματα των συντάξεων των νεοπροσφύγων ομογενών από την τ. Ε.Σ.Σ.Δ και η παραίτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη. Επίσης, αποφασίσθηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να εκτεθούν και σε αυτούς τα ίδια θέματα. Ομόφωνα το Δ.Σ αποφάσισε την κλιμάκωση των ενεργειών, έως ότου παραιτηθεί ο κ. Φίλης.
Ως προς την τροποποίηση του καταστατικού αποφασίσθηκε να κατατεθούν εντός του επόμενου μήνα, οι προτάσεις από τους Πρόεδρους των Ομοσπονδιών, προκειμένου να κατατεθούν στην Επιτροπή τροποποίησης καταστατικού, η οποία θα διαμορφώσει την τελική πρόταση, που θα έρθει σε έγκριση στο Δ.Σ. Η πρόταση του Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. στη συνέχεια θα κατατεθεί για συζήτηση και στο έκτακτο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2016 στην Θεσσαλονίκη, μοναδικό θέμα του οποίου θα είναι η τροποποίηση του καταστατικού.
Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο είναι και εκλογοαπολογιστικό αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2017 στην Θεσσαλονίκη.
Όλα τα θέματα ψηφίσθηκαν ομόφωνα.