Μην διαγράφετε την Ιστορία του Πόντου από την εξεταστέα ύλη |
Να επανενταχθεί το κεφάλαιο για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό κατά τον 19ο-20ό αιώνα στην εξεταστέα ύλη του βιβλίου της ιστορίας της Γ΄ Λυκείου ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Με αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής, συνηγορεί στο αίτημα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Σύμφωνα με την επιστολή της ΕΠΜ το κεφάλαιο εννέα σελίδων, που αναφέρεται στον Ελληνισμό του Ευξείνου Πόντου, διδασκόταν και εξεταζόταν στο πλαίσιο της προτεινόμενης ύλης μέχρι και το σχολικό έτος 2014-2015. Και παρά το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής κατέθεσε διαφορετική άποψη, η συγκεκριμένη ενότητα αντικαταστάθηκε στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη με τα κεφάλαια «Η Ελληνική Οικονομία μετά την Επανάσταση» και «Η Ελληνική Οικονομία κατά τον 19ο αιώνα» τριάντα σελίδων.
Όπως υποστηρίζει ο Θεσσαλός πολιτικός «η αναιτιολόγητη αυτή επιλογή προκαλεί έκπληξη και ταυτόχρονα απογοήτευση και προβληματίζει κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη». Στο έγγραφο της ΕΠΜ επισημαίνεται ότι «αν το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο κεφάλαιο αναπτύσσονται και τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί πως αλλεπάλληλα εθνικά και πολιτειακά κοινοβούλια έχουν αναγνωρίσει το έγκλημα που πραγματοποιήθηκε σε βάρος ων Ελλήνων του Πόντου, της Μ. Ασίας και των λοιπών χριστιανικών εθνοτήτων της Ανατολής. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει χρέος να εργαστεί για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αντί να προχωράει σε γενοκτονία μνήμης».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρακόπουλος είχε καταθέσει ξανά ερώτηση στις 18 Αυγούστου, προς τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Μπαλτά στην οποία τόνιζε ότι «η αποσιώπηση των ιστορικών γεγονότων οδηγεί στη διαστρέβλωσή τους, στην αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας, και εντέλει στη διαμόρφωση των συνθηκών για την επανάληψη των λαθών και των “εγκλημάτων” που διεπράχθησαν στο παρελθόν». Και απευθυνόμενος στον υπουργό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπογράμμιζε ότι «η σπουδή με την οποία κινηθήκατε για το ζήτημα του ποντιακού ελληνισμού και η αποφυγή καθαρών απαντήσεων επί των κινήτρων της απόφασής σας μας κάνει εύλογα να υποθέσουμε ότι πίσω από αυτήν υποκρύπτεται πολιτική πρόθεση και ιδεοληπτική εμμονή. Η ίδια εμμονή, της θεωρίας περί “συνωστισμού” στην προκυμαία της Σμύρνης και της άρνησης της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής, που βρίσκει υποστηρικτές στο κυβερνών κόμμα. Ευελπιστούμε, βεβαίως, να έχουμε άδικο και η απάλειψη του κεφαλαίου για τον παρευξείνιο ελληνισμό από τις εξετάσεις να έγινε εκ παραδρομής, και τελικώς να άρετε την απόφασή σας». Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη, αλλά αντιθέτως, οι δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας κ. Φίλη επιβεβαιώνουν τις αρχικές υπόνοιες των κινήτρων αυτής της απόφασης.
Στη φωτογραφία, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον καθηγητή Κώστα Φωτιάδη, συγγραφέα του τόμου «Η Γενοκτονία των Ποντίων» που εξέδωσε η Βουλή, και τον βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, στην πρώτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Πηγή: Ελευθερία