Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα γίνει η παρουσίαση «Του Αρχείου του Πόντου» στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης |
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα γίνει η παρουσίαση των σπάνιων ντοκουμέντων «Του Αρχείου του Πόντου», που είναι στη διάθεση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαρτίου 2016, στην πρωτεύουσα των προσφύγων, στη Θεσσαλονίκη.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιάννης Αποστολίδης στη διάρκεια της γιορτής των Τριών Ιεραρχών η οποία έγινε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2016, κατά την οποία βραβεύθηκαν οι αριστούχοι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, τέκνα – μελών του ιστορικού σωματείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αποδεκτό το αίτημα της Λέσχης για να τιμήσει με την παρουσία του την πρώτη παρουσίαση του αρχείου, τα έγγραφα – ντοκουμέντα, τα οποία έφεραν μετά τον ξεριζωμό τους οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την Δημοκρατία του Πόντου.
Το πολύτιμο αρχείο περιέχει πρωτότυπα έγγραφα, χιλιάδες σελίδες και βιβλία πρακτικών, όπου περιγράφονται οι συστηματικές διώξεις των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, αυτήν την περίοδο αποκαθίσταται και ψηφιοποιείται προκειμένου να γίνει κτήμα όλου του ελληνισμού και της ανθρωπότητας. Περιγράφονται συγκλονιστικές μαρτυρίες, σε σπάνιες επιστολές που τώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν τον τρόπο που έδρασαν οι Τούρκοι για να επιτύχουν την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες απλών ανθρώπων που ζούσαν εκείνη την περίοδο τις διώξεις και εκλιπαρούσαν για βοήθεια τον πολιτισμένο κόσμο. «Θα αποθάνουμε ασήν πείναν και κανάν πά κι έχομαι. Τσαρούχια πά κι έχομε. Έφάγαμ’ ατα. Παρακαλούμε πολύ».
Επιστολές απελπισμένων χωρικών στο Κεντρικό Συμβούλιο των Ελλήνων του Πόντου, που έδρευε στο Βατούμ, μετά τις απηνείς διώξεις των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών. Και η ηγεσία των Ποντίων, διωγμένη και αυτοί από τον τόπο της και μεταφέροντας την έδρα της στο Βατούμ, μέσω της διπλωματίας μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο επιζητούσε να δημιουργήσει το δικό του αυτόνομο κράτος για να γλιτώσει από τον αφανισμό.
Και το ελλαδικό κράτος, να έχει αφήσει μόνους τους Πόντιους και ας εκλιπαρούσε ο απεσταλμένος του, συνταγματάρχης Καθενιώτης, ότι οι Πόντιοι είναι οι μόνοι πραγματικοί Έλληνες, ακρίτες φύλακες του ελληνισμού και γι’ αυτό θέλει να τους εξοντώσει ο τούρκικος εθνικισμός που κατάλαβε την σημασία που έχουν και πως πρέπει να φύγουν από την μέση για να δημιουργηθεί το νέο καθαρά τουρκικό εθνικό κράτος που ήθελαν να φτιάξουν.
Η βιβλιοθήκη της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης περιέχει το πολιτικό αρχείο του Πόντου όπου υπάρχουν έγγραφα από το 1911 μέχρι και το 1924. Τα έγγραφα αυτά τεκμηριώνουν την προσπάθεια των οργανωμένων Ποντίων να δημιουργήσουν αρχικά ένα ανεξάρτητο κράτος στον Πόντο και στη συνέχεια όταν αυτό δεν κατέστη δυνατόν, ένα Ομόσπονδο κράτος με τους Αρμενίους. Τα περισσότερα έγγραφα ανάγονται στην εποχή μεταξύ 1919 και 1921, όταν οι Έλληνες Πόντιοι είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη διπλωματική κίνηση. Οι εκλογές του 1920 τις οποίες έχασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένα μεγάλο χτύπημα για τους Ποντίους και η Συνθήκη των Σεβρών, ουσιαστικά έδειξε στους Ποντίους ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από την επίσημη Ελλάδα. Το 1922 είναι χρονιά στασιμότητας και με την Μικρασιατική Καταστροφή τελείωσε όλο εκείνο το όνειρο των Ποντίων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, θα αφιχθεί στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης στις 17.26 και θα γίνει η υποδοχή του από τις τοπικές αρχές και στη συνέχεια η αναχώρησή του για το κτίριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Στις 17.55 θα γίνει η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και η υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) Γεώργο Παρχαρίδη και τον Πρόεδρο της Ευξείνο Λέσχης Θεσσαλονίκης Ιωάννη Αποστολίδη και η μετάβαση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης στον 2ο όροφο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασης του Πολιτικού Αρχείου των Ελλήνων του Πόντου (1916 – 1924), είναι το ακόλουθο:
- Ποντιακό άσμα για τον Άγνωστο Ακρίτα Στρατιώτη, από Χορωδία Ποντίων Καλλιτεχνών.
- Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Αποστολίδη.
- Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ. Γεώργιο Παρχαρίδη.
- Ομιλία από τον τέως Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Αποστολίδη.
- Ομιλία – Παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου των Ελλήνων του Πόντου (1916 – 1924) από την κ. Ουρανία Καλογερίδου.
Πηγή: Εύξεινος Πόντος