Δύο χρόνια από την τελευταία παράσταση, η θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων επιστρέφει το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 20.00 στο Αμφιθέατρο της σχολής ΟΑΕΔ (Θεσσαλονίκης 73, Ωραιόκαστρο) με την ηθογραφική κωμωδία του Φίλωνα Κτενίδη "Το Μαυροκόρ' τ' ς", σε σκηνοθεσία Γιάννη Γεωργιάδη.
Προαιρετική προσφορά τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών προσωπικής υγιεινής, για το καλάθι της Αγάπης του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου.
Το Θεατρικό ποντιακό έργο, "Το Μαυροκόρ' τ' ς" (ορφανό κορίτσι) ήταν το δεύτερο κατά σειρά ηθογραφικό έργο μετά τον "Ξενιτέα που έγραψε το 1946 ο εξαίρετος θεατρικός συγγραφέας Φίλων Κτενίδης μέσα σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη εποχή του εμφυλίου πολέμου.
Σκοπός του ήταν, μέσα από τις δραματικές και δύσκολες εκείνες εποχές, να στείλει ένα μήνυμα αγάπης και συνεργασίας, που ήταν αναγκαία και απαραίτητη προκειμένου να απαλειφθούν τα μίση και τα πάθη της εποχής.
Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού επικαλέστηκε τα ηθογραφικά και ουμανιστικά ήθη της ποντιακής κοινωνίας, που με τη δύναμη της αγάπης και της αλληλοκατανόησης μπόρεσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να δώσει χαρά και ελπίδα στα όνειρα των φτωχών και ορφανών νέων στον Πόντο και στην Ελλάδα.
Τα Ποντιακά βιώματα, τα ήθη και έθιμα στόχευαν πάντοτε στον συγκερασμό των αντιθέσεων ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικές νοοτροπίες και σκέψεις, πράγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μήνυμα προσέγγισης μεταξύ των συγκρουόμενων πολιτικών στρατοπέδων.
Σε όλες τις εποχές, όταν οι αντιθέσεις διυλίζονται, μέσα από την κατανόηση της διαφορετικότητας και της ιδιαιτερότητας των άλλων, μπορούν να αποτελέσουν ένα γόνιμο πεδίο δημιουργικής συνεργασίας και προόδου.
Το μαυροκόρτσ’, το πεντάρφανο κορίτσι του Πόντου, περιμαζεύεται από τους φιλεύσπλαχνους συγγενείς και στη συνέχεια με τη φροντίδα τους παντρεύεται και αποκαθίσταται μέσα από έναν πετυχημένο γάμο.
Η αγάπη επικρατεί των κοινωνικών αντιθέσεων δίνοντας μία τραγική αρχικά αλλά ευτυχή κατάληξη στο τέλος.