Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Απομακρύνουν το άγαλμα του πολεμιστή του Πόντου


Απομακρύνουν το άγαλμα του πολεμιστή του Πόντου
Απομακρύνουν το άγαλμα του πολεμιστή του Πόντου

Το χάλκινο άγαλμα που απεικονίζει τον «Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου» και το οποίο βρίσκεται στην πλατεία στην πλατεία Χαριλάου (Στ. Καραμανλή) πρόκειται να απομακρύνει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος οι εργασίες ανάπλασης που πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή στο πλαίσιο του έργου «Ηλεκτροφωτισμός οδού Αλ. Παπαναστασίου και πλατείας Στ. Καραμανλή και βελτίωση μικροκλιματικών συνθηκών πλατείας Στ. Καραμανλή», προϋπολογισμού δημοπράτησης 1.125.000 ευρώ.

Στη θέση του αγάλματος, το οποίο είναι τοποθετημένο κεντρικά στην πλατεία Χαριλάου ( Παπαναστασίου – Αντ. Τούσα – Γυμνασιάρχου Δημ. Στεφάνου – Θ. Γαζή), προβλέπεται να κατασκευαστεί ένα συντριβάνι.

Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον Γεωργιανό γλύπτη Νταβίντ Σιχαρουλίτζε και δωρήθηκε το 1998 στο Δήμο Θεσσαλονίκης από το Πανεπιστήμιο «Αριστοτέλης» της Τυφλίδας, με τη διαμεσολάβηση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Όπως εξηγεί η αρμόδια διεύθυνση του δήμου σε έγγραφό της προς το δημοτικό συμβούλιο, «επειδή το συγκεκριμένο γλυπτό έχει αφενός εθνική σημασία και δεν είναι σκόπιμο να αποθηκευτεί και αφετέρου λόγω του μεγέθους του απαιτεί να εξευρεθεί κατάλληλος δημόσιος χώρος για την προβολή και ανάδειξή του, η υπηρεσία μας αναζήτησε σε συνεργασία με το Γ΄ Σώμα Στρατού την καταλληλότερη θέση για την άμεση επανατοποθέτησή του, έτσι ώστε να επιτελείται ο σκοπός της δωρεάς (απόδοση τιμής στον ελληνισμό του Ευξείνου Πόντου)».  

Απομακρύνουν το άγαλμα του πολεμιστή του Πόντου

Το Γ΄ Σ.Σ. πρότεινε η τοποθέτησή του αγάλματος για συμβολικούς και εθνικούς λόγους να γίνει στο χώρο της πλατείας της Νέας Σάντας Κιλκίς, η οποία από το 2012 ανακηρύχθηκε «ιστορική έδρα» του ποντιακού ελληνισμού και συγκεκριμένα μπροστά στο Διοικητήριο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος».  

Ο Δήμος Κιλκίς εξέφρασε ομόφωνα τη σύμφωνη γνώμη του για την αποδοχή και τοποθέτηση του αγάλματος σε κεντρική πλατεία της Νέας Σάντας. Η Στρατιωτική Υπηρεσία αναλαμβάνει τη μεταφορά και τοποθέτηση του αγάλματος στη νέα του θέση, με την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Voria