Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.): Ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας |
Αίτημα για μεταξύ τους συνάντηση καταθέτει στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.), που με μια μακροσκελή επιστολή του προς τον Υπουργό -στον οποίο και είναι στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή δημοσιεύματά του με τα οποία φέρεται να αμφισβητεί τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού- ζητά συνάντηση μαζί του, για να θέσει υπόψη του μια σειρά θέματα της αρμοδιότητάς του.
Αναλυτικά, το Συμβούλιο αναφέρει:
“Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Όταν τον Αύγουστο του 2014 δημοσιεύσατε, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, άρθρο σχετικά με τα γεγονότα της περιόδου 1914-1922 που διαδραματίστηκαν στον Πόντο, αμφισβητώντας εάν αυτά ορίζονται ως γενοκτονία, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας και αποστείλαμε στην έγκριτη εφημερίδα που υπηρετούσατε τότε και τις δικές μας θέσεις, που δυστυχώς δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.
Στο άρθρο σας τότε, αμφισβητούσατε το κατά πόσο τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1914-1922, για τον Ελληνισμό του Πόντου και της Μικράς Ασίας μπορούν να χαρακτηρισθούν ως Γενοκτονία, αφού ο όρος καθιερώθηκε διεθνώς για το ολοκαύτωμα των Εβραίων, μετά το 1948.
Ισχυριζόσασταν μάλιστα πως η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης, ήταν μια απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας, που εξυπηρετούσε ψηφοθηρικές και εθνικιστικές σκοπιμότητες.
Επειδή και ασφαλώς δεν έχουμε πρόθεση με την παρούσα να κάνουμε αντιπαράθεση επιχειρημάτων, αλλά ασφαλώς και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα, τους αγώνες που δώσαμε για 20 και πλέον χρόνια, μέσα από τρία Παγκόσμια συνέδρια και δεκάδες επιστημονικές ημερίδες σε όλο τον κόσμο με αυτό το θέμα, για να πείσουμε όλες τις τότε πολιτικές ηγεσίες μη εξαιρουμένης και της Αριστεράς, που ομόφωνα ψήφισαν το σχετικό νομοθέτημα και δεν νοιώθουμε διόλου ότι υπηρετήσαμε τέτοιου είδους σκοπιμότητες, σας παραπέμπουμε και πάλι στα συγγράμματα έγκριτων καθηγητών και επιστημόνων, που ανάλωσαν χρόνο και χρήματα, για την τεκμηρίωση του όρου Γενοκτονία για τα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου και ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα ονόματα των, Ιωάννη Γαβριηλίδη, Ιωάννη Βαλαβάνη, Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, Χάρη Τσιρκινίδη, Παναγιώτη Τανιμανίδη, Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Κώστα Φωτιάδη, Βλάση Αγτσίδη, Γιώργου Ανδρεάδη, Αχιλλέα Ανθεμίδη, Νεοκλή Σαρρή, Τζων Χόρτον, Νοάμ Τσόμσκι, αλλά και των Τούρκων δημοσιογράφων, πολιτικών και ιστορικών, όπως ο Σαίτ Τσετίνογλου, ο Ραγκίπ Ζαράκογλου, ο Τζενγκίζ Ακτάρ, ο Μεχμέτ Πολατέλ, ο Αλί Ερντέμ.
Τα συγγράμματα των οποίων προφανώς δεν έχετε υπόψη σας και θα είχαμε όλη την διάθεση να σας αποστείλουμε, εφόσον επιθυμείτε να ενημερωθείτε.
Θα σας θυμίσουμε επίσης και τις αποφάσεις του Σουηδικού, του Αρμενικού, του Κυπριακού κοινοβουλίου, δεκάδων πολιτειών των Η.Π.Α, και της Αυστραλίας, καθώς και τις δηλώσεις που έγιναν στις 17-5-2013 από τον τότε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινό Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με σαφή αναφορά στην τραγική επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Κ. Υπουργέ
Μετά την ανάληψη από μέρους σας της θέσης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως γνωρίζετε, εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου επανέφεραν το ζήτημα, των τότε δηλώσεών σας, που και για μας ασφαλώς παραμένει ανοικτό, για μια σειρά διαφορετικούς λόγους.
Επειδή όμως εμείς δεν θεωρούμε γόνιμο αυτόν τον τρόπο αντιπαράθεσης, διευκρινίζουμε ότι δεν ακολουθούμε όσους επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την αντιπαράθεση αυτή για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους. Όταν μάλιστα από όσο γνωρίζουμε ουδέποτε συμμετείχαν στους μακροχρόνιους όσο και επίπονους αγώνες που από το 1982 η Π.Ο.Π.Σ. και στην συνέχεια από το 1999 το ΠΑ.Σ.ΠΕ. έδωσαν στην Ελλάδα φέρνοντας το 1994 το θέμα στο Ελληνικό κοινοβούλιο, τον Ο.Η.Ε., τους Διεθνείς οργανισμούς, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε πολιτείες των Η.Π.Α, σε πανεπιστήμια και στα δημοτικά συμβούλια.
Χωρίς αιδώ μάλιστα σας ενημερώνουν ότι, μετά την καθιέρωση, τον Φεβρουάριο του 1994, της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας που προωθήθηκε όπως προκύπτει και από τα τότε πρακτικά της Βουλής με δική μας πρωτοβουλία, δήθεν αγωνίζονται για την προώθηση του θέματος. Όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι συμμετείχαν σε φορείς που δημιουργήθηκαν 15 περίπου χρόνια μετά από την ιστορική εκείνη απόφαση, διασπώντας τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.
Ο φορέας μας που λειτουργεί από το 1999, εκτός των ευχών για επιτυχία στο δύσκολo έργο σας, αντιλαμβανόμενος το δύσκολο και επίπονο έργο της Κυβέρνησης που είστε μέλος της, αλλά κατανοώντας και το βεβαρυμένο πρόγραμμά σας, ζητά συνάντηση μαζί σας, σε χρόνο που θα μας ορίσετε, για να θέσουμε υπόψη σας μια σειρά θέματα που την απασχολούν και είναι της αρμοδιότητάς σας”.
Πηγή: e-Ptolemeos